Szobi Cseh şi Sergiu Nicolaescu n-au mai apucat să se împace

1 august 2014   News

Când regizorul român a murit anul trecut, în ianuarie, cascadorul, care lucrase ani de zile cu el în perioada comunismului, a regretat că cei doi nu şi-au mai vorbit după ce s-au acuzat reciproc că ar fi fost turnători la securitate.

Când regizorul român a murit anul trecut, în ianuarie, cascadorul, care lucrase ani de zile cu el în perioada comunismului, a regretat că cei doi nu şi-au mai vorbit după ce s-au acuzat reciproc că ar fi fost turnători la securitate.

Scandalul dintre Szobi Cseh şi Sergiu Nicolaescu a pornit în 2011, când regizorul a afirmat că şi-a văzut dosarul de Securitate şi că, printre cele 20 de nume întâlnite acolo, l-a găsit şi pe cel al lui Szoby Cseh. Nicolaescu susţinea, la acea vreme, că, "în mod cert", fostul cascador l-a turnat: „Pe mine mă suspecta, pentru că lucram cu străinii. Niciodată Szoby Cseh n-a fost un om deştept. Mai degrabă un prostănac“.

Vrând, însă, să dea uitării cele întâmplate, Sergiu Nicolaescu a spus că nu-i poartă ranchiună lui Szoby Cseh: „Au trecut mai mult de 20 de ani şi am trăit anumite lucruri împreună. Ce să ne mai legăm de el? Au fost atâţia oameni implicaţi“, a mai declarat regizorul. De altfel, Sergiu Nicolaescu spunea că cei mai mulţi dintre turnătorii lui i-au fost colegi. „Majoritatea erau din echipele de filmare de la Buftea, actorii mai puţin“, spunea regizorul explicând cum funcţiona sistemul înainte de 1989.

Simţindu-se nedreptăţit că Nicolaescu l-a arătat cu degetul, Szobi Cseh, el însuşi implicat într-un scandal legat de acuzaţia de colaborare cu fosta Securitate, el a vorbit despre notele semnate cu numele de cod Sabin. „Sergiu Nicolaescu a ieşit şi a spus că l-am turnat şi pe el. Domnule, în primul rând, nu poate să fie nimeni, dar absolut nimeni atât de prost încât să-l toarne pe dracu' la dracu'! El era mult mai mult decât un securist! Toată lumea, şi direcţia studioului, stătea drepţi în faţa lui“, declara el atunci într-un interviu pentru publicaţia „Ring“.

Cascadorul a mai afirmat că nu a dat în viaţa lui o notă informativă, deşi a semnat angajamente. "Mulţi au semnat angajamente, pentru că altfel nu scăpau de securist, dar nu au dat nimic. La mine există, pentru că şefii lor informau, spuneau că ne-a dat subiectul "Sabin", adică eu, informaţii preţioase care vor fi valorificate. N-am dat aşa ceva în viaţa mea! Nu există nici măcar o notă!"

Foto: arhiva ADH

Mai multe