News

Asediul rromilor la televizor

E haos în logica editorială din viaţa momentană a televiziunilor. E greu să descarcerezi atâta straniu în care se desfăşoară. Într-un fel sau altul, toată lumea se ocupă de ţigani. Imaginea de ansamblu este de balamuc editorial în ceea ce-i priveşte. Există conversaţia despre intrarea României în spaţiul Schengen. Finlanda se opune asociind rromii cu România. Superb. În paralel devine importantă discuţia despre terminologie. Ţiganii sunt ţigani sau rromi? Academia Română stabileşte că sunt rromi. Cuvântul ţigan devine conotativ. El n-a fost. A devenit. Direct proporţional cu capacitatea acestei etnii de a-l compromite. În paralel cu toate acestea, de la Realitatea TV şi Antena 3 până la, evident, la Kanal D şi Acasă, toate posturile sunt constant axate pe nunţi ţigăneşti. Ăştia de la Realitatea le discută moralist. Că, domne, uitaţi-vă dacă se poate aşa ceva! Ăştia de la Kanal D transmit într-o emoţie stranie: ”Mirele coboară chiar în acest moment cu o cravată de aur la gât”.

Şi totuşi, nimic nu s-a comparat cu ce am văzut ieri pe Acasă TV. Deci aşa ceva... Oamenii ăştia şi-au pierdut de mult controlul şi logica. A fost o nuntă de rromi în cartierul Dămăroaia. Esenţială cumva. Cred că cei de la Acasă au câştigat după negocieri grele drepturile de transmisie în exclusivitate. Cei implicaţi nu erau nici celebri. Nici ieşiţi din comun de bogaţi. Nimic altceva decât o nuntă ţigănească, unde s-a blocat o stradă, a fost prezentă o vrăjitoare celebră şi a cântat Salam. În demersul meu de a-mi explica logica în care funcţionează aceşti oameni de la televiziuni iau în calcul şi că ăştia plătesc să apară. O iau recapitulativ cu câteva porţiuni din spectaculosul reportaj căruia una din primele cinci televiziuni ale ţării i-a alocat un spaţiu de peste 10 minute.

“Nuntaşii s-au întrecut arătându-şi talentul într-ale dansului, măiestria la muzică sau BUNUL GUST ÎN MATERIE DE ÎMBRĂCĂMINTE”.

“După ce primvesc binecuvântarea bulibaşei, Anderson şi Elena păşesc ca doi prinţi în faţa poporului. O apariţie spectaculoasă. Mai ceva ca întâlnirea romantică a îndrăgostiţilor din Titanic”.

“Toţi au fost surprinşi să o zărească printre invitaţi pe regina reginelor. Mama fetelor cu har de pretutindeni: Maria Câmpina”.

Voi vă daţi seama cam cum pricep cei de la Acasă TV ideea de har? Ei aşa au înţeles omul cu har. Şi, peste tot balamucul ăsta de transmisii TV de la nunţile rromilor celebri, dar mai ales necunoscuţi, se dicută evenimentele din Bulgaria. Protestele împotriva rromilor. Ce sincronizări spectaculoase, nu? Absolut întâmplătoare.

Comentarii

Articole asemănătoare

News

Vocea României sau X Factor?

News

Imbecilitatea ticurilor TV

Modifică Setările