Regele Thailandei sau regele haosului? Maha Vajiralongkorn e considerat "haotic, afemeiat şi periculos, incapabil de a conduce o naţiune"

4 iulie 2020   News

Regele Rama X, cum mai este denumit  Maha  Vajiralongkorn, este o sursă inepuizabilă de ştiri şi controverse. Acesta se află din nou în centrul atenţiei din cauza taxelor pe care le are de plătit în Germania pentru moştenirea primită de la tatăl său, în timp ce s-a izolat cu un harem de 20 de femei în Hotelul Alpin din staţiunea Garmish-Partenkirchen, pe perioada pandemiei.

Pe 4 mai 2019, la Grand Palace din Bangkok, acesta urca pe tron după moartea tatălui său, survenită în 2016. De altfel, de la îmbolnăvirea vechiului suveran, Maha, în vârstă de 67 de ani, conducea Regatul Thailandei chiar şi neîncoronat, aşa că ceremonia a fost una decorativă. Însă nimic din stilul lui de a conduce o ţară nu se apropie de regulile vechi de 800 de ani ale monarhiei thailandeze.

Surse interne vorbesc despre haos, scandaluri, trădări şi conspiraţii, în timp ce regele căsătorit de patru ori aruncă în stânga şi-n dreapta cu titluri regale şi-i numeşte în funcţii publice pe preferaţii săi, dorind să fie asimilat ca monarhul absolut. Una  dintre  cele  mai  controversate  figuri din  anturajul  său  este  fosta  concubină  oficială, Sineenat Wongvajirapakdi, în vârstă de 34 de ani, fostă gardă de corp. Acesta a gonit-o după ce a acuzat-o public de lipsă de loialitate  şi  respect.  Cunoscută  sub  porecla de Koi, instructoarea de arte marţiale a fost numită în funcţie la nici trei luni după înscăunarea  lui  Maha  şi  decorată  cu  unul  dintre cele  mai  mari  onoruri:  Ordinul  Elefantului Alb. Demiterea lui Koi a stârnit valuri de comentarii în rândul populaţiei, cu atât mai mult cu cât nimeni nu a tolerat o amantă oficială lângă Regina Suthida, în vârstă de 41 de ani.

O poziţie a Palatului susţinea: “Consoarta regală este nerecunoscătoare şi nu se comportă în conformitate cu rangul său. Nu este mulţumită de titlul primit şi ţinteşte să ajungă la nivelul Reginei”. Se zvoneşte că soţia oficială nu a mai suportat umilinţa şi l-a forţat pe Rama X să o înlăture, iar aceasta a dispărut fără urmă de atunci.Toate acestea şi multe altele sunt dovada vie că Maha, Regele educat în şcoli britanice şi australiene, este unul dintre cei mai excentrici monarhi ai vremurilor moderne.

E “un rege haotic, afemeiat şi periculos, incapabil de a conduce o naţiune”

Având la discreţie o avere impresionantă, acesta şi-a petrecut maturitatea în Europa şi America, revenind în Thailanda natală doar în vizită. Pentru el, monarhia era o joacă. Astfel, în 2007, el şi-a numit pudelul, pe Foo Foo, şeful militar în Forţele Aeriene ale Thailandei. Se spune că Foo Foo a fost “invitat” la o cină de gală şi a “venit” îmbrăcat la costum, purtând mănuşi albe. Acesta s-a suit pe masă şi a început să bea din paharele invitaţilor, spre amuzamentul stăpânului fanatic, cu un corp plin de tatuaje. Post mortem, pudelului i s-au oferit onoruri militare şi budiste şi multe zile s-a ţinut doliu naţional. Cât timp tatăl lui Maha, Regele Bhumibol, a fost pe tron, poporul nu se temea de nimic, dar  odată  cu  decesul  acestuia,  la  vârsta  de 70 de ani, o naţiune întreagă a început să se îngrijoreze. Presa  asiatică  îl  caracterizează drept “un rege haotic, afemeiat şi periculos, incapabil de a conduce o naţiune”.

De altfel, Rama X a fost o dezamăgire pentru tatăl său, care se temea să lase în mâinile lui acest regat. Regele Bhumibol a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l îndepărta: i-a închis conturile bancare, l-a ameninţat că îl reneagă, ba chiar i-a spus că o va numi succesoare pe sora sa, Prinţesa Sirindhorn. Dar până la final, conservatorismul lui şi-a spus cuvântul, susţinând că doar un bărbat îi poate urma la tron.Maha  este  al  doilea  dintre  cei  patru  copii ai lui Bhumibol şi a avut o copilărie strictă, la Palatul Dusit, până să fie trimis să studieze la şcoala-internat Millfield din UK, una dintre cele mai scumpe şcoli private din lume.

Un fost coleg, criticul de muzică Rupert Christiansen, şi-l aminteşte drept un copil supraponderal şi  neîndemânatic,  care  se  îmbuiba  zilnic  cu specialităţi  thailandeze,  pe  care  le  depozita într-un cufăr aflat sub patul lui. Educaţia lui a continuat la The King School în Sydney, Australia, înrolându-se, apoi, la colegiul militar de lângă Canberra. Pentru a-şi impresiona tatăl, din când în când se întorcea în patria natală, luându-şi câte un grad militar înalt. A fost, pe rând, mareşal şi amiral în forţele terestre şi maritime, dar aventurile sale amoroase îl împiedicau să ia vreo funcţie în serios. 

Înainte  de  a  accede  la  tron,  Maha  locuia în  Tutzing,  un  orăşel  din  Germania,  unde, împreună cu Suthida, o fostă stewardesă, închiriase o vilă supebă pe malul unui lac. Fostul primar al zonei a declarat că “păreau a duce o viaţă extrem de liniştită, nu am avut niciodată probleme cu ei, deşi Maha ne rugase să scoatem câteva camere de securitate pentru a nu putea fi urmărit”.

Despre actuala lui soţie nu se cunosc prea multe informaţii. Se zvoneşte că provine dintr-o familie săracă şi după ce a urmat cursuri de comunicare, a devenit, pentru o scurtă perioadă de timp, însoţitoare de bord şi aşa l-ar fi cunoscut pe viitorul ei soţ. Ea i-a fost, mai întât, amantă, în timp ce Maha era căsătorit cu cea de-a treia soţie, Prinţesa Srirasmi, o fostă chelneriţă. Prima soţie a regelui a fost Prinţesa Soamsawali, verişoară de gradul întâi şi mama primei lui fiice, de care a divorţat în 1993.

A doua soţie a fost Prinţesa Sujarinee Mahidol, de care a divorţat în 1996, aceasta cerând azil politic în SUA, împreună cu fiii lor. Pe  1  mai  2019,  cu  trei  zile  înainte  de înscăunare, Maha s-a căsătorit cu Suthida în cadrul unei ceremonii opulente, asezonată cu umilinţă, deoarece mireasa era obligată să-i pupe picioarele şi să se târască în faţa lui.

Foto: Getty Images, Profimedia

Mai multe