News

Arnold: Hasta la vista, California!

Aflat la sfârşitul mandatului, celebrul actor spune astăzi adio funcţiei de guvernator al statului California. Arnold Schwarzenegger (63) este exemplul perfect al celui care a trăit din plin „visul american“. Deşi născut în Austria, Schwarzenegger a intrat în atenţia americanilor după ce a dobândit titlurile de Mister Universe şi Mister Olympia, devenind în scurt timp star la Hollywood. Şi, după o carieră impresionantă în cinematografie, unde şi-a etalat în continuare calităţile fizice şi sportive, Arnie s-a dovedit a fi de neînvins şi în politică, din partea republicanilor, atunci când a hotărât să candideze pentru funcţia de guvernator al statului California.

Astăzi, după şapte ani de la alegerea sa în funcţie şi cu o popularitate mult mai scăzută în rândul electoratului californian (22%), „Terminatorul“ cedează fotoliul său democratului Jerry Brown, care a mai deţinut această funcţie şi între 1975 şi 1983.

Vezi aici galeria foto

În timpul mandatului său, Arnold a fost catalogat drept al 11-lea cel mai prost guvernator american, împotriva sa invocându-se campaniile nonprofit pe care acesta le-a folosit în folos personal, grupul de interese pe care l-a construit în jurul său, conflictele pe care le-a provocat pentru a-şi face aliaţi, posturile şi funcţiile pe care le-a rezervat apropiaţiilor săi, presiunile la care a supus diverşi funcţionari guvernamentali şi deficitul bugetar de 28 de miliarde de dolari pe care îl lasă moştenire succesorului său.

Cu toate acestea, lumea îşi va aminti de guvernatorul Schwarzenegger mai ales pentru faimoasa sa agendă de mediu, prin care a introdus unele dintre cele mai drastice legi de combatere a efectelor încălzirii globale.

Actorul a declarat că momentan nu are niciun plan, odată cu eliberarea sa din funcţie, dar presa speculează că acesta s-ar putea întoarce la cinematografie sau într-o altă funcţie publică ori la o companie de stat. În tot cazul, Schwarzenegger are de recuperat cele 25 de milioane de dolari scoase din propriul buzunar pentru campania electorală din 2003.

Foto: pagina personală

Modifică Setările