News

Angélica Rivera Hurtado De Peña: De la actriţă, la Primă Doamnă

Angélica Rivera Hurtado De Peña: De la actriţă, la Primă Doamnă

O telenovelă cu final fericit. Aşa ar putea fi condensată viaţa actriţei mexicane, care, după un debut modest în televiziune, în urmă cu 24 de ani, a ajuns soţia preşedintelui mexican.

Publicul român amator de seriale sud-americane şi-o amintesc, cu siguranţă, din producţiile „Mariana de la noche“, „La dueña“ („Stăpâna“), „Ángela“ şi „Tequila cu suflet de femeie“. O apariţie seducătoare, cu plete lungi, roşcate, cu siluetă de fotomodel şi cu siguranţa femeii de succes. Adică, toate acele calităţi care fac dintr-o tânără ambiţi­oasă un veritabil star de telenovele. Iar Angélica Rivera Hurtado ştia încă din adolescenţă că are în dotare toate armele de seducţie. Astfel că, după ce-a apărut în câteva reclame pe când avea doar 14 ani, a început o carieră de model.

Cu toate acestea, nimic din backgroundul ei modest, de fetiţă provenită dintr-o familie cu şap­te copii, nu prevestea celebritatea pe care avea s-o trăiască la 26 de ani. A fost de-ajuns doar o întâl­nire accidentală cu actriţa Verónica Castro, care filma într-o zi oarecare pe o stradă din Ciudad de México, pentru ca Angélica, care venise doar să vadă cum arată un star în carne şi oase, să se facă remarcată. Spre mirarea ei, Castro a abordat-o şi i-a sugerat să se înscrie în concursul de frumuse­ţe „The Face of the Herald“, pe care l-a şi câştigat la vârsta de 17 ani. În acelaşi an, graţie titlului de miss, apărea în videoclipul lui Luis Miguel, „Aho­ra te puedes marchar“. Dar tot i-au trebuit trei ani să ajungă pe un platou de filmare.

Tot Verónica Castro a fost cea care i-a facili­tat intrarea în cercul restrâns al starurilor de la Televisa, prezentându-i-l pe fratele său, pro­ducătorul José Alberto Castro. Astfel că, prin intermediul lor, în 1989, debuta în televiziune cu un rol modest în telenovela „Simplemente Ma­ría“, continuând în acelaşi an cu câteva apariţii în „Dulce desafío“ – în timpul căreia a avut o re­laţie cu actorul Eduardo Yáñez. Faima avea s-o cunoască, însă, şase ani mai târziu, odată cu rolul principal din „La Dueña“ („Stăpâna“), care a creat un cerc de fani şi printre telespectatorii români. Un personaj servit de acelaşi José Alberto Castro, care-i devenise, între timp, soţ. De altfel, José i-a înlesnit multe contracte de acest fel, asigurându-i o notorietate în tot spaţiul latin. Odată cu această vizibilitate câştigată, mulţi au crezut că Angélica a devenit una dintre acele dive mexicane greu de mulţumit. Dimpotrivă. „Sunt un om simplu“, mărturisea ea în cadrul unui in­terviu pentru Televisa. „Dintotdeauna mi-a plă­cut viaţa în aer liber, departe de zgomotul şi de aglomeraţia oraşului. Când eram mică, mergeam la ţară, la bunici, şi ştiu ce înseamnă să munceşti la câmp, să simţi sudoarea pe pielea bătătorită şi soarele puternic arzându-ţi faţa“, povestea cea care i-a dat viaţă Gaviotei în „Tequila cu suflet de femeie“, un personaj foarte iubit de comunitatea latină, cu care actriţa s-a identificat ca origini.

În paralel, viaţa ei de familie înflorea, deve­nind mamă a trei fetiţe: Angélica Sofía, Fernanda şi Regina. Doar că José a crezut că o poate convin­ge să devină casnică. Aşa se face că 2007 a fost un an de cumpănă pentru cei doi soţi, din cauza deselor certuri pe marginea carierei de actriţă a Angélicăi, mai ales că aceasta se întorsese deja pe platourile Televisa şi filma pentru „Tequila cu suflet de femeie“, în care revenea în braţele pri­mului ei iubit notoriu, Eduardo Yáñez. Situaţia de acasă a devenit şi mai tensionată, după ce ea l-a cunoscut pe guvernatorul Enrique Peña Nieto, cu care a început, pe ascuns, o idilă. De altfel, se spu­ne că acesta ar fi fost şi motivul divorţului ei de Castro, din anul următor.

Şi, într-adevăr, Angélica nu s-a ferit să recu­noască ulterior relaţia cu Enrique, intuind că nu şi-a găsit doar un alt partener de viaţă, ci şi unul care să-i ducă cariera la un alt nivel. De cealal­tă parte, Enrique, până atunci criticat în presă pentru desele lui aventuri şi poreclit Hell Boy, din cauza caracterului său violent (a fost acuzat că şi-ar fi ucis prima soţie, Monica Pretelini) şi a vehemenţei cu care a negat paternitatea unui copil rezultat dintr-o relaţie pasageră, a apreciat capitalul de imagine cu care venea la pachet noua lui cucerire. Şi a cerut-o de nevastă. Doar că avea să întâmpine noi obstacole, după ce legământul făcut în faţa unui preot, în cadrul unei ceremonii pe plajă, a fost contestat şi declarat invalid de cle­rul catolic mexican. Controversa a luat proporţii naţionale, aşa că Peña Nieto s-a văzut nevoit să-i facă o vizită Pa­pei pentru a-i cere ca mariajul lui cu Angélica Ri­vera să fie declarat valid. Rezultatul a fost că cei doi şi-au refăcut jurămintele în biserică, aşa cum o cere cutuma catolică locală, în 2010 – o mişcare care le-a adus beneficii şi în plan electoral.

Chiar „The Huffington Post“ scria, la acea vre­me, că actriţa are mult şarm şi priză la public şi că ar putea atrage atenţia şi simpatia alegătorilor me­xicani. Iar Angélica şi-a luat foarte în serios noul rol şi l-a însoţit pe Enrique în campania electorală prezidenţială, publicând în paralel cartea „What my eyes see, what my heart feels“ despre experi­enţa ei de campanie. Şi, după o vară incendiară şi o toamnă în care a străbătut întreaga ţară, în de­cembrie 2012 au sărbătorit câştigarea alegerilor prezidenţiale din Mexic, care a însemnat totodată revenirea la putere a Partidului Revoluţionar In­stituţional, după o pauză de 12 ani.

Evident că, odată cu noul ei statut de Primă Doamnă şi cu mutarea ei în Los Pinos, reşedinţa oficială prezidenţială mexicană, Angélica a trebu­it să renunţe la cariera ei artistică, pentru a se de­dica „marii responsabilităţi de-a fi alături de soţul meu şi de copiii noştri“, cum a declarat în comuni­catul de presă oficial. Totodată, şi-a schimbat radi­cal stilul vestimentar, uitând de hainele decoltate şi de fustele prea scurte şi adoptând outfituri mai conservatoare, mai potrivite noului ei rol. Iar pen­tru asta a primit şi aprecierea editorilor de modă, fiind inclusă pe lista celor mai stilate 10 femei din lume, publicată de revista „Vanity Fair“. „Ca fostă actriţă de telenovele, Rivera este obişnuită să fie în atenţia publicului şi este mai mult decât pre­gătită să fie la braţul preşedintelui Enrique Peña Nieto“, scria „Vanity Fair“ anul trecut.

Totuşi, în spatele figurii de femeie împlinită, presa mexicană bănuieşte că se ascunde chipul unei soţii chinuite şi terorizate, mai ales că pre­şedintele mexican nu s-a sfiit să afirme că frumu­seţea ei îi cam dă prilej de gelozie. Şi de bătăi, ar spune unii, care cred că internarea subită de anul trecut, din martie, a fost cauzată de o ieşire vio­lentă a soţului ei. „Nieto i-a dat o bătaie zdravănă Angélicăi. Loviturile lui au fost atât de dure, încât a băgat-o în spital“, dezvăluia anul trecut la un post local de televiziune Laura Zapata, sora actri­ţei şi cântăreţei mexicane Thalía. Incidentul n-a fost nici confirmat, nici contes­tat de familia prezidenţială, care a trecut totul sub preş şi a continuat să pozeze într-un cuplu fericit, alături de toţi cei şase copii (dintre care trei ai lui Peña Nieto). Iar Angélica a ştiut şi de această dată cum să-şi salveze imaginea, folosindu-se cu abi­litate de succesul artistic al fiicei sale celei mari, Sofía Castro, devenită şi ea actriţă de telenovele.

foto: guliver/getty images, reuters

Comentarii

Articole asemănătoare

Modifică Setările