VIDEO De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Roman Abramovici, după două săptămâni de prigoană internaţională
Cel mai "monden" oligarh din suita lui Vladimir Putin a fost surprins pe aeroportul din Tel Aviv.
În urmă cu o lună, Roman Abramovici era încă pe val, încă la Londra, încă patronul echipei Chelsea şi încă posesorul unor iahturi impresionante. După fatidicul 24 februarie, când preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, acelaşi Roman Abramovici începea să simtă gustul decăderii şi al prigoanei internaţionale.
Mai întâi, i s-a pus în vedere să părăsească Marea Britanie, devenind peste noapte persona non grata, în ciuda faptului că banii săi au intrat în circuitul economic londonez, prin patronatul asupra echipei de fotbal Chelsea - aceeaşi pe care acum e nevoit să o abandoneze.
Apoi, şi-a văzut activele din Regatul Unit blocate, inclusiv pachetul majoritar de acţiuni de la Chelsea, după ce s-a descoperit că Evraz, compania siderurgică pe care o deţine, ar fi produs tancuri pentru armata rusă, folosite inclusiv în conflictul din Ucraina.
Ulterior, iahturile sale au fost vizate de sechestru, dar a reuşit, în timp util, să le mute în zone ferite de legislaţia internaţională. Astfel, iahtul Solaris (450 milioane euro), care sâmbătă a fost văzut în portul Tivat din Muntenegru, a ajuns în apele Turciei, iar colosul Eclipse a plecat a părăsit săptămâna trecută insula St. Martin din Marea Caraibilor şi acum se află în apropiere de coasta Libiei, cel mai probabil cu destinaţia Turcia-Marea Neagră.
Mai nou, o anchetă a BBC a dezvăluit cum şi-a construit Roman Abramovici averea din plăţi corupte şi licitaţii trucate. Astfel de practici l-au ajutat să pună mâna, de pildă, pe compania petrolieră Sibneft, în 1995, pe vremea preşedintelui Boris Elţîn, şi apoi s-o vândă în 2005, în al doilea mandat al preşedintelui Vladimir Putin, cu un profit mai mare de 52 de ori! Acelaşi lucru l-ar fi făcut şi cu Slavneft, în 2002, când un afacerist chinez, reprezentant al unei companii interesate de preluare, a fost răpit.
Şi uite cum, după trei decenii de ascensiune financiară incredibilă, rusul caută acum un colţişor de lume în care să se poată mişca în voie, fără să fugă, fără să se ferească, fără să-i fie pusă poprire pe bunuri sau conturi.
De când a intrat intrat pe lista de sancţiuni a Occidentului, Abramovici s-a regrupat şi, după o zi petrecută în Israel (), s-a urcat la bordul unuia din cele 6 avioane private pe care le deţine şi a plecat din Tel Aviv spre Moscova, cu o escală la Istanbul, de unde ar fi luat mai mulţi cunoscuţi, informează Sky News. Această mişcare a pus la adăpost şi avionul Gulfstream al lui Abramovici, care valorează peste 50 de milioane de euro, cu puţine ore înainte ca sancţiunile impuse de Israel şi Uniunea Europeană să intre în vigoare.
Roman Abramovici deţine cetăţeniile rusă, israeliană, portugheză şi lituaniană, dar ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a transmis că ţara sa nu va deveni un sanctuar pentru cei care vor să scape de sancţiunile impuse de SUA, UE, Canada şi Marea Britanie, după atacarea Ucrainei de către armata rusă.
Înainte de-a se îmbarca, Roman Abramovici a fost văzut pe aeroportul Ben Gurion, fiind fotografiat la salonul VIP cu o barbă mare, cu care a încercat să-şi ascundă identitatea de curioşi.
Unele surse susţin că el s-ar fi dus la Moscova pentru a discuta direct cu Vladimir Putin, cel mai probabil în cadrul unei şedinţe private la care au fost convocaţi şi alţi oligarhi.
FOTO: Profimedia