News

Arnold Schwarzenegger (72), Sylvester Stallone (73) şi Jean-claude Van damme (59), seniorii filmelor de acţiune. Sunt greu de pensionat

Arnold Schwarzenegger (72), Sylvester Stallone (73) şi Jean-claude Van damme (59), seniorii filmelor de acţiune. Sunt greu de pensionat camera-retro icon Vezi galeria 4 poze

Poate că n-au în palmares premii mari, dar au adus pe ecrane blockbusterul de acţiune. Un gen în care excelează şi azi, deşi sunt la vârsta la care cei mai mulţi se lasă de meserie. Arnold Schwarzenegger (72 de ani) Avere: 400 mil. $

Căsnicii: 1 (Maria Shriver)

Copii: 5 (Katherine, Christina, Patrick, Christopher, Joseph)

El e austriacul care a demonstrat că poţi trăi Visul American şi să devii chiar guvernator al Californiei, deşi nu eşti nici măcar vorbitor nativ de limbă engleză. Născut în vecinătatea oraşului Graz, Arnie era un copil firav şi bolnăvicios şi n-ar fi ajuns în veci Mister Olympia dacă n-ar fi fost educaţia spartană a tatălui său, inspector de jandarmerie, care îl punea să se ia la întrecere cu fratele său la schi, box şi fotbal. Şi, de la băiatul care la 13 ani făcea haltere şi trăgea de fiare câte 4 ore pe zi, a ajuns, la 16 ani, vedeta concursurilor de culturism.

Peste ani, cele 4 titluri consecutive de Mr. Universe au fost biletul său spre Hollywood. Iar constituţia lui de neegalat l-au recomandat pentru interpretarea unor eroi legendari ca Hercules şi Conan barbarul ori justiţiari şi salvatori ai lumii, culminând cu seria Terminator – robotul venit din viitor a cărui saga a continuat până astăzi. Desigur, au fost şi roluri care au contrabalansat această imagine de dur (Twins, Kindergarten Cop, Junior), dar fanii îl iubesc cu tot arsenalul de distrugere în masă la purtător şi se aşteaptă să-şi păstreze alţi câţiva ani promisiunea de „I’ll be back!“ – mai ales că se anunţă alte 4 producţii cu el.

Sylvester Stallone (73 de ani)

Avere: 400 mil. $

Căsnicii: 3 (Sasha Czack, Brigitte Nielson, Jennifer Flavin)

Copii: 5 (Seargeoh, Sage, Sophie, Sistine, Scarlet)

S-a născut în cartierul Hell’s Kitchen din New York, din părinţi imigranţi şi a ştiut dintotdeauna că va deveni actor – asta deşi a debutat într-o producţie pornografică. Rolurile slabe de debut nu-l ajutau să-şi plătească nici măcar chiria, aşa că avea second job-uri ca ajutor de bucătar, vânzător de peşte, îngrijitor la zoo sau paznic de cinematograf. Lovitura a dat-o cu un personaj pe jumătate inspirat din viaţa sa, jumătate din cea a boxerului care i-a rezistat admirabil în ring lui Muhammad Ali: Rocky Balboa.

Acesta a fost doar primul dintr-o serie de mare succes, căreia i-au urmat altele cu ecouri şi mai zgomotoase: Rambo, Escape Plan, The Expendables... Iar băiatul rău de pe marile ecrane nu era decât extensia băiatului rău din viaţa reală, cel cu un rictus cauzat de un nerv paralizat la naştere.  Şi acum e la fel de activ şi de „furios“, cu aceiaşi muşchi impresionanţi, dar şi cu un look ajustat la estetician, care apare deja pe afişul altor 3 proiecte mari aflate în lucru.

Jean-claude Van damme (59 de ani)

Avere: 40 mil. $

Căsnicii: 5 (Maria Rodriguez, Cynthia Derderian, Gladys Portugues (de 2 ori!), Darcy LaPier)

Copii: 3 (Kristopher, Bianca Brigitte, Nicholas)

Şi el a fost un copil plăpând şi subdezvoltat, pe care tatăl l-a înscris la arte marţiale pentru a-l mai întrema. O activitate pe care belgianul a dublat-o cu studiile de balet! La 15 ani mergea la competiţii de arte marţiale, la 18 ani avea deja centura neagră în karate, iar la 20 câştiga titlul de campion mondial. Supranumit The Muscles from Brussels, Van Damme ajungea la 22 de ani în Los Angeles, cu 2.000 $ în buzunar şi fără să ştie engleză, iar ca să supravieţuiască a trebuit să accepte joburi derizorii, ca distribuitor de pizza sau şofer de limuzină. Printr-o conjunctură norocoasă, l-a cunoscut pe Chuck Norris, care l-a propus unui producător de filme.

Şi iată cum, de la un imigrant care făcea figuraţie, a ajuns starul din Sport sângeros şi Kickboxer şi noul action hero din Cyborg, Soldatul Universal, Legionarul ori Inferno. Faima l-a îmbătat, însă, destul de repede, Van Damme sărbătorind cu alcool în exces, cocaină, petreceri în cluburi şi orgii sexuale. Un declin care a durat mai mulţi ani, până la revenirea pe ecrane în The Expendables- megaproducţie ce i-a oferit oportunitatea de a-l reîntâlni pe Chuck Norris, dar şi pe idolul său, Sylvester Stallone. Iar, după pandemie, îl vom revedea în The Legend of Johnny Jones.

Foto: Profimedia

Modifică Setările