Vedete implicate în scandalul "Panama Papers"
Cea mai mare scurgere de informaţii financiare înregistrată până acum, "Panama Papers", a fost considerată cea mai interesantă pătrundere în lumea cel puţin obscură a finanţelor offshore. O mulţime de şefi de stat, vedete, miliardari, sportivi, membri ai reţelelor criminale, sunt beneficiarii reali a peste 200 de mii de societăţi offshore, adică aşa zisele companii paravan, care ascund numele celor care au de câştigat din urma unor firme şi bunurile lor prin acţiuni de spălare de bani, evaziuni fiscale, mită şi multe altele.
Mossack Fonseca, una dintre cele mai puternice firme de avocatură şi servicii juridice din lume, cu sediul în Panama şi alte 35 de ţări, a reuşit să îi ajute pe mai marii lumii să ascundă afacerile lor murdare. Baza de date dezvăluită unor jurnalişti ai unui cotidian german, Süddeutsche Zeitung, conţine informaţii legate de persoane cunoscute şi mai puţin cunoscute din întreaga lume.
Documentele firmei Mossack Fonseca au fost analizate de aproape 400 de jurnalişti din peste 78 de ţări. Acestea oferă informaţii detaliate despre afacerile secrete a 128 de politicieni şi demnitari de pe întreg mapamondul. Aşadar, peste 11 milioane de acte demonstrează cum o industrie globală secretă, alcătuită din firme de avocatură şi bănci de renume, vinde secrete fiscale mai marilor ţării lumii, vedetelor, evazioniştilor şi miliardarilor lumii.
Vedete implicate în scandalul "Panama Papers" - primul în fotbal, Lionel Messi, descoperiri despre afaceri secrete
Lionel Messi a înfiinţat împreună cu tatăl său o companie offshore în Panama, conform documentelor
Printre vedetele despre care se ştie că sunt implicate în scandalul "Panama Papers", se află şi cel mai bun fotbalist din lume, Lionel Messi, care are o companie înregistrată în Panama în 2012 de către firma Mossack Fonseca, Mega Star Enterprises Inc. Afacerile fotbalistului se află acum în mâna Fiscului spaniol, care a constituit un caz de evaziune fiscală. Tot în lumea fotbalului, în Anglia au fost dezvăluite dări de mită care au zguduit FIFA.
Printre numele care apar în documentele Panama se numără şi şefi de stat precum: preşedintele Argentinei, Mauricio Macri, primul ministru al Islandei, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroshenko.
Vedete implicate în scandalul "Panama Papers" - documentele scot la iveală şi afaceri murdare din România
Tot această fabrică de firme, Mossack Finseca, a ascuns secretele unor afaceri murdare în România. Se pare că firma de avocatură a reuşit să camufleze interesele unor afacerişti cu influenţă în lume, care au pus monopol pe anumite companii strategice în România şi au exportat profiturile în paradisuri fiscale. Avocaţii şi colaboratorii Mossack Finseca au dat consultanţă intensă şi au înfiinţat foarte rapid mii de companii offshore, cu sedii în Bahamas, Insulele Virgine Britanice, Niue şi alte ţări unde jurisdicţia este netransparentă, iar fiscalitate foarte blândă.
Astfel, a fost descoperit şi numele celui care se află în spatele afacerii murdare Roşia Montană, Vasile Frank Timiş. Acesta a folosit în afacerile duse în România, firma Castle Europa Limited, care a fost înfiinţată în Bahamas.
Un alt nume important în lume, Vladimir Putin, a fost descoperit în documentele Panama. Jurnaliştii care au analizat actele au aflat cum partenerii de afaceri ai lui Putin au putut ascunde miliarde de dolari în companii fantomă şi în bănci. Peste 2 miliarde de dolari au fost descoperite în arhiva casei de avocatură şi implică zeci de tranzacţii ale unor persoane sau companii în legătură cu preşedintele Rusiei.
Vedete implicate în scandalul "Panama Papers" - Putin şi Poroşenko, nume descoperite de documentele din Panama
Numele lui Vladimir Putin apare în documentele Panama în legătură cu companii fantomă şi tranzacţii de miliarde de dolari.
Documentele au scos la iveală şi intenţiile preşedintelui Poroşenko în timpul invaziei cumplite a Rusiei în zona Donbas, în 2014. Se pare că reprezentanţii lui Poroşenko s-au străduit să găsească o copie a unei facturi la utilităţi, necesare pentru înregistrarea unei companii offshore în Insulele Virgine Britanice. Un purtător de cuvânt al preşedintelui a declarat că înfiinţarea companiei nu a avut nimic de-a face cu vreun eveniment politic sau militar din Ucraina.
Primul ministru al Islandei, împreună cu soţia sa, au deţinut în secret o companie offshore, care a investit milioane de dolari în obligaţiuni, în perioada când ţara se cufunda în criza financiară. Compania lor deţinea obligaţiuni în valoare de milioane de dolari, ţinute în băncile gigant ale Islandei. Când a venit criza mondială, în 2008, băncile au intrat în colaps, iar compania lor a devenit creditor în dosare de insolvenţă.
Vedete implicate în scandalul "Panama Papers" - regele Arabiei Saudite şi copiii preşedintelui din Azerbaidjan apar şi ei în documente
Liderul suprem al Chinei, Xi Jinping, lider care s-a declarat anticorupţie, apare în documentele Panama
Regele Arabiei Saudite şi copiii preşedintelui din Azerbaidjan sunt printre vedetele care au deţinut companii offshore scoase la iveală de documentele Panama. Pe lista neagră se mai numără alte cel puţin 33 de persoane din conducerea SUA, acuzate de conducerea unor oragnizaţii teroriste sau afaceri cu cartelurile mexicane de droguri.
Aceste scurgeri de date arată, practic, cum în ultimii 40 de ani, lumea offshore s-a dezvoltat, cum banii negri au circulat în sistemele financiare, privând guvernele de taxe şi alimentând crima organizată. Lumea offshore înseamnă o sumedenie de bancheri, avocaţi, contabili şi alţi intermediari care lucrează foarte strâns pentru protecţia secretelor clienţilor săi. Astfel că, actele au dezvăluit adevăratele acţiuni ale unor lideri care au promis să lupte împotriva corupţiei. Un exemplu este liderul suprem al Chinei, Xi Jinping, al cărui nume apare în documentele Panama sau tatăl defunct al premierului britanic, David Cameron.