Sam Neill, trăirile care l-au schimbat. Cu cine s-a iubit marele actor: „Cred că pe mine m-a interesat mai mult politica, iar pe ea mai mult vinul!“

27 februarie 2021   News

Toamna trecută, a încheiat filmările pentru Jurassic World: Dominion, iar revenirea lui în franciza care l-a făcut celebru în lumea întreagă nu a fost singura lui veste bună din pandemie.

Sam Neill s-a vrut, pe tot parcursul pan­demiei, un mesager al bunei dispoziţii pentru toţi cei afectaţi de anxietatea izolării. Şi ce n-a făcut, la 73 de ani, neozeelandezul pe care l-au redescoperit astfel şi cei mai apropiaţi prieteni?! A cântat la ukule­le, a citit poezii şi cărţi pentru copii, a cântat la pian cu Jeff Goldblum, colegul lui din Jurassic World. Ba chiar a inaugurat Cinema Quarantino: o serie de clipuri de comedie realizate cu prie­teni cum ar fi Helena Bonham Carter. Ce mai, un program de divertisment în toată regula, transmis pe canalele sale de social media, care l-a surprins chiar şi pe fiul lui, Tim, cel care până la pandemie îşi ştia tatăl drept un om re­tras şi rezervat. „Mi-am dat seama că oamenii sunt foarte speriaţi de ceea ce se întâmplă. Şi m-am gândit că, dacă pot binedispune o sin­gură persoană, acela nu e un scop rău. Dar în acelaşi timp, o făceam şi ca să mă binedispun eu însumi“, mărturiseşte Sam. Nu că ar fi avut prea mult timp la dispoziţie ca să-l cuprindă anxietatea. Pentru că la 73 de ani, neozeelan­dezul filmează proiecte pe bandă rulantă - chiar şi pe vreme de pandemie şi chiar cu o vârstă care l-ar plasa în grupa de risc... Anul trecut a încheiat filmările pentru serialul In­vasion, produs de Apple TV+, pentru ca apoi să înceapă o muncă istovitoare, de aproape 9 luni: filmările din Anglia ale celei de-a şasea pelicule din povestea cu dinozaurii, în care şi-a reluat rolul paleontologului Alan Grant, alături de Jeff Goldblum şi Laura Dern - fil­mări desfăşurate în plină pandemie, care au însemnat 40.000 de teste Covid pentru în­treaga echipă şi milioane de dolari cheltuiţi pe protocoale antipandemice. Se fac 27 de ani de la lansarea primului Jurassic Park şi acest blockbuster care a făcut pionierat în folosirea efectelor speciale în cinematografie îşi păs­trează încă magnetismul în faţa publicului. Iar Sam a reuşit, în lunile de filmare, cu postările lui amuzante de pe platouri, să adune o nouă legiune de fani, care vor avea de aşteptat, însă, până în vara lui 2022 pentru a vedea noul Ju­rassic.

Acum, după un an de absenţă, a revenit la propriul Jurassic Park. S-a întors acasă. Pen­tru că, da, Sam are propria lui lume cu natură virgină şi animale botezate după prietenii lui actori, acolo unde trăieşte retras între filmări: o proprietate cu o vie şi o fermă în Alpii sudici ai Noii Zeelande. A ratat o recoltă de struguri, iar căţeluşul pe care l-a lăsat la plecare e acum dulău în toată regula şi a trebuit să facă din nou cunoştinţă cu el... Dar altfel, ferma lui din Ota­go este colţul lui de lume magic care-l umple de energie. „Să te simţi în siguranţă în bucata ta de lume e un enorm privilegiu acum“, a de­clarat Sam pentru revista australiană Women’s Weekly, care a avut bucuria de a realiza şi o şedinţă foto pe proprietatea lui de acolo. Via lui, Two Paddlocks, unde face un pinot noir apreciat la nivel mondial, este un fel de uni­vers paralel faţă de viaţa lui de star. „Cu prima sumă de bani mai consistentă câştigată din ac­torie, asta am făcut: am cumpărat pământ în Otago“, povesteşte actorul cu trei nominalizări la Globul de Aur, printre care cea pentru rolul Vrăjitorului Merlin. Sam este recunoscător că, datorită meseriei lui, a putut să-şi împlinească visul. Acest vis, cel de pe tărâmurile lui magi­ce... Nu cel de la Hollywood. Tot glamourul şi covoarele roşii din lume nu valorează pentru el cât face lumea lui dragă de la Otago. Iar dra­gostea pentru natură a căpătat-o treptat încă din copilărie, când părinţii îl purtau în vacanţe doar în sânul naturii şi doar cu cortul. „Nicioda­tă nu am mers la hotel sau la o casă de vacanţă. Mereu cu cortul, mereu pe drumuri retrase, în locuri nedescoperite. Ajungeam la un râu pe unde nu trecea nimeni cu zilele, eram în pus­tietate şi noi ne făceam acolo tabăra, pescuiam şi asta era vacanţa noastră. Am nişte amintiri extraordinare“, spune Sam. În acelaşi timp, ta­tăl lui conducea compania familiei, înfiinţată de bunici în 1860, care se ocupa cu importul de vin. „Am fost îmbăiat în vin de mic“, spune Sam. Aşadar, actorul a continuat moştenirea famili­ei, chiar dacă şi-a ales o meserie care nu a fost chiar pe gustul părinţilor.

Născut, de fapt, în Irlanda, acolo unde ta­tăl lui, maiorul Dermott Neill staţiona în 1947 cu regimentul său, Sam a făcut cunoştinţă cu pământurile natale ale familiei lui din Noua Zeelandă abia la şapte ani. După ce a absolvit Victoria University din Wellington, a început să facă documentare, pentru că altfel, indus­tria cinematografică nu exista în Noua Zeelan­dă. Dar în 1977 regizorul Roger Donaldson l-a distribuit în thrillerul de acţiune Sleeping Dogs, primul film color produs integral în Noua Ze­elandă - care a şi plecat la Festivalul de Film de la Sydney. Aşa avea să fie remarcat Sam de către producători din Australia şi Anglia. Iar primele filmări care l-au purtat la Londra i-au şi scos-o în cale pe actriţa shakespeariană Lisa Harrow, cea care i l-a dăruit pe fiul Tim şi cu care a avut o relaţie de zece ani. În 1987, la filmările pentru un alt film de succes, Dead Calm, alături de Nicole Kidman, avea să des­copere următoarea lui dragoste: pe japoneza Noriko Watanabe, de profesie make-up artist. Ea avea, de asemenea, un copil din relaţia an­terioară. S-au căsătorit şi au avut o fiică - iar Sam l-a adoptat şi pe copilul ei. Apoi, în 1994, a aflat că era tatăl unui băiat născut dintr-o aventură de-a lui de pe la 20 de ani. Băiatul fusese adoptat de o familie - iar acum, Sam l-a primit cu braţele deschise în marea lui fa­milie.

Din pcate, mariajul cu Noriko s-a destrămat în 2015. Dar nu e cazul să ni-l în­chipuim pe Sam vreun bătrân ursuz retras la via lui de la ţară. Are optimismul în gene, iar aerul curat şi natura din Noua Zeelandă au fă­cut o treabă grozavă cu fizicul lui de 1,82 me­tri: Sam nu arată de 73 de ani. Îmbătrâneşte ca un vin bun. Are şase nepoţi care-l distrea­ză de minune. Şi are chiar şi o parteneră de viaţă: corespondentul politic al postului TV ABC, Laura Tingle. Extrem de discret cu viaţa lui personală, Sam a scăpat, însă, un comen­tariu amuzant despre relaţia lui: „Cred că pe mine m-a interesat mai mult politica, iar pe ea mai mult vinul!“.

Mai multe