Și ele au picat în plasa Ozempic. La ce riscuri s-au supus vedetele pentru a slăbi „miraculos”?

20 septembrie 2024   News

În goana după siluetele perfecte, acest tratament este cea mai nouă nebunie care a pus stăpânire pe Hollywood. Cine a căzut în plasa „drogului slăbitului“ și la ce riscuri s-a supus (in)conștient?

Ne plac femeile suple, cu forme doar acolo unde trebuie și cât trebuie, și bărbații atletici, musculoși și cu abdomene perfecte. Un ideal care ne urmărește din antichitate și care a fost remodelat în fiecare epocă, acea schiță a Omului Vitruvian al lui Michelangelo evoluând în zilele noastre într-un alt șablon al perfecțiunii trupești, pe care comercialul ni-l vinde la infinit, sub diverse aspecte, până la obsesie. Încă de la începuturile sale, chiar Hollywood-ul a fost tărâmul în care standardele de frumusețe nerealiste s-au ciocnit cu presiunea financiară care depindea de menținerea vedetelor suple, energice și mereu gata să iasă la rampă. Și întotdeauna a existat o soluție rapidă care să satisfacă nevoia Cetății Filmului de a livra imagini perfecte. Marile studiouri aveau contracte dure cu vedetele lor cele mai strălucitoare, impunându-le un anume stil de viață, un anumit tipar fizic și intervenind în forță acolo unde era cazul. Uneori, aceste intervenții s-au numit „injecții cu vitamine“ sau „pastile energizante“, adjuvante aparent inofensive care au evoluat către consumul de fen-phen, Adderall și clenbuterol. Iar azi, în era Instagram, s-a ajuns până la stimulentele estetice extra-medicinale prin CoolSculpting, injectabile și ridicări braziliene ale posteriorului, care aspiră pungile de grăsime dintr-o parte a corpului și le introduc în alta, pentru a crea o generație de „iepurași Jessica“.

Evident că și artiștii sunt oameni, ca noi toți, cu defecte fizice, pofte alimentare și perioade depresive, și peste care timpul curge la fel de repede și implacabil. Însăși marea actriță franceză Catherine Deneuve, când se apropia de vârsta de 60 de ani, vorbea despre acest aspect, răspunzând la eterna întrebare „ce face ca să țină timpul în loc“: „De la o anumită vârstă încolo, trebuie să alegi între fața ta și posteriorul tău. Mie-mi place fața mea“, a replicat Deneuve, care este considerată un etalon al înaltei clase franceze.

Două decenii mai târziu, la aceeași întrebare răspunsul pare unul singular. Și, la cea mai recentă gală Oscar, gazda Jimmy Kimmel și-a permis să-l lanseze împachetat sub forma unei glume din intro-ul său: „Toată lumea arată atât de bine! Când mă uit în jur, nu pot să nu mă întreb: «O fi bun Ozempicul și pentru mine?»“. Dar, cu toate că sala a râs, au fost și câțiva care s-au simțit „înțepați“ de aluzia că au slăbit folosind un medicament conceput pentru a trata diabetul de tip 2 și obezitate și pe cei mai mulți îl folosesc pentru a beneficia de faimosul său efect secundar: pierderea poftei de mâncare.

Obsesia slăbitului

În discursul său, comediantul Jimmy Kimmel se referea, desigur, la senzaționala formă pe care o afișează Oprah după o viață în care s-a luptat cu greutatea în exces. Ce a făcut? Cum a slăbit? Ce a luat? Pare ireal că, la 70 de ani, a ajuns să arate mai bine decât la 20! Evident că cea mai de succes femeie din showbiz-ul american a încercat toate dietele posibile, toate schemele de suplimente și toate tratamentele anti-obezitate. Iar acum se mândrește cu cea mai mare realizare la acest capitol, bifând unul dintre cele mai mari complexe pe care le-a cărat cu ea toată viața. Desigur, Oprah s-a ferit să numească Ozempicul ca fiind miraculosul ei tratament, mai ales că ea se afla sub contract cu cei de la „Weight Watchers”, care promovează slăbitul lent și sănătos, pentru rezultate bune pe termen lung. Însă evidența e mult prea grăitoare.

Pe lângă Oprah, și alte vedete, altădată jenate de corpolența lor, au defilat pe covorul roșu mândre de noile lor dimensiuni, ca America Ferrera și Brendan Fraser. Cea care, însă, a ridicat serioase suspiciuni legate de regimul ei drastic este Jessica Simpson, care, după ani de diete nereușite și oscilații de greutate, și-a recuperat și ea talia de adolescentă. „Oh, Doamne, nu este asta, este voința mea“, s-a apărat ea în interviul din Bustle, din 2023. „Adică ce, oamenii vor ca eu să beau din nou? (a recunoscut că a fost alcoolică, n.r.) Pentru că atunci am avut cea mai mare greutate. Sau vor să mai am un copil? Corpul meu nu mai poate duce asta.“

Cazul ei ne amintește, însă, și de o altă blondă, care a șocat pe scena de la Grammy-uri cu silueta ei filiformă, după ani de lupte ineficiente cu un corp care refuza s-o mai asculte, în urma a două sarcini mai dificile: Christina Aguilera. Cântăreața a fost invitată să prezinte un premiu și a urcat pe scenă alături de Maluma, în timp ce piesa ei din 1999, „Genie in a Bottle”, se auzea în fundal. Inițial, nici n-am făcut legătura între numele care fusese anunțat și femeia aceea subțirică, care-și unduia corpul într-o rochie bleu ce-i complimenta formele! Cum reușise Christina într-un interval atât de scurt să ajungă la talia de acum 25 de ani, fix de când lansase acel hit „Genie in a Bottle”? Dăduse ea peste o lampă fermecată cu un duh ce-o putea slăbi cât ai clipi? „You gotta make a big impression...“, continua piesa și, da, chiar ne-a lăsat pe toți mască.

Mult mai recent, Katy Perry, care nu mai reușea să iasă nici ea din acel efect yo-yo al mămicilor care rămân cu o greutate nedorită după ce nasc, a etalat o talie de viespe. Artista, care ne oferă lecții de feminism cu un oarecare sarcasm în cel mai nou material muzical al său, „Woman’s World”, a reușit performanța de-a slăbi atât de mult, încât i se văd coastele și oasele sternului, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte mulți ani. Dar cum mesajul noii sale melodii este că femeile sunt forțate să fie puternice, „superhuman, no. 1“, într-o lume în care se așteaptă de la ele să fie perfecte în toate rolurile lor, tot așa și Katy a găsit o soluție pentru a-și remedia imperfecțiunea care o durea cel mai mult: greutatea în exces.

Dacă aceste dive s-au ferit să-și dezvăluie secretul, Rebel Wilson a recunoscut că a folosit pentru scurt timp Ozempic pentru a da jos 36 de kilograme. „Cineva ca mine ar putea avea un apetit nesfârșit pentru dulciuri, așa că eu cred că aceste medicamente pot fi bune“, declara ea în martie pentru „Sunday Times”.

Boy George a mers și mai departe și le-a declarat „medicamente minune“. Muzicianul britanic a recunoscut în autobiografia sa, „Karma”, faptul că a folosit atât Ozempic, cât și concurentul său, Mounjaro. „M-am luptat cu greutatea mea în cea mai mare parte a vieții mele, iar faptul că sunt în atenția publicului și a presei nu mă ajută“. Acum e mulțumit că a reușit să slăbească și insistă că „oricine era gras anul trecut și acum este slab“ folosește rețeta.

Iluzia succesului imediat

Că e Ozempic, produs de Novo Nordisk, sau că e rivalul Mounjaro, de la Eli Lilly (la care ar fi apelat Whoopi Goldberg, Kelly Osbourne, Kelly Clarkson, care a slăbit 27 de kilograme, și Tori Spelling, după ce a născut al cincilea copil), substanța semaglutidă sau tirzepatidă, care acționează asupra acelorași receptori, e noul „drog“ permis la Hollywood. Comercializat inițial pentru diabetici, medicamentul s-a impus cu succes în rândul vedetelor, la 1.500 de dolari bucata. Regulatorul de insulină, dezvoltat de gigantul farmaceutic danez Novo Nordisk în 2012, a obținut aprobarea pentru tratarea diabetului de tip 2 cinci ani mai târziu. Acesta funcționează prin stimularea eliberării de insulină, scăzând nivelul de zahăr din sânge și încetinind digestia, ceea ce face ca utilizatorii Ozempic să se simtă sătui pentru perioade mai lungi de timp. Și, deci, să mănânce mai puțin.

Când medicii au observat că diabeticii care foloseau substanța pierdeau în greutate (până la 15% din masa corporală în doar câteva săptămâni), ca efect secundar al medicamentului, Novo Nordisk a văzut în asta o oportunitate. Așa că a început să comercializeze o doză mai mare de semaglutidă, numită Wegovy, pentru a trata obezitatea. Folosite deja și de Elon Musk, în paralel cu postul intermitent, injecțiile, administrate doar o dată pe săptămână, provoacă o scădere semnificativă în greutate – ceea ce a părut ideal pentru orice actor nevoit să-și schimbe aspectul în timp record sau pentru oricine tânjea să arate ca în tinerețe sau, și mai bine, mai suplu ca oricând!

„Ozempic e un adevărat colac de salvare pentru supraponderali și îi învață să mănânce des și în cantități mici, pentru a-și echilibra glicemia“, spunea pentru „Vanity Fair” Kim Shapira, dieteticiană și terapeută de nutriție pentru celebrități, care are în Los Angeles și câte 50 de clienți în fiecare săptămână.

Și presa mondenă a luat notă de el: „Ozempic a adus o dimensiune diferită covorului roșu al Oscarurilor din acest an“, comentau cei de la „The Sydney Morning Herald”. Și „Paris Match” a dedicat un spațiu special pentru noua „pilule magique“ a vedetelor. „Uitați de Chanel, Dior sau Prada: în acest an, cei mai proeminenți designeri de pe covorul roșu sunt Novo Nordisk și Eli Lilly, ale căror medicamente injectabile pentru pierderea în greutate sunt noul couture“, a anunțat celebrul buletin informativ „The Ankler”.

Riscuri (ne)văzute

Într-o lume a mâncatului compulsiv pe sistem nervos, a saturației pieței cu alimente tot mai variate, de-o bogăție cum omenirea n-a mai văzut vreodată, și în care junk food-ul este alegerea cea mai frecventă în locul meselor sănătoase, tratamente ca Ozempicul par a fi picate din cer. „Americanul mediu s-a îngrășat cu 29 de kilograme în timpul pandemiei de COVID-19 și, prin urmare, pierderea acestei greutăți va reduce riscul de colesterol ridicat, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, hipertensiune arterială și trigliceride ridicate. Și se îndepărtează mâncatul emoțional, pentru că acum sunt fizic în ton cu ceea ce corpul lor poate și nu poate mânca“. Problema, atenționează aceeași terapeută Kim Shapira, nu este administrarea de Ozempic la bolnavii de diabet, ci la aceia care caută o soluție rapidă, deci care nu au nevoie de medicament și ar trebui să abordeze altfel situația.

Însuși producătorul Eli Lilly, care a lansat două medicamente ce concurează cu Ozempic – Zepbound pentru obezitate și Mounjaro pentru diabet – a prezentat o reclamă în care spune: „Unii oameni au folosit medicamente care nu le-au fost niciodată destinate. Pentru rochia sau fracul mai mic, pentru o seară importantă, pentru vanitate. Dar nu asta e ideea. Oamenii a căror sănătate este afectată de obezitate sunt motivul pentru care lucrăm la aceste medicamente. Contează cine le primește“.

Până și aceia care s-au arătat îngrijorați de siguranța vaccinurilor și au amânat programul de imunizare a copiilor lor, dar care folosesc altfel Botoxul, au găsit confort în Ozempic. Și l-au accesat foarte facil prin intermediul unor specialiști (endocrinologi, ginecologi sau cardiologi) care ar fi mai permisivi cu justificările pentru prescrierea acestuia. Mai mult, se pare că proliferarea Ozempic în rândul pacienților non-diabetici a avut loc prin intermediul telemedicinei – atât de uzitată din pandemie încoace. Unii chiar au mințit voit cu privire la greutatea lor, în cadrul consultațiilor video cu medicii, pentru a obține rețeta, în ideea că indicele de masă corporală trebuia să le ateste problema obezității.

„Nu am văzut pe nimeni care să nu experimenteze greață, care poate fi foarte supărătoare și paralizantă timp de două sau trei zile“, dezvăluia Shapira, adăugând că majoritatea pacienților ei a trebuit să ia alte pastile pentru a o contracara. Pe lângă faptul că greața le suprimă și mai mult pofta de mâncare, cei care au luat Ozempic se plâng și de dureri de cap și de oboseală accentuată, dar și de probleme cu stomacul. Adică fix de ceea ce se plângeau atât Sharon Osbourne, cât și Amy Schumer. „În primele două luni, în fiecare zi mi se făcea greață, aveam stomacul deranjat din orice“, povestea Osbourne în emisiunea „The Talk”, admițând că a slăbit 14 de kilograme în patru luni. „Eu nu mă puteam juca cu fiul meu, de rău ce-mi era“, spunea anul trecut și comedianta Schumer. „Eram atât de slăbită, încât dacă el îmi arunca o minge, eu nu mă puteam duce după ea“. Totodată, Amy Schumer le-a criticat și pe celebritățile care mint cu privire la utilizarea medicamentului de pierdere în greutate: Toată lumea a mințit spunând: «Oh, am mâncat porții mai mici». Tăceți dracului din gură! Sunteți pe Ozempic! Opriți-vă! Fiți sinceri cu oamenii! Eu când mi-am făcut liposucție, am spus că mi-am făcut liposucție.“

Dar efectul slăbitului brusc mai are o deficiență: „fața de Ozempic“, când tenul pare brusc îmbătrânit, pentru că pierderea grăsimii faciale poate accentua liniile de expresie, evidențiind pomeții, și poate provoca căderea obrajilor. Totodată, pielea nu are timp să se adapteze noii conformații și să-și recapete elasticitatea. Într-un articol „Allure”, cinci medici esteticieni au atras atenția că această „față de Ozempic“ (vezi la Jessica Simpson sau la Katy Perry) a dus și la schimbarea tipurilor de operații estetice pe care pacienții le caută, tinerii de 20-30 de ani care au slăbit 17-22 de kilograme sau mai mult ajungând să solicite proceduri concepute pentru persoanele de peste 50 de ani! Adică fix despre ce vorbea Deneuve atunci când spunea că „trebuie să alegi între fața ta și posteriorul tău“.

O altă problemă ridicată de doritorii unei talii subțiri fără compromisuri este „Ce se întâmplă când nu mai iau Ozempic?“, așa cum a verbalizat-o și Andy Cohen pe platforma X. Kim Shapira spune că cei care nu au lucrat cu un dietetician sau nu au făcut schimbări reale în stilul de viață în paralel cu injecțiile sunt susceptibili să câștige înapoi greutatea pe care au pierdut-o - cum s-a și întâmplat cu Amy Schumer. „Am văzut și la fen-phen, și la oricare dintre celelalte medicamente de pierdere în greutate că oamenii nu au învățat nimic și că nu și-au schimbat niciunul dintre obiceiurile greșite. Mă îngrijorează cei care se uită doar la efectele pe termen scurt. În plus, nu se știu deocamdată nici efectele pe termen lung ale administrării acestei substanțe, prea noi să aibă răspunsurile unui studiu ca la carte, însă se vorbește deja că ar putea provoca... orbire.

La fel de grav este că toată această nebunie a dus și la o criză a produsului în sine, Financial Times avertizând despre pericolul „de a trăi într-o lume Ozempic“. Practic, în timp ce medicamentul a avut parte de-o promovare nesperată, cu un motor susținut și de vedetele de la Hollywood, cererea a copleșit farmaciile și a îngreunat obținerea la timp a rețetei de către persoanele care chiar au nevoie de acest medicament. Și, pentru a putea gestiona penuria de injecții cu semaglutidă, problema este tratată acum la nivel guvernamental, pentru a împiedica accesul facil al consumatorilor non-diabetici, mai ales în plaja 25-44 de ani.

O afacere mondială

Ozempic a făcut senzaţie pe covoarele roșii, dar, în realitate, este un fenomen global. Profiturile operaţionale ale Novo Nordisk au crescut cu 58% din 2017, anul în care a lansat Ozempic pe piaţă.

Celebrități care suferă de diabet

 Tom Hanks 

 Halle Berry 

 Vanessa Williams 

 Nick Jonas 

 Sharon Stone

 George Lucas 

 Theresa May 

 Larry King

FOTO: Getty Images

Mai multe