Lifestyle

Athos – Acasă la Aristotel

Athos – Acasă la Aristotel

Mănăstirea Agia Grigoriou de pe muntele Athos.

Una dintre cele mai mistice destinaţii greceşti a fost cândva locul preferat de contemplare al unuia dintre cei mai mari filosofi ai lumii. Un om a cărui dragoste pentru cunoaştere şi-a pus amprenta definitiv pe întreaga Grecie. Ouranoupolis -staţiunea „de graniţă“ între distracţia din Halkidiki şi misticismul de pe Muntele Athos. Când îţi planifici un sejur în Grecia te gândeşti la briza mării, la lene­vitul pe plajă, la meniul cu fructe de mare, măsline, brânză feta şi ulei de măsline, la ouzo şi Metaxa şi la omni­prezentul sunet de bouzouki, care acompaniază toate cântecele greceşti. Dar Grecia nu te lasă să uiţi nicio clipă de trecutul ei măreţ, de vremu­rile în care era o puternică putere maritimă şi o civilizaţie aparte în bazinul mediteranean. De altfel, aici, în sudul Europei, vechea Eladă era o adevărată punte între Occident şi Orient şi, în ciuda numeroşilor ei cotropitori, s-a ţinut se­meaţă şi şi-a apărat fiecare templu, fiecare amfi­teatru, coloană, arcadă şi fiecare piatră în parte, pentru ca timpul să n-o arunce în uitare.

7.Activities

Însă despre istoria Greciei nu doar pietrele au poveşti. Scrierile lăsate în urmă de numeroşii ei gânditori, filosofi şi politicieni fac ca Grecia anti­că să respire astăzi în fiecare sistem democratic, în fiecare bibliotecă de intelectuali şi chiar şi în fiecare problemă de matematică. 2016 este, din acest punct de vedere, un an special, fiind de­clarat de către UNESCO Anul lui Aristotel (384 î.Hr.- 322 î.Hr.) – marcând astfel cei 2.400 de ani de la naşterea celebrului filosof elen, descris ca „primul geniu ştiinţific din istorie“ în urma stu­diilor sale de fizică, metafizică, logică, retorică, etică, zoologie şi lingvistică şi a dialogurilor po­litice preluate de discipolul său, Platon.

Şi nu că Grecia n-ar avea acest aer de perma­nentă sărbătoare – chiar şi în aceste timpuri de criză, când refugiaţii sirieni eşuaţi pe malurile mărilor Mediterană şi Egee şi sistemul econo­mic aflat în cădere liberă lasă o amprentă grea peste vieţile tuturor grecilor. Dar anul acesta, „parangheliilor“ pe ritmuri de sirtaki li s-au adăugat evenimentele organizate în cinstea lui Aristotel, la care experţii din domeniul filosofiei contemporane din întreaga lume, reuniţi la Sa­lonic şi Atena pentru dezbateri îndelungi ase­menea celor din Antichitate purtate în agora, s-au descălţat şi au dansat pe Zorba Grecul.

Interesant este că, tot în această vară, după 20 de ani de excavări, arheologii au descoperit în sfârşit mormântul lui Aristotel, cripta fiind loca­lizată la nord de mânăstirile de pe Muntele Athos, în apropie­re de agora (piaţa publică) din oraşul naşterii lui, Stagira, şi nu Chalcis, cum se credea până acum. Şi, cu ocazia Congresului Mondial Aristotel din această vară de la Salonic, arheologii au catalogat descoperirea drept cea mai importantă din ulti­mele decenii. Mormântul are un dom enorm de zece metri şi pardoseală de marmură da­tată din perioada elenistică, cu o panoramă de 360 de grade şi o amplasare într-o zonă uşor accesibilă pen­tru publicul vizitator. Şi, deşi structura a fost distrusă de bizantini, în mormânt s-au păstrat obiecte de ceramică de la atelierele imperiale şi 50 de monede datate din timpul lui Alexandru cel Mare.

Cum ajungi la Muntele Athos?

Poţi ajunge cu o cursă charter Bucureşti-Salo­nic (de la 52 € pers./dus-întors) şi, din Salonic, cu taxiul (100 €/4 pers.), cu unul dintre auto­carele care asigură transferul dintre aeroport şi staţiuni (4,5 €-20 €/dus) sau cu o maşină închiriată. O altă opţiune este transportul cu autocarul din ţară sau cu maşina personală – ceea ce înseamnă 10 ore de condus şi 730 km de parcurs din Bucureşti.

Mănăstirea Agia Grigoriou de pe muntele Athos.
Mănăstirea Agia Grigoriou de pe muntele Athos.

Unde te cazezi?

FotorCreated10
Eagles Palace Halkidiki este o oază de relaxare la poalele Muntelui Athos, cu vile cu piscină privată şi SPA.

Dacă vrei să te cazezi cât mai aproape de Mun­tele Athos, în Ouranoupolis, ultima staţiune turistică de până în zona rezervată mânăsti­rilor, poţi alege să stai la Eagles Palace Halki­diki. Hotelul de 5 stele, înconjurat de grădini luxuriante şi beneficiind de o plajă privată cu nisip în zona Skala, oferă 165 de camere cu ve­dere la mare sau la grădini (287 €/noapte), sală de fitness, un centru SPA Elemis şi un teren de tenis. La micul dejun se servesc plăcinte tradiţiona­le, brânzeturi şi fructe proaspete. Oaspeţii au acces şi la mâncăruri gourmet internaţionale, cum ar fi gustări tapas şi sushi la restauran­tul Kamares şi specialităţi din peşte preparate pe loc la restaurantul Almyra. Pe tot parcur­sul zilei, poţi savura băuturi şi cocktailuri la cafenea, la cocktail-bar şi la barul de pe plajă. Totodată, hotelul are şi un centru de sporturi de apă, dotat cu echipamente necesare pentru scufundări, schi nautic şi windsurfing.

FotorCreated3

Tot pe braţul Muntele Athos, la mare cău­tare este complexul Xenia Ouranoupolis de 4 stele, aflată pe plaja Ouranoupolis. Camerele şi bungalow-urile (de la 89 €/noapte) au balcon sau terasă cu vedere magnifică la mare şi sunt deservite de un restaurant, un centru SPA şi o piscină de mari dimensiuni.

Cum te distrezi?

Popularitatea acestei regiuni din Grecia se da­torează frumuseţii paradisiace a plajelor găz­duite de cele trei braţe ale peninsulei, Kassan­dra, Sithonia şi Muntele Athos, care înaintează în apele albastre ale Mării Egee precum tridentul lui Poseidon. Dacă braţele Kassandra şi Sithonia sunt înţesate de staţiuni turistice, cu hoteluri de lux, pensiuni cochete şi oaze de verdeaţă, braţul Muntele Athos este rezervat doar călugărilor şi preoţilor care slujesc la mânăstirile ortodoxe. De altfel, Muntele Athos are un statut aparte faţă de toate celelalte locaţii religioase din Gre­cia, mânăstirile sale fiind considerate adevărate fortificaţii în munte, unde accesul femeilor este interzis, iar cel al bărbaţilor necesită un permis special (Diamonitiron), valabil 4 zile, pentru care trebuie aplicat cu 6 luni înainte. Cu toate acestea, mânăstirile pot fi admirate de la distanţă de pe oricare dintre navele de croazieră ce tranzitează Marea Egee (4-5 ore, unele şi cu ghid în limba română), cea mai apropiată fiind Ouranoupolis.

Din marina Ouranopolis poţi închiria o zi întreagă o barcă cu motor.
Din marina Ouranopolis poţi închiria o zi întreagă o barcă cu motor.

Dacă vrei să cutreieri liber peninsula în ritm propriu, fără a depinde de orarul mijloacelor de transport în comun şi fără să dai sume colosale pe taxi, ideal e să închiriezi o maşină (de la 35 €/zi). Pe suprafaţa de 520 km2 găseşti plaje fa­buloase şi peisaje splendide ce merită popasuri dese şi sute de fotografii. Unul dintre ele este oraşul de baştină al lui Aristotel, Stagira.

O vacanţă aici nu poate fi completă fără un tur al Salonicului, al doilea mare oraş al Greciei. Pornind din Piaţa Aristotel spre faimoasa fale­ză, de pe care priveşte falnică statuia ecvestră a lui Alexandru Macedon, ajungi la Turnul Alb şi la vechiul zid veneţian. Mergi şi în Ano Polis, cartierul cu clădiri vechi în stil otoman şi mace­donean, la Arca lui Galerius, la Biserica Sf. Sofia, la agora grecească şi forumul roman. Un tur or­ganizat costă în jur de 50€/pers. Pe seară, înce­pe cea de-a doua viaţă a oraşului, când luminile se aprind şi tavernele se umplu până la refuz de petrecăreţi. Yamas!

14648798 - touristic sailing boat in ormos panagias, sithonia, greece

Cu cine te poţi întâlni?

În trecut, această zonă era printre preferatele celebrei Maria Callas, ea fiind o clientă fidelă a resortului de lux Eagles Palace. Astăzi, în cinstea ei, în cadrul aceluiaşi resort, la malul mării, se află o vilă de cinci stele, cu piscină, ce îi poartă numele.

callas

Alexis Tsipras e un nume previzibil pe lista vizi­tatorilor de la Muntele Athos. Şi chiar şi Prin­ţul Charles era de aşteptat să fie invitat să vadă lăcaşurile sfinte, mai ales datorită legăturilor monarhice dintre Marea Bri­tanie şi Grecia. În schimb, o să te mire probabil să afli că anul acesta însuşi Vladimir Putin s-a închinat la mânăstirile din zonă. De altfel, aici este o întreagă co­munitate de ruşi, iar în 2016 se sărbătoresc 1.000 de ani de prezenţă ortodoxă rusească pe Muntele Athos.

FotorCreated

Foto: www.123rf.com, Getty Images, PR