Supliciul lui Aleksei Navalnîi, omul de care se teme cel mai tare Putin. Azi, activistul a fost găsit vinovat de fraudă pe scară largă

22 martie 2022   News

A trecut un an de când Navalnîi se află după gratii, într-un penitenciar obscur de lângă Moscova, şi aproape doi de când opozantul lui Putin a fost otrăvit aproape mortal de către agenţii securităţii ruse.

Şi a trecut tot un an de când puterea de la Kremlin lucrează spre anihilarea lui totală, înscenându-i acuzaţii de fraudă, corupţie şi extremism, care să-l ţină în arest alţi zeci de ani. Astăzi, opozantul şi activistul rus a fost găsit vinovat de fraudă pe scară largă de către un tribunal rus, procurorii cerând o pedeapsă suplimentară de 13 ani de închisoare pentru un Navalnîi aflat, deja, după gratii.

“Problema” cu acest activist şi avocat care-i stă ca un ghimpe-n coastă lui Putin este că nu poate fi redus la tăcere, după ce-a devenit cunoscut în lumea întreagă în august 2020, când a fost otrăvit cu un agent toxic letal, denumit Noviciok. Scăpat teafăr din această încercare şi arestat, apoi, în Rusia pe motive politice, Navalnîi continuă să-i impulsioneze pe ruşii care se opun regimului lui Putin chiar şi din închisoare, pe fondul războiului din Ucraina.

Foarte activ pe un cont de Twitter administrat, probabil, de altcineva, activistul rus de 45 de ani continuă să demaşte corupţia lui Putin şi a acoliţilor acestuia, graţie muncii neobosite a colegilor lui din Fundaţia Anticorupţie, etichetată de Kremlin ca fiind una extremistă. O muncă care ajută chiar şi guvernele vestice să-i identifice pe cei complici la invazia nejustificată a Ucrainei. Chiar premierul canadian Justin Trudeau a anunţat că sunt investigate 10 astfel de persoane, foşti şi actuali înalţi oficiali guvernamentali, oligarhi şi susţinători ai conducerii ruse, selectaţi de pe o listă întocmită de, aţi ghicit, acelaşi Navalnîi de după gratii.

Şi când te gândeşti c-a fost chiar decizia lui Navalnîi să se afle unde se află azi! A fost alegerea lui să se întoarcă în Rusia, perfect conştient de ce se va întâmpla cu el, după un exil temporar în Germania, acolo unde-a agonizat după otrăvirea sa. Puţini l-au studiat pe Putin cu aceeaşi obsesie cu care-a făcut-o acest avocat curajos. Un bărbat care este tot ceea ce “tătucul” de la Kremlin n-ar putea fi niciodată: tânăr, înalt, carismatic şi avangardist. În scrisorile trimise diferitelor publicaţii occidentale, Navalnîi identifică cel mai bine marea teamă a lui Putin: schimbarea de putere în Rusia, urmată de expunerea şi pedepsirea clanului său corupt de oligarhi şi spioni.

Nu extinderea NATO îl ţine treaz noaptea pe Putin, ci ideea de democraţie. Conform reporterilor publicaţiei “Time”, care au corespondat cu un Navalnîi aflat după gratii, opozantul rus vrea ca Statele Unite să pună presiune externă pe Putin, în timp ce el şi suporterii săi îi fac viaţa amară din interior. Reţeta ar fi simplă, nu-i aşa? O reţetă pentru visul lui Navalnîi, ca Rusia lui să devină una liberă, democratică şi în pace cu vecinii ei.

Navalnîi s-a născut pe 4 iunie 1976 într-un sat de lângă Moscova, în familia unui ofiţer din armata rusă, alături de care el şi familia lui au călătorit frecvent în copilărie, dintr-o garnizoană într-alta.

Este interesant de aflat, în contextul războiului din Ucraina, că opozantul lui Putin are şi origini ucrainene, acesta petrecându-şi vacanţele de vară la bunica lui din Ucraina şi reuşind să vorbească fluent limba acestei ţări. Licenţiat în Drept, Navalnîi a început să prindă gustul politicii în 2000, când s-a înscris în partidul social-liberal Iabloko, susţinut şi de mama lui de profesie economist.

Însă de-abia în 2011, când Navalnîi şi grupul lui de activişti au pus bazele Fundaţiei Anticorupţie, care avea ca ţel expunerea lăcomiei şi vieţii de lux duse de acoliţii lui Putin, tânărul avocat a devenit cu adevărat incomod pentru Ţar.

Fundaţia a devenit faimoasă pe social media, acolo unde face dezvăluiri neobosite despre opulenţa oamenilor lui Putin. Dezvăluirile de acest gen i-au făcut pe cei de la putere să intervină în cel mai pur stil rusesc: înscenându-i tânărului politician diverse, cum ar fi delapidarea unor companii, în 2012, proces în care Navalnîi a fost acuzat alături de fratele său, Oleg. Ambii fraţi au fost condamnaţi la trei ani şi jumătate de închisoare, însă pedeapsa lui Aleksei a fost una cu suspendare, cu o perioadă de probă de cinci ani, deşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a susţinut că acest proces este motivat politic. Cum Navalnîi avea ambiţii prezidenţiale după ce, în 2013, când a candidat la postul de primar al Moscovei a reuşit să obţină circa 30% din voturi, era clar că trebuie înlăturat.

Activistul nu doar că-i expunea pe oligarhii lui Putin, dar reuşea să strângă din ce în ce mai mulţi ruşi de rând în jurul lui. În august 2020, Navalnîi se afla în Siberia, pentru a filma un nou clip despre corupţia la nivel înalt. În timpul călătoriei cu avionul înapoi la Moscova, acesta a început să se simtă ciudat. După câteva minute, politicianul zăcea întins pe podeaua avionului, agonizând şi abia conştient. Pilotul a aterizat de urgenţă în oraşul Omsk, unde Navalnîi a fost transportat de urgenţă la spital.

A fost nevoie de două zile de presiune internaţională înainte ca Putin să le permită medicilor să-l evacueze pe acesta în Germania, pentru a-i fi salvată viaţa. Testele de sânge realizate în spitalul din Germania au confirmat ipoteza suferinţei sale: fusese otrăvit cu Noviciok, o armă chimică sintetizată pentru prima dată de oamenii de ştiinţă sovietici şi interzisă de legea internaţională. Când a fost întrebat despre această tentativă de asasinat la o conferinţă de presă, Putin a făcut o glumă sinistră: „Dacă Rusia ar fi vrut să-l otrăvească, probabil c-am fi terminat treaba”.

De fapt, a fost cât pe ce, căci Navalnîi ajunsese o legumă… Când a ieşit din comă, acesta a avut probleme în a-şi recunoaşte soţia şi pe cei doi copii. Otrava îi atacase sistemul nervos, afectându-i memoria şi funcţiile motorii. Soţia lui, Iulia, supranumită Prima Doamnă a opoziţie ruse, a povestit cum delirul şi halucinaţiile l-au determinat pe Navalnîi să-şi rupă tuburile intravenoase, stropind cearşafurile cu sânge. Au trecut săptămâni bune până când acesta a reînvăţat să folosească lingura, să scrie, să meargă şi să se spele.

La câteva luni după otrăvire, Navalnîi s-a simţit suficient de bine pentru a investiga, alături de echipa sa, atacul căruia i-a căzut victimă. Atacatorii au fost identificaţi rapid: în mare parte, ofiţeri de securitate ruşi. Navalnîi însuşi l-a sunat pe unul dintre ei, pretinzând că este un oficial înalt de la Kremlin, şi a cerut să ştie de ce atacul n-a reuşit să-şi ucidă ţinta. Ofiţerul, crezând într-adevăr că vorbeşte la telefon cu superiorul său, a discutat în detaliu despre tentativa de crimă, explicând că agenţii s-au strecurat în camera de hotel a lui Navalnîi din Siberia şi i-au uns lenjeria intimă cu toxina letală.

Chiar şi-aşa, autorităţile ruse l-au avertizat pe opozant că va fi arestat la întoarcerea sa în Rusia, deoarece a încălcat termenii probaţiunii în timp ce se afla în Germania, în convalescenţă. Cu toate acestea, pe 17 ianuarie 2021, Navalnîi şi soţia lui au zburat înapoi la Moscova.

Navalnîi însuşi spune că nu s-a gândit de două ori. „Din momentul în care am deschis ochii, am ştiut că trebuie să mă întorc.”

Foto: Getty Images

Mai multe