Case Regale

Are numeroase drepturi şi privilegii, însă ce s-ar întâmpla dacă Regina Marii Britanii ar încălca legea?

Are numeroase drepturi şi privilegii, însă ce s-ar întâmpla dacă Regina Marii Britanii ar încălca legea?

Ştim cu toţii stilul de viaţă privilegiat pe care îl au membrii familiei regale britanice – locuiesc în palate, călătoresc oriunde în lume şi au la dispoziţie alocaţii regale şi bugete care le asigură garderobe impresionante şi satisfacerea oricărui răsfăţ. Însă, având atâţia bani şi putere, chiar le este permis orice? Ar scăpa basma curată chiar şi atunci când ar comite vreo ilegalitate?

Să luăm exemplul Reginei Elisabeta a II-a, cea mai beneficiază de cele mai multe privilegii în monarhia britanică. Majestatea Sa are la dispoziţie atâţia slujitori şi atâtea privilegii, încât te şi întrebi dacă nu cumva e vreodată tentată să-şi testeze limitele şi să comită, astfel, o ilegalitate. Şi, în acest caz, ar exista urmări, ar plăti pentru infracţiunea sa?

Răspunsul este NU. Chiar pe site-ul obicial al familiei regale stă scris negru pe alb că Regina are imunitate, că “nu se pot lua măsuri civile şi penale împotriva Suveranei ca orice persoană din Marea Britanie care trebuie să respecte legea britanică”.

Extrapolând, Regina Elisabeta a II-a poate scăpa nepedepsită chiar şi în cazul în care ar comite escrocherii sau distrugeri. Totuşi, acelaşi site ne linişteşte că Suverana Marii Britanii nu profită de poziţia sa în acest fel şi nu o va face niciodată: “Regina garantează că toate activităţile Majestăţii Sale, ca persoană privată, se desfăşoară în limitele legii.”

Pe lângă faptul că, dacă ar comite vreo ilegalitate, nu ar ajunge niciodată după gratii, Regina mai e scutită şi de plata taxelor. Cu toate astea, Majestatea Sa a decis să plătească taxe şi impozite în mod voluntar şi face acest lucru încă din 1992, cu toate că nu o obligă nimeni.

Printre privilegiile unei asemenea funcţii se numără şi faptul că Regina nu e obligată să deţină carnet de condus atunci când se află la volan sau paşaport atunci când trece graniţa. De fapt, Regina este singura persoană din lume care, în mod legal, poate călători dintr-o ţară în alta fără să prezinte, la vamă, paşaportul.

foto - Getty Images

Modifică Setările