Urmaşii Legendelor: Cine l-a moştenit pe Van Gogh?
La aproape 130 de ani de la moartea pictorului Van Gogh urmaşii lui îi onorează memoria. Cui au rămas operele marelui artist?
De câte ori are loc o expoziţie extinsă cu lucrările lui Van Gogh să fii sigur că stră-strănepoata pictorului se află acolo: Josien Van Gogh (foto sus dreapta sau foto jos mijloc, alături de alţi doi nepoţi, Willem şi Sylvia).
Cel care a moştenit enorma colecţie de picturi şi schiţeîn anul 1925 a fost nepotul artistului, Vincent Willem – adică bunicul lui Josien. Iar Josien îşi aminteşte foarte limpede cum în copilărie se strecura adesea în camera special din casa bunicului – una neîncălzită, în care erau depozitate picturile. “Pe lângă ele, desigur, bunicul pusese pe pereţii casei lui vreo 20 de tablouri”, spune Josien, care, la rândul ei, avea la ea acasă picturile lui Vincent Van Gogh – cu regula de aur impusă copiilor: să nu joace fotbal în preajma picturilor sau orice joc cu vreo mingie care ar fi putut lovi vreun preţios tablou.
De partea cealaltă, o altă străneapoată a artistului, Sylvia Cramer, spune că i-a luat ceva timp până a realizat valoarea picturilor din familia ei. „Ele au fost parte din viaşa bunicului Willem şi acum au devenit parte şi din viaţa noastră. Când eram copil, nu-mi dădeam seama. Am înţeles lucrurile pe măsură ce anii au trecut.
Spre sfârşitul vieţii, Willem cel pasionat de picturile sale a început să fie frământat de gândul moştenirii: „ce va face cu ele? Dacă le va lăsa copiilor, ei vor fi nevoiţi, conform legii olandeze, să plătească o taxă enormă de succesiune, atât de mare încât ar trebui chiar să vândă din tablouri pentru a o acoperi”. Aşa că a dezvoltat un plan. În 1962, a înfiinţat Vincent Van Gogh Foundation, iar în 1973 a deschis un muzeu dedicat lui Van Gogh în Amsterdam – de care se ocupă fundaţia. “Pe bunicul l-a preocupat să nu se risipească această colecţie. Prin acest muzeu, să rămână la un loc tablourile, în marea lor majoritate”,spune Josien. “Dacă bunicul meu nu ar fi făcut asta, tablourile ar fi fost răspândite prin lume acum. La acel moment, copiii lui, părinţii noştri, au trebuit să accepte să renunţe, practice, la moştenire, dar acum avem acest muzeu minunat”, spune Josien. Aşa se face că azi niciun descendent al lui Van Gogh nu deţine personal vreo lucrare semnată de marele artist. “Nici măcar o bucăţică de schiţă!, spune Josien râzând. Nici măcar “Almond Blossom”, una dintre ultimele picture ale lui Van Gogh, realizată pentru a celebra naşterea lui Willem. Însă atunci când a înfiinţat fundaţia şi a inaugurat muzeul, Willem a avut o condiţie de fier: ca întotdeauna, unul dintre urmaşii lui Van Gogh să fie în boardul fundaţiei.
O dată la un an sau doi, urmaşii lui Van Gogh se reunesc şi fac un pelerinaj pe la locurile în care artistul a trăit şi lucrat prin Europa – şi spun ei, fac asta mai ales pentru a le transmite această uriaşă moştenire cultural şi copiilor lor, celor mici. Cât despre muzeu şi expoziţiile din lume, nepoţii Sylvia, Josien, Willem şi alţii se ocupă cu rândul, în ocazii special reunindu-se mai mulţi. “Câteodată mă plimb prin muzeul din Amsterdam şi mă întreb: Ce-ar zice vizitatorii dacă ar şti că sunt rudă cu pictorul care le place atât de mult?! Ce sentiment aparte am…”
Foto: Getty Images