Şi starurile americane fac politică!
Nu numai vedetele noastre îşi expun, din când în când, părerea cu privire la situaţia socială şi chiar politică de la noi, ci şi VIP-urile de peste Ocean au un cuvânt de spus cu privire la măsurile luate de actualul preşedinte american sau de guvernările din trecut.
Robert De Niro l-a criticat pe Trump la Premiile Tony
"Mi-aş dori să-i trag un pumn în faţă lui Trump", a declarat legendarul actor într-un clip din 2016, iar sentimentele categorice nu l-au părăsit nici anul acesta, când, la decernarea premiilor Tony, a revenit cu aceeaşi atitudine fermă împotriva preşedintelui american.
“O să vă spun un singur lucru: ducă-se naibii, Trump!” Primul om în statul american i-a răspuns online câştigătorului a două premii Oscar: “Robert De Niro a primit prea mulţi pumni în cap, ca boxer, în filme. L-am urmărit aseară şi asta trebuie să fie explicaţia.”
Marlon Brando a refuzat Oscarul
În 1973, legendarul actor era preferat la categoria Cel mai bun actor, de la Oscar, pentru rolul său Don Corleone, din Naşul. Ştia că o câştige, motiv pentru care nu s-a prezentat la ceremonie, ci a trimis pe altcineva în locul său care să refuze premiul – un american nativ, în încercarea de-a sprijini Mişcarea Indiană Americană.
Acesta a adresat audienţei următorul discurs: “Bună! Eu sunt Sacheen Pană Mică, sunt indian Apache şi îl reprezint pe Marlon Brando. M-a rugat să vă spun că nu poate accepta acest premiu din cauza felului în care sunt trataţi indienii de industria cinematografică, televiziune, etc.”
Sally Field a adus în discuţie războiul din Iraq
În 2007, când actriţa a urcat pe scenă pentru a accepta premiul Emmy, pentru Brothers & Sisters, nimeni nu ştia că va vorbi despre un subiect delicat ca războiul din Iraq.
"Cu siguranţă că acest premiu este pentru toate mamele din lume. Fie ca ele să fie văzute, fie ca munca lor să fie apreciată. Dedic premiul mamelor care stau şi aşteaptă ca fiul sau fiica lor să se întoarcă acasă. Dintr-un loc periculos. De la război. Sunt mândră să fiu una dintre aceste femei. Şi, să fim serioşi, dacă mamele ar conduce lumea asta, n-ar mai exista niciun război pe pământ!"
Sean Penn a susţinut drepturile gay-lor
În 2009, când a câştigat Oscarul pentru un rol de homosexual – personajul lui a fost politicianul gay Harvey Milk, care a fost asasinat în 1978 – mai mulţi militanţi s-au adunat în faţa Kodak Theatre din Los Angeles, pentru a protesta împotriva acestei minorităţi sexuale. Aceştia nu numai că nu apreciau rolul jucat de Sean, dar şi sărbătoreau moartea actorului Heath Ledger, care jucase rolul unui gay în Brokeback Mountain.
“Cred că cei care au votat împotriva mariajelor între persoane de acelaşi sex ar trebui să se gândească puţin la generaţiile ce vin. E imperativ să aveam drepturi egale pentru toată lumea!”, a declarat Penn.
George Clooney a fost arestat din cauza situaţiei din Sudan
În 2015, starul hollywoodian, alături de activişti şi oameni din congresul american, s-au adunat în faţa ambasadei Sudaneze din Washington, pentru a protesta împotriva atrocităţilor comise de preşedintele sudanez Omar Al-Bashir împotriva civililor din ţara sa.
“Am venit aici pentru a cere două lucruri simple – ajutor umanitar pentru sudanezi înainte ca situaţia lor să devină cea mai mare criză din lume. Şi al doilea lucru este ca guvernul să nu-şi mai nimicească populaţia nevinovată. Nu mai violaţi femeile şi nu mai înfometaţi copiii! Asta e tot ce pretindem noi!”
La scurt timp după discursul susţinut, Clooney a fost arestat de Serviciile Secrete şi acuzat că a trecut de linia Do Not Cross a poliţiei. Actorul a plătit amenda de 100 de dolari şi a fost eliberat.