Secretul cozonacilor lui Chef Florin Dumitrescu. Ingredientul inedit care dă un gust divin preparatului
Marea sărbătoare a Crăciunului se recunoaște și după mirosul specific de cozonaci. O casă în care se coc cozonacii este, fără îndoială, una fericită.
Ce-i drept, este o muncă migăloasă, însă nimic nu se compară cu un preparat delicios, frământat de mâinile tale.
Știm, e ușor să cumpărăm. Avem de unde alege, pentru toate gusturile și toate buzunarele. Însă e important de reamintit că prepararea cozonacilor nu este un lucru chiar atât de dificil. Dacă ai și un robot care să-ți frământe aluatul, succesul e garantat.
Iar bucătarii celebri ai României au dezvăluit de multe ori ce ingrediente secrete folosesc pentru a pregăti cele mai iubite preparate de Sărbători.
Chef Florin Dumitrescu a explicat și el rețeta cozonacului perfect.
Celebrul expert are câteva trucuri la care apelează atunci când pregătește cozonacul. Florin Dumitrescu ține cont de câțiva pași simpli, care te ajută să obții un desert delicios într-un timp scurt. Iată ce ingredient trebuie să adaugi neapărat de acum la cozonac.
Rețeta de cozonac a lui Dumi.
500 g de făină
2 ouă
20 g de drojdie
150 ml de lapte
100 ml de apă
400 g de miez de nucă
coaja de la o portocală
100-150 g de zahăr brun
200 g de unt
o linguriță de scorțișoară
cuișoare – ingredientul secret
În primă fază, se amestecă făina cu untul, până se obține o compoziție omogenă. Mai apoi, într-un alt vas, se dizolva drojdia în lapte, peste care se adaugă un gălbenuș de ou și zahăr brun.
Important ca înainte să ne apucăm de treabă, să lăsăm ingredientele câteva ore bune la temperatura camerei.
După ce ambele compoziții sunt bine amestecate, se omogenizează și se trece la frământarea aluatului. Chef Florin Dumitrescu recomandă ca acesta să nu frământat prea mult, ci doar cât să se poată lucra cu el. Mai apoi, el trebuie lăsat la rece pentru cel puțin 20 de minute.
Între timp, se trece la pregătirea umpluturii pentru cozonac. Într-un vas cu apă se pune zahăr brun, nuca măcinată și cuișoarele și se amestecă pentru ca zahărul să se topească. Siropul obținut se amestecă apoi cu scorțișoara și coaja de portocală.
După ce umplutura este gata, se trece la pregătirea aluatului. Se taie o bucată și se frământă, se pune amestecul și se închide la capete. Se repetă și cu cealaltă parte, după care se rulează.
Înainte de a ajunge la cuptor, este bine ca acesta să mai stea încă 30 de minute în tavă, la rece. De asemenea, preparatul ar trebui uns cu ou înainte de a se da la copt. Se lasă la gătit circa 40 – 45 de minute, până când trece testul scobitorii.
Foto: Arhivă Chef Florin Dumitrescu