Regele Mihai şi Regina Ana, la Nunta de Safir

11 iunie 2013   News

Ieri, Majestăţile Lor au sărbătorit 65 de ani de căsnicie, devenind cel mai longeviv cuplu de monarhi români şi primii din întreaga istorie a regilor şi voievozilor României care au sărbătorit vreodată Nunta de Safir.

Ieri, Majestăţile Lor au sărbătorit 65 de ani de căsnicie, devenind cel mai longeviv cuplu de monarhi români şi primii din întreaga istorie a regilor şi voievozilor României care au sărbătorit vreodată Nunta de Safir.

Ieri, pe 10 iunie, s-au împlinit 65 de ani de la căsătoria Regelui Mihai cu Ana de Bourbon-Parma la Atena, în anul 1948.

Cei doi s-au cunoscut la Londra, după ce Regele o remarcase deja pe aleasa lui într-un reportaj şi a decis s-o întâlnească.

"Am urcat, am intrat în salon şi am văzut persoane multe. Intenţionam să mă retrag. Mama a spus: "Nu, vreau să îţi prezint pe Regina Elena, prinţesa Irina şi pe regele Mihai"", povestea Regina Ana acum câţiva ani, în cadrul unui interviu.

După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna, iar căsătoria a avut loc în Grecia. Din păcate, exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena, iar regimul comunist i-a retras Reginei cetăţenia română.

Au locuit până la sfârşitul anului 1948 la vila Sparta, locuinţa Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956.

Între timp, Majestăţile Lor s-au bucurat de venirea pe lume a celor cinci fiice ale lor: Alteţele Lor Regale Principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Pentru a-şi câştiga existenţa, Regele şi Regina au construit o fermă de pui şi un mic atelier de tâmplărie.

Familia Regală s-a întors în Elveţia în 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană "Lear Jeats and Co", la Geneva.

Familia s-a mutat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Léman, la câţiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste 45 de ani şi tot aici se află, pentru moment, casa familiei.

În 1958, Regele a oprit colaborarea cu "Lear", iar un an mai târziu, a înfiinţat o companie de electronică şi de mecanisme automate denumită METRAVEL, pe care a vândut-o cinci ani mai târziu.

Din biroul său de la Versoix şi, începând cu 2001, din cel de la Bucureşti, Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei în NATO şi în Uniunea Europeană, făcând lobby pentru România.

Din 2004, Regele Mihai şi Regina Ana locuiesc la Aubonne, în Elveţia. De marile sărbători creştine şi, în funcţie de angajamentele publice, Majestăţile Lor aleg să fie alături de cei dragi fie Castelul de la Săvârşin, fie la Palatul Elisabeta.

vezi aici mai multe fotografii

Foto: Casa Regală

Mai multe