Volodimir Zelenski, faţă-n faţă cu istoria. Portretul unui fost comediant care-l ţine, azi, în şah pe Vladimir Putin

17 martie 2022   News

Când acest fost comediant care-a jucat rolul unui preşedinte la TV a fost ales ca şef al statului, mulţi l-au tratat ca pe-o bizarerie. Azi, nimeni nu mai râde. Tragedia din Ucraina a scos la iveală calităţile de lider ale lui Zelenski.

Înainte de ziua de 24 februarie, puţini îl ştiau. Cei care nu urmăreau, de obicei, ştirile din zona politicii cu atât mai mult n-aveau habar despre acest tânăr preşedinte cu un traseu politic aproape greu de luat în serios. Un fost comediant în fruntea unei ţări? Un tip care apărea în scheciuri demne de emisiuni precum iUmor să ajungă nu doar preşedintele Ucrainei, ci şi omul care-l ţine în şah pe temutul Vladimir Putin? Acelaşi tip care, în urmă cu 16 ani, se expunea naţional în concursul TV “Dansând cu stelele” - varianta ucraineană, pe care-a şi câştigat-o, de altfel?

Da, este unul şi acelaşi om cu acel Volodimir Zelenski pe care invazia rusă din Ucraina nu doar că l-a făcut faimos şi-n afara spaţiului ex-sovietic, dar l-a ridicat şi pe piedestalul de erou, după ce tânărul preşedinte a refuzat să plece capul în faţa lui Putin. Ce-i drept, povestea lui ar fi fost interesantă şi fără contextul emoţional al războiului din Ucraina.

Şi ironică, având în vedere că-n urmă cu 18 ani, pe când activa în grupul umoristic Cartierul 95, invitat în show-ul TV de comedie şi improvizaţie KVN (unul dintre cele mai longevive din Rusia), Zelenski i s-a adresat chiar lui Vladimir Putin, mare fan al emisiunii. Mai simplu spus, cariera în comedie a lui Zelenski a început pe pământ rusesc, la unul dintre show-urile preferate ale lui Putin. Zelenski şi trupa lui au apărut pentru prima dată în acest show din ţara vecină în 1997 şi au continuat să fie invitaţi în emisiunea umoristică până în 2003, când Volodimir şi-a înfiinţat propria companie de producţie, Studio Kvartal 95.

Divertismentul TV a fost mai mult pe placul lui Zelenski decât o eventuală carieră în avocatură, pe care o ţintea atunci când s-a înscris la cursurile Universităţii Naţionale din Kiev. Încă de pe vremea studenţiei, Zelenski era interesat mai mult de teatru şi de trupa lui de improvizaţie Cartierul 95, numită aşa după numele locului în care copilărise în oraşul natal Krivoi Rog. Succesul de comediant al lui Zelenski a fost dublat de cel de actor, după ce acesta a apărut în producţii ruseşti de succes precum “Love in the Big City”, “8 First Dates” sau “Rzhevskiy Versus Napoleon”. Poate cea mai surprinzătoare descoperire din trecutul lui de star TV este cea legată de participarea la varianta ucraineană a concursului “Dansând cu stelele”, în 2006. Şi nu doar c-a participat, dar a şi câştigat show-ul alături de dansatoarea Olena Shoptenko, spre încântarea internauţilor care-au descoperit acum, după 16 ani, un video cu extraordinarele mişcări de dans ale viitorului preşedinte.

Drumul showbizului s-a intersectat cu cel al politicii după momentul de cotitură din 2015, când Zelenski a primit rolul principal în serialul TV de comedie „Slujitorul poporului”, în care interpreta  un profesor de istorie care devine în mod neaşteptat preşedintele Ucrainei, după ce un elev îl filmează şi îi face public un discurs anticorupţie. Înlocuiţi profesor de istorie cu actor de comedie şi vedeţi cum realitatea bate filmul…

Partidul cu acelaşi nume, Slujitorul poporului, a fost creat în anul 2018 de către oameni din staff-ul companiei de producţie Kvartal 95, cea care a produs şi show-ul TV de mare succes în Ucraina. Candidatul lor la alegerile prezidenţiale din 2019 avea să fie chiar preşedintele fictiv din serialul de mai sus, un Zelenski care-a avut o campanie la fel de atipică precum drumul lui în politică. Comediantul a preferat postările scurte şi scenetele umoristice pe YouTube şi Instagram în locul discursurilor şi conferinţelor de presă clasice şi plictisitoare. Cumva, strategia lui a mers, iar ucrainenii l-au preferat pe el omului de afaceri Petro Poroşenko, pe care Zelenski l-a învins destul de facil în alegerile din aprilie 2019, cu 73 % dintre voturi.

Născut pe 25 ianuarie 1978 într-o familie de origine evreiască din sud-estul ţării, Volodimir a cunoscut pe pielea lui ce-nseamnă traiul în Uniunea Sovietică, Ucraina făcând parte, pe-atunci, din uniunea dizolvată în anul 1991. Mai mult de-atât, bunicul preşedintelui, Simon Zelenski, a luptat în Armata Roşie în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, aceeaşi armată trimisă astăzi de Vladimir Putin pentru a supune Ucraina. Acest bunic a fost singurul dintre cei patru fraţi Zelenski care a supravieţuit Holocaustului, ceilalţi trei fiind omorâţi de nazişti. “Cum aş putea să fiu nazist? Explicaţi asta bunicului meu, care a făcut parte din infanteria armatei sovietice în timpul războiului şi a murit cu gradul de colonel în Ucraina independentă”, a ţinut să răspundă Zelenski propagandei putiniste legate de aşa-zisa nazificare a Ucrainei.

La 44 de ani de la venirea lui pe lume în URSS, Zelenski se vede în postura de a rezista ambiţiilor preşedintelui rus de a reface uniunea de tristă amintire. De partea lui nu este doar o lume întreagă, ci şi familia sa, care dă dovadă de la fel de mult curaj în vreme de război, refuzând să fie evacuată din capitala Kiev, una greu încercată de bombardamentele ruşilor. În ciuda pericolului, soţia preşedintelui ucrainean, Olena Zelenska (44), a anunţat deja că va rămâne în Ucraina, alături de soţul ei, şi că nu va fi intimidată de invazia rusească.  “Astăzi, nu mă voi panica şi nu voi plânge. Voi fi calmă şi încrezătoare. Copiii mei au nevoie de mine. Voi fi alături de ei. Şi de soţul meu. Şi de poporul ucrainean”, a scris aceasta pe Instagram, în prima zi a atacului rusesc.

Olena şi Volodimir s-au cunoscut pe băncile şcolii primare din oraşul natal Krivoi Rog, dar s-au împrietenit mult mai târziu, pe când aceasta studia Ingineria Civilă la Universitatea din acelaşi oraş. Cu o diplomă în arhitectură, Olena a renunţat la o carieră în domeniu după ce s-a căsătorit, în 2003, cu Zelenski, pentru a-l ajuta la compania de producţie TV Kvartal 95 înfiinţată de acesta. Acolo, Olena a înregistrat un adevărat succes în calitate de producătoare TV şi scenaristă, în timp ce soţul ei era mult mai vizibil ca actor şi comediant. Din 2019, atunci când Volodimir a devenit preşedintele Ucrainei, talentata Olena a devenit consultant de imagine al lui Zelenski. În tot acest timp, familia Zelenski a fost întregită de doi copii, o fată, Oleksandra, de 17 ani, şi un băiat, Kyrylo, de nouă ani.

Într-o întorsătură de situaţie pe care niciun scenarist cu imaginaţie debordantă n-ar fi putut-o prevedea, Zelenski – cândva vedetă de comedie în Rusia, ţara care vrea acum să-l omoare – a devenit cel mai mare erou al lumii. Chiar şi premierul britanic Boris Johnson a recunoscut asta, după o discuţie telefonică cu el: “Doamne, tipul ăsta chiar e curajos!”.

Şi când te gândeşti că Zelenski nici n-avea nevoie să intre în politică... Era deja un star în spaţiul ex-sovietic, avea milioane în bancă, o existenţă aproape de lux pentru Ucraina şi o familie frumoasă. Dar nimic din toate astea nu mai contează acum, căci liderii sunt judecaţi de istorie după acţiunile lor din vreme de război. “Nu ai nevoie de experienţă pentru a fi preşedinte. Trebuie doar să fii un om decent”, spunea Zelenski după alegerea lui în fruntea Ucrainei. Regretă, oare, vreun ucrainean că l-a votat?

Foto: Getty Images, Profimedia, Instagram

Mai multe