ŞOC în lumea culturală! Producătoarea Ada Solomon şi regizorul Corneliu Porumboiu, investigaţi pentru spălare de bani şi evaziune fiscală

18 octombrie 2021   News

Puşi sub acuzare de DIICOT, cei doi trebuie să dea explicaţii pentru primirea unor finanţări de la firme fantomă.

Multipremianţi în ţară şi străinătate, aceşti doi aşi ai valului nou din cinematografia românească trăiesc un adevărat coşmar. Producătoarea Ada Solomon şi regizorul Corneliu Porumboiu sunt implicaţi în poate cel mai mare scandal din lumea filmului autohton, fiind vizaţi de o anchetă a procurorilor DIICOT pentru unele finanţări obţinute în perioada 2013-2015, pe care investigatorii le consideră a fi suspecte.

Practic, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au început cercetările pentru 100 de persoane fizice şi juridice, printre care şi casele de film Pro Cinema şi Castel Film, într-o cauză vizând săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Printre cei cercetaţi, aflându-se şi cei doi cineaşti, în calitate de suspecţi.

Anchetatorii susţin că firmele şi persoanele implicate au obţinut finanţări de la Centrul Naţional al Cinematografiei şi apoi ar fi apelat la firme fantomă pentru a-şi reduce TVA-ul şi impozitul pe profit, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproximativ 9.970.344 lei.

Potrivit g4media.ro, în cazul Adei Solomon ar fi vorba de două facturi considerate false, una de 2.000 de lei şi alta de 200 de lei

Acest scandal iese la suprafaţă la finalul unui an în care Ada Solomon şi-a văzut lungmetrajul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizat de Radu Jude, câştigând Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Tot ea a produs un alt film câştigător, „Aferim!”, care a obţinut premiul Gopo în 2016, tot în regia lui Radu Jude.

De cealaltă parte, Corneliu Porumboiu şi-a construit unul dintre cele mai cunoscute nume de regizori români peste hotare. El a câştigat mai multe premii naţionale şi internaţionale, cum ar fi premiul Camera d’Or pentru primul său lungmetraj, „A fost sau n-a fost?” (2005), premiul Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în secţiunea Un Certain Regard pentru ”Poliţist, adjectiv”, al doilea film scris şi regizat de regizor (2009). Ultimul său film, "La gomera", a fost nominalizat la Palm d'Or, la Cannes.

Mai multe