WP no category

Angelinei Jolie nu i se mai permite să filmeze în Bosnia

Angelinei Jolie nu i se mai permite să filmeze în Bosnia

După ce obţinuse autorizaţia de-a filma primul ei lungmetraj ca regizor, actriţa a fost anunţată că proiectul ei va fi sistat. Filmările au debutat deja în Ungaria şi urmau să fie continuate, în noiembrie, în Bosnia.

Vestea că Angelina Jolie (35) va realiza un film despre o poveste de dragoste dintre o musulmană violată şi atacatorul ei sârb a stârnit reacţii violente în Bosnia. O asociaţie de femei care au fost violate în timpul conflictului armat dintre sârbi şi musulmani a protestat vehement împotriva deciziei Ministerului Culturii al Federaţiei croato-musulmane, care a autorizat ca filmările să aib loc în Sarajevo şi Zenica.

Supus presiunilor publice, ministrul Gavrilo Grahovac s-a văzut nevoit să anuleze autorizaţia, până când „ne vor trimite un scenariu cu o poveste care să nu fie cea pe care o ştim acum, potrivit spuselor unor persoane care au citit scenariul“, a afirmat Grahovac. „Nu putem împiedica filmarea în altă parte, dar ne putem însă exprima dezacordul faţă de realizarea unui film care nu respectă realitatea şi care ofensează un număr mare de victime“, a completat ministrul.

Protagonista Zana Marjanovic a luat apărarea peliculei lui Jolie, spunând că scenariul prezintă „o poveste de dragoste care are loc în timpul războiului din Bosnia“ şi că nicidecum „nu promovează opinii politice“.

De celaltă parte, Bakira Hasecic, preşedinta asociaţiei „Femei victime ale războiului“ din Sarajevo, nici nu concepe ca o astfel de poveste să apară pe ecranele din întreaga lume: „Este o minciună. Dintre atâtea mărturii ale femeilor violate în timpul războiului, niciuna nu conţine poveste de dragoste între victimă şi călăul ei“.

Foto: Northfoto

Modifică Setările