Slow fashion: cum să îţi păstrezi hainele preferate mai mult timp
În ultimii ani, o nouă mişcare în domeniul modei a prins contur: slow fashion. Aceasta a apărut ca un răspuns la modul accelerat în care se petreceau lucrurile în industria fashion, în care mâna de lucru ieftină şi utilizarea unor metode de producţie care afectează mediul înconjurător au atras atenţia consumatorilor.
Slow fashion presupune ca atât creaţia şi producţia, cât şi consumul să fie făcute într-o manieră sustenabilă şi responsabilă. În ultimii ani, datorită faptului că hainele au devenit accesibile, oamenii au devenit avizi după cumpărături, chiar dacă, de cele mai multe ori, nu aveau nevoie de produsele achiziţionate.
Acestui concept de slow fashion s-au alăturat atât brandurile internaţionale, care au început să fabrice haine sustenabile, cât şi consumatorii, care au învăţat să achiziţioneze îmbrăcăminte doar când au nevoie şi să aleagă obiecte vestimentare confecţionate din materiale naturale. Astfel, nivelul de deşeuri scade şi costurile de consum sunt mai mici.
Iată cum îţi poţi crea o garderobă care să treacă proba timpului.
Alege îmbrăcăminte de calitate
În primul rând, este important, atunci când mergi la cumpărături sau când navighezi în magazinele online, să alegi doar produse de calitate. De pildă, dacă vrei să cumperi o pereche de blugi de barbati, alege varianta din bumbac organic, pentru că viitorul planetei depinde de comportamentul fiecăruia dintre noi. Astfel de articole vestimentare, sustenabile, sunt realizate, printre altele, prin utilizarea materiilor prime regenerabile sau a deşeurilor. În plus, materialele de calitate asigură şi trăinicia produselor. Drept urmare, obiectele vestimentare realizate din ţesuturi bune vor dăinui în timp. Fă-ţi un obicei din a verifica eticheta înainte de a cumpăra un produs şi vei contribui la sănătatea planetei. În ultimii ani, multe branduri s-au axat pe crearea unor articole vestimentare sustenabile, astfel că oferta de pe piaţă este consistentă şi ai de unde alege.
Îngrijeşte eficient produsele achiziţionate
Cu cât speli mai des hainele pe care le ai, cu atât ele se vor deteriora mai repede. Aşadar, spală hainele doar atunci când este imperios necesar. În plus, contează foarte mult şi modul în care faci acest lucru. Ţesăturile delicate, precum lâna ori mătasea, sunt mai sensibile la spălare, de aceea trebuie evitată folosirea maşinii de spălat. În cazul în care nu vrei să te dezici de acest obiect electrocasnic, alege să speli hainele la temperaturi mici şi foloseşte un săculeţ de rufe, pentru a limita ruperea acestora. Mai mult decât atât, este recomandat ca hainele care nu sunt pătate sau nu sunt foarte murdare să fie puse pe un umeraş în baie. Aburii de la duş le vor reîmprospăta, drept urmare vei spăla hainele mai rar şi vei proteja mediul înconjurător.
Depozitează corespunzător hainele
Obiectele vestimentare au nevoie să „respire“. Dacă ai foarte multe haine îngrămădite într-un şifonier, în timp vei observa o diferenţă de calitate. Specialiştii în organizare recomandă să faci ordine în dulap periodic şi să păstrezi doar articolele vestimentare pe care chiar le foloseşti. De asemenea, hainele din bumbac sau lână ar fi bine să fie depozitate în pungi etanşe pentru a fi protejate de molii. Astfel, vei reuşi să păstrezi hainele care îţi plac mult o vreme îndelungată.
Pentru a fi bine îmbrăcat, nu ai nevoie de foarte multe haine, ci de articole vestimentare de calitate, pe care să le poţi asorta cu uşurinţă. Încearcă să adopţi mişcarea slow fashion şi vei observa diferenţa dintre cantitate şi calitate.
Sursă foto: conrado/ Shutterstock