VIDEO Fitness: În formă ca un campion la înot

16 iulie 2014   News

Pentru a obţine o siluetă demnă de-un bikini sexy este important să nu înoţi contra curentului. Arde calorii, sculptează-ţi corpul şi relaxează-te ca la carte, după regulile acestui sport acvatic. Noi îţi arătăm în câte feluri te poţi împrieteni cu apa.

Pentru a obţine o siluetă demnă de-un bikini sexy este important să nu înoţi contra curentului. Arde calorii, sculptează-ţi corpul şi relaxează-te ca la carte, după regulile acestui sport acvatic. Noi îţi arătăm în câte feluri te poţi împrieteni cu apa.

Stiluri

Crawl

Este cel mai obişnuit stil de înot, a cărui tehnică este cel mai uşor de stăpânit. Braţele se mişcă alternativ, cel drept fiind într-o primă fază în faţă, în timp ce stângul execută o mişcare circulară. Picioarele se mişcă, la rândul lor, alternativ, biciuind apa.

Ce lucrează?

Musculatura părţii superioare a corpului (umerii, braţele, spatele) şi, într-o mai mică măsură, muşchii gâtului, pectoralii, muşchii abdominali inferiori, ai feselor şi ai coapselor. Este cel mai intens stil de înot, potrivit pentru cei care pun accent pe slăbit, deoarece consumă multă energie.

Bras

Poate că-l cunoaşteţi mai bine sub denumirea populară de „broască“, însă este unul şi acelaşi. Braţele, întinse mai întâi spre înainte, se deplasează simultan, în mişcări semicirculare, iar propulsarea corpului se face prin împingerea apei cu picioarele.

Acest stil este ideal pentru cei care vor să-şi lucreze în special partea inferioară a corpului, precum abdomenul, fesele şi coapsele. Mai sunt antrenaţi, dar într-un mod secundar, muşchii antebraţelor, gâtului, pieptului, umerilor şi spatelui.

Spate

Este stilul de înot indicat pentru cei care au probleme cu spatele, căci, în timpul mişcării, nu se modifică poziţia capului. L-am putea descrie ca pe un crawl întors pe dos, mâinile mişcându-se ca o morişcă, în timp ce picioarele bat scurt apa.

Ce lucrează?

Numele acestui stil de înot vorbeşte de la sine, în ceea ce priveşte partea corpului pe care o dezvoltă: spatele. Nu sunt neglijaţi nici muşchii pieptului, ai umerilor, braţelor şi picioarelor. Iar faptul că înoţi cu spatele în apă te ajută, cu timpul, să-ţi îndrepţi poziţia şi să capeţi o postură mai elegantă.

Fluture

Vorbim despre cel mai complicat stil de înot, pentru care trebuie să-ţi coordonezi mâinile şi picoarele şi să ai şi forţă musculară. Mânile avansează în acelaşi timp, iar picioarele au o mişcare simultantă şi ondulatorie, ca a cozii de delfin.

Fiind cea mai solicitantă tehnică de înot, este şi cea care-ţi tonifiază aproape toţi muşchii - în special cel denumit trapez, abdominali, ai braţelor, pieptului, coapselor şi gambelor, şi cu ajutorul căreia slăbeşti uniform.

Cum trebuie să respiri?

O greşeală des întâlnită la înotătorii amatori este aceea de a înota cu capul la suprafaţa apei. Şi, cum niciodată nu este prea târziu să învăţăm ceva, iată cum se respiră corect: expiri cu capul în apă şi inspiri imediat ce ieşi la suprafaţă. Este important să-şi perfecţionezi tehnica de respiraţie pentru ca înotul să devină mai eficient, iar tu să nu mai oboseşti atât de repede. S-a demonstrat, de altfel, că persoanele care practică înotul în mod regulat şi-au îmbunătăţit capacitatea respiratorie şi cardiovasculară şi şi-au fortificat plămânii.

Cât de des trebuie să înoţi?

Ca orice sport, important este să-l practici, oricât de rar şi la orice intensitate. Însă nu te vei apropia de acel fizic fantastic de înotător decât dacă-ţi duci antrenamentul la următorul nivel. Cel profi. Înotătorii care stăpânesc acest sport ar trebuie să-şi facă un program de trei sesiuni pe săptămână, timp de o lună, sau două sesiuni pe săptămână, pe parcursul unei luni şi jumătate. Dacă eşti începător, te poţi limita la o sesiune de înot, timp de 12 săptămâni, şi rezultatele vor fi la fel de bune.

Mai multe