Trecutul lui Alexandru Rafila. Cum a ajuns medic: "Eram familiarizat cu problemele de natură medicală"

8 decembrie 2020   News

Numele lui îl auzim des la toate posturile de televiziune, îl citim şi în ziare, dar cine este Alexandru Rafila? Cum a devenit medic?

Alexandru Rafila a devenit cunoscut de majoritatea românilor în actualul context provocat de pandemia de coronavirus. El este cel pe care îl vedem aproape zilnic la posturile de televiziune, în ziare sau la diferite conferinţe vorbind despre virusul care ne-a schimbat vieţile de aproximativ nouă luni de zile. Alexandru Rafila are 58 de ani şi s-a născut în Bucureşti. Din adolescenţă şi-a dat seama că trebuie să implice în medicină, să devină medic. O persoană importantă din viaţa lui l-a îndemnat să facă asta, să studieze şi mai apoi să salveze vieţi. 

Alexandru Rafila a devenit medic datorită tatălui său. În anul 1980 a devenit student la medicină: "Când am intrat eu la Medicină, era o provocare să intri la facultatea asta. Nu din cauza asta am ales-o. Tatăl meu era medic. Eram familiarizat cu problemele de natură medicală şi mi se părea anormal să mă îndrept spre altceva pentru că era un interes constant asupra acestei profesii. Aşa că, în 1980, am devenit student la Facultate de Medicină. În mod efectiv, în 1981, pentru că pe vremea aceea trebuia făcut şi stagiul militar, care dura aproape un an de zile", a declarat acesta într-un interviu pentru dcnews.ro. 

În 1991 a dat şi rezidenţiatul: "N-am avut o aplecare deosebită spre partea chirurgicală. Mi-a plăcut mult Medicina Internă şi Bolile Infecţioase. După 1990, când am dat rezidenţiatul, în 1991, am ales Microbiologia pentru că a existat un anumit context în care cunoşteam multe personalităţi de la Institutul Cantacuzino care m-au determinat să aleg această specialitate"

A făcut stagiatura în Transilvania, la Sfântul Gheorghe

"Am încercat să învăţ limba maghiară, dar nu am reuşit, decât aşa câteva cuvinte. A fost o experienţă extrem de bună. Nu am avut nicio problemă legată de integrarea în zonă. Chiar a fost o experienţă de bună calitate şi nu o regret în niciun fel. În general, comunităţile mici, mai ales din Transilvania, se organizează mai bine şi era mai simplă viaţa din punct de vedere al accesului la resurse, inclusiv alimentare, în acea perioadă. Exista o fabrică de băuturi alcoolice şi făceau câteva produse celebre: lichior de chimion, de mentă şi un gin celebru pentru România, în acea perioadă: ginul Covagin, adică de la Covasna. Trebuia să cumperi o carte pe care nu ar fi cumpărat-o altfel nimeni şi, împreună cu o sticlă de băutură alcoolică, era un pachet cadou. Doar la Sfântul Gheorghe am fost, după care m-am întors în Bucureşti pentru câteva luni, aproape un an, până s-a organizat examenul de Rezidenţiat", a mai povestit profesor doctor Alexandru Rafila.

A devenit doctor în medicină în 2004

La noi în ţară, Alexandru Rafila este şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti. A absolvit facultatea în 1987 şi şi-a obţinut titlul de doctor în medicină în 2004. 

Alexandru Rafila a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii

Alexandru Rafila este recunoscut şi în străinătate, este expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014).

Recent a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii. 

Foto: Click

Mai multe