News

Aretha Franklin, "regina muzicii soul", a murit la vârsta de 76 de ani

Aretha Franklin, "regina muzicii soul", a murit la vârsta de 76 de ani

NEW YORK, NY - NOVEMBER 07: Aretha Franklin performs onstage at the Elton John AIDS Foundation Commemorates Its 25th Year And Honors Founder Sir Elton John During New York Fall Gala at Cathedral of St. John the Divine on November 7, 2017 in New York City. (Photo by Theo Wargo/Getty Images)

Legendara artistă de culoare s-a stins din viaţă după o lungă suferinţă.

Aretha Franklin, supranumită "Regina muzicii soul”, a murit joi, înconjurată de familie, în locuinţa sa din oraşul american Detroit. De câteva zile, artista era internată în spital, iar medicii încercau să-i aline suferinţa. Ea a ascuns publicului faptul că suferise de cancer pancreatic în 2011, recunoscând ulterior că i-a fost extirpată o tumoare.

Din păcate, fraţii şi surorile Arethei, dar şi managerul ei, Cecil Franklin, au murit de cancer anii trecuţi.

Încă din luna martie, cântăreaţa americană Aretha Franklin şi-a anulat două concerte majore, după ce medicii i-au recomandat să se odihnească timp de cel puţin două luni. Cel mai recent recital pe care l-a susţinut Franklin a avut loc în noiembrie 2017, la gala anuală a Fundaţiei anti-SIDA înfiinţată de Elton John.

Informaţiile despre starea de sănătate proastă a Arethei Franklin circulau de mai mulţi ani. De altfel, Franklin s-a luptat mulţi ani cu dependenţa de alcool şi a fumat şi foarte mult.

Aretha Franklin - care şi-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui său -, născută pe 25 martie 1942, şi-a câştigat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică şi clară, cu care putea cânta note din patru octave. De-a lungul carierei, a abordat genuri diverse, de la soul la R&B, gospel şi pop.

Aretha Franklin, celebră pentru mai multe hituri, precum „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1967), „Chain of Fools” (1967), „Day Dreaming” (1972), „Jump to It” (1982), „Freeway of Love” (1985), „A Rose Is Still A Rose” (1998) şi „Respect” (lansat iniţial de Otis Redding în 1965, dar care a devenit o semnătură a sa, după ce l-a cântat prima dată în 1967), a continuat să concerteze, să înregistreze şi să plece în turnee, fără întrerupere, timp de peste cinci decenii.

Franklin a câştigat 20 de premii Grammy (inclusiv trei speciale), dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti "premiul Aretha".

Modifică Setările