Rolul jucat de Primele Doamne din Rusia sau URSS. De la Stalin la Putin, cum şi-au tratat liderii de la Kremlin soţiile

25 martie 2022   News

În 2013, un reporter s-a apropiat de Vladimir Putin şi de soţia lui, Liudmila, la Palatul Grand Kremlin, care tocmai plecau după primul act din baletul “La Esmeralda”, şi i-a întrebat pe cei doi de ce apar atât de rar în public împreună. Răspunsul surprinzător de sincer al liderului de la Kremlin a fost legat de divorţul pe care urmau să-l bifeze.

În timpul spectacolului, cuplul prezidenţial a stat împreună, dar la o oarecare distanţă unul de altul. “Este decizia noastră comună”, a explicat Putin. “Aprob cuvintele lui Vladimir Vladimirovici”, a îndrăznit şi Liudmila să spună. “Practic nici nu ne mai vedem. Fiecare are viaţa lui”, a continuat preşedintele rus să explice, secondat de fosta lui soţie: “Mariajul nostru s-a încheiat pentru că nu ne mai intersectăm deloc. Putem spune că este un divorţ civilizat”, a continuat fosta Putina.

Putin n-a apărut niciodată în public cu familia lui. Poporul rus nu i-a văzut niciodată copiii, iar, când s-a referit la ei, nu le-a spus niciodată pe nume. Fosta lui soţie n-a fost niciodată o Primă Doamnă veritabilă. După primii ani de mandat prezidenţial, nici măcar nu l-a mai însoţit pe preşedinte în vizitele lui internaţionale. Zvonurile s-au înteţit despre dispariţia ei de pe scena politică şi socială. Oamenii chiar se temeau ca nu cumva Vladimir s-o fi închis undeva, întocmai cum făceau ţarii pe vremuri.

Rolul Primelor Doamne

Oricum n-a existat niciodată niciun rol clar pentru soţia preşedintelui în URSS sau Rusia. Doar conducătorii mai blânzi s-au afişat cu familia sau partenera de viaţă în public. Iosif Stalin şi-a împins soţia spre sinucidere, după care i-a executat toate rudele soţiei sale. Dictatorul aplica regula terorii şi nu se afişa niciodată cu femei lângă el.

Nikita Hruşciov, care l-a condamnat pe Stalin şi-a eliberat victimele regimului său aspru, îşi iubea soţia sincer. Nina Petrovna şi-a însoţit soţul în întâlnirile oficiale, unde nu se ridica, însă, deloc la nivelul omoloagelor ei din Vest, mult mai elegante ca ea.

Apoi, Leonid Brejnev a adoptat re-stalinizarea ţării şi, exact ca Putin, şi-a ascuns soţia de lumina reflectoarelor. Fiica lor, cunoscută pentru pasiunea ei pentru bijuterii şi alcool, şi-a găsit sfârşitul într-un azil.

Raisa Gorbaciova a fost soţia lui Mihail Gorbaciov, dar şi prietena lui cea mai bună şi sfătuitoarea de încredere a acestuia. Ea a fost prima Primă Doamnă a Rusiei, o femeie elegantă, care, din păcate, n-a câştigat de partea ei poporul rus, care-i critica ţinutele şi nu-i suporta influenţa politică asupra soţului ei. Totuşi, ruşii s-au emoţionat când preşedintele rus şi-a pierdut sufletul pereche.

Soţiile liderilor

Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei, a promis poporului rus democraţia, iar farmecul soţiei lui a reuşit să estompeze criticile dure adresate fostului lider de la Kremlin. Soţia lui Elţîn nu se băga în treburile politice, însă nici nu s-a ascuns complet de ruşi.

A urmat Vladimir Putin la putere şi s-a ales spraful de democraţia promisă. Cultivându-şi imaginea de bărbat viril, acesta nu s-a afişat cu soţia lui, iar, după divorţ, s-a publicat un articol despre relaţia intimă pe care începuse s-o aibă cu o fostă gimnastă. Tabloidul rus care a făcut dezvăluirea s-a închis forţat, după cum ne aşteptam. Însă presa străină a continuat investigaţiile şi-a descoperit copiii pe care Putin i-ar avea cu fosta campionă şi pe care îi ţine ascunşi de ochiul publicului.

Foto - Profimedia

Mai multe