Ultimul premier din domnia Elisabetei! Cât a afectat-o întâlnirea cu Regina și ce sfat de aur a primit

16 aprilie 2024   News

Sfatul de aur primit de Liz Truss la prima și ultima întâlnire cu Regina. După ce a numit-o premier, la scurt timp, regretata suverană a murit, pe 8 septembrie 2022!

Ne amintim, desigur, aceste imagini, căci au fost ultimele fotografii cu Regina Elisabeta a II-a în viață. Deși slăbită și cu probleme de sănătate importante, regretata suverană și-a făcut datoria și a primit-o la Balmoral pe Liz Truss, pentru a o numi premier, într-o Anglie agitată, post perioadă Boris Johnson.

Pentru această doamnă, întâlnirea cu Regina Elisabeta a fost una marcantă și s-a întrebat adesea: ”De ce eu?” Își făcea probleme că fusese ultimul premier din domnia unei legende. Drept urmare, Liz Truss și-a scris memoriile și a dezvăluit câteva lucruri foarte interesante și mai ales sfatul de aur al Elisabetei, care-i va ghida mereu viața.

Pentru un prim-ministru în funcție doar 49 de zile, noua carte a lui Liz Truss este plină de povești uluitoare din timpul petrecut în Downing Street.

Fostul lider conservator, care a preluat locul lui Boris Johnson în vara anului 2022, a oferit o privire în culise, în cartea sa de memorii ”Zece ani pentru a salva Occidentul”.

Autobiografia bombă a dezvăluit adevărate picanterii: de la întrebarea ”de ce eu?”, care a măcinat-o constant, la faptul că patrupedul lui Boris Johnson a umplut cabinetul de purici, scrie The Independent.

După moartea Reginei, nu îi ieșea din cap întrebarea: ”De ce eu, de ce acum?”

Liz  Truss a dezvăluit că s-a gândit „de ce eu, de ce acum?” când a aflat că regina murise – la doar două zile după ce ea a depus jurământul ca prim-ministru.

Fostul premier a mărturisit că a intrat într-o „stare de șoc”, când a fost informată în legătură cu moartea Reginei Elisabeta a II-a în 2022.

Cartea este prezentată în serie și de Daily Mail. Aici este detaliat momentul când la nr.10 s-a aflat  vestea că Regina nu se putea alătura video, așa cum fusese planificat, la depunerea jurământului oficial al noilor miniștri.

„Rochia mea neagră de doliu a fost ridicată de la casa mea din Greenwich, din sudul Londrei”, a scris doamna Truss. „Apeluri frenetice au avut loc între Downing Street și Palatul Buckingham. Am început să mă gândesc la ce naiba aveam să spun dacă s-ar întâmpla ce era atunci de neconceput. Joi, am primit vestea solemnă că regina a murit în pace la Balmoral. Să aflu asta a doua zi ca prim-ministru m-am simțit cu totul ireal. Într-o stare de șoc, m-am trezit gândindu-mă: „De ce eu, de ce acum?””.

Liz Truss a mărturisit și ce sfat de aur i-a dat Regina: i-a spus cald: ”Ai răbdare cu tine!”. Este un sfat pe care îl înțelege altfel cu fiecare an care trece. Ce-i drept, fără să vrea, a intrat în istorie. Căci domnia de 70 de ani a Reginei Elisabeta a cuprins 15 prim-miniștri, începând cu Winston Churchill, născut în 1874, și incluzând-o pe Liz Truss, născută 101 ani mai târziu.

Mandatul reginei Elisabeta a II-a ca șef de stat a traversat austeritatea postbelică, tranziția de la imperiu la Commonwealth, sfârșitul Războiului Rece și intrarea – și retragerea – Regatului Unit în Uniunea Europeană. Ea a ținut audiențe săptămânale cu prim-ministrul său pe tot parcursul domniei sale.

Foto: Profimedia

Mai multe