News

Atunci şi acum. Totul despre Jay Z şi drumul lui către succes

Atunci şi acum. Totul despre Jay Z şi drumul lui către succes

De la iluziile date de stupefiante şi până la propria imagine de azi, cea a visului american, Jay Z este expert în vise şi visuri. Fostul dealer de droguri a devenit azi mogulul suprem al showbizului, după un drum care nu l-a scăpat de cele 99 de probleme, cum spune single-ul său de succes de acum mai bine de un deceniu. Cea mai recentă face chiar acum vâlvă: un nou copil din flori!

Oamenii din industrie l-au poreclit Hova. De fapt, Kanye West a pomenit această poreclă prima dată într-un cântec şi porecla s-a îm­pământenit. Incredibilul J-Hova sau cel tăcut ca Iehova, care nu scrie liricile de rap pe hârtie, ci le formulează mental. „Stă şi ascultă de câteva ori un negativ, e atât de tăcut, încât uiţi că e acolo. Apoi, după o jumătate de oră, spune: «Gata, ştiu!», şi se duce să înregistreze direct versurile“, spune Rick Rubin, cel care a pro­dus celebrul hit al lui Jay Z, 99 problems. Desigur, însă, Hova are şi o rezonanţă de… Hoffa, căci Jay are ceva din skills-urile sindicalistului mafiot Jimmy Hoffa. Pe cât de tăcut e în studio, pe atât de zgomotos e întregul lui brand. Căci nu vorbim de un simplu rapper de succes. Jay Z este antreprenor, deţinător al unui brand de haine, al unei agenţii care manageriază sportivi, acţionar la echipa de baschet Brooklyn Nets, producător de fil­me, dar şi de piese de teatru pe Broadway, patron de cluburi, organizator de festivaluri, designer de ceasuri, colecţionar de artă. Şi-a lansat un parfum, Gold, dar şi o marcă de trabuc, Cohi­ba Comador. Iar cel mai recent a cumpărat Armand de Brignac, marca de şampanie care se vinde cu 300 de euro sticla. Când intră în cameră, poate rămâne în continuare tăcut, căci zăngăne pentru el uriaşul lanţ de aur, gros cât o anaconda, care-i coboară până aproape de curea. Pentru noi poate suna manelist. Pentru el este pura cultură a bling-blingului din hip hop. Chiar şi des­pre faimosul semn pe care-l face în concerte şi despre care s-a comentat că ar fi fost simbolul Illuminati, Jay spune cu un zâm­bet şugubăţ că reprezintă, de fapt... forma diamantului.

Căci el este chintesenţa starului devenit mogul, cu rădăcini în cea mai cruntă sărăcie. Şi admite că lanţul de aur i se pare pur şi simplu cool. Ar fi putut renunţa la el. Toţi ştiu că e putred de bogat... „Dar oriunde ai intra, odată cu tine intră întregul tău CV. Când eşti obişnuit cu bogăţia, nu faci paradă cu ea. De-asta când eram în şcoală, copiii albi îşi permiteau să poarte snea­kerşi uzaţi. Noi, ceilalţi, care eram faliţi, voiam să ne prefacem că nu suntem“, explică Jay. Iar asta sună ca şi cum nu vrea să uite trecutul. Şi nici nu poate. Cea mai bună dovadă a acestui fapt este că în urmă cu câţiva ani, şi-a scris biografia împreună cu Dream Hampton, fostul redactor-şef al revistei dedicate hip hopului, The Source. Dar finalmente a refuzat s-o publice. „E prea mult. Pentru această carte, am fost intervievat îndelung, la fel şi toţi cei apropiaţi mie. Aşa am aflat multe lucruri pe care nu le-am ştiut când am fost mic. Şi e prea dureros“, spune el, re­ferindu-se în special la tatăl lui, care şi-a părăsit familia – soţia şi cei patru copii – când Jay avea 11 ani.

Pe-atunci trăia într-un complex de locuinţe din Bronx, con­struit de guvern pentru cei de la periferia societăţii, care nu se puteau susţine singuri. „Aveam o situaţie foarte grea, dar mama se chinuia să facă faţă. Într-o lună plăteam doar factura la lu­mină, în alta doar telefonul, în a treia ni se tăia gazul. De foame nu muream, aveam ce mânca.“ Pe străzile din Marcy Project, să­răcia părea să aibă o singură scăpare: drogurile. „N-aveai cum să scapi de ele. Crack-ul era şi în varul pereţilor. Îl miroseai pe holuri. Mi-e greu să explic, dar acel miros de descompunere mi s-a întipărit pentru totdeauna în minte“, povesteşte starul de 45 de ani, care susţine că nu a consumat niciodată stupefiante. În schimb, a făcut trafic cu ele. „M-am gândit că aşa pot supravieţui. Mama ştia ce fac. Toate mamele ştiau. Dar nu vorbeam niciodată despre asta. Ignoram pur şi simplu situaţia când eram acasă. Ştiu că acum vă gândiţi: «Cum putea ea, ca mamă, să te lase să faci asta...?». Dar eu vă spun că pe acele străzi era ceva normal. Iar faptul că am fost dealer de droguri m-a ajutat în afacerile ulte­rioare. Mă pricep mai bine la bugete. Ca să fii un bun dealer de droguri trebuie să ştii exact cât poţi cheltui sau de cât ai nevo­ie ca să-ţi deschizi o frizerie ori o spălătorie de maşini, fiindcă astea erau afacerile la îndemână pe-atunci pentru a ieşi din acea viaţă periculoasă. La un moment dat aveai nevoie de o strategie de ieşire, căci fereastra noastră era foarte mică. Puteam să ajungem după gratii ori să murim“, declară el pentru Vanity Fair.

Pentru Jay strategia a fost muzica. La în­ceput, le-a împletit: a încercat să facă rap şi să ducă mai departe afacerea cu droguri, dar lucrurile nu mai funcţionau cum trebu­ie. Simţea că nu se dedica complet muzicii şi de aceea nu avea succes. Aşa că a fondat împreună cu partenerul său, Damon Dash, Roc-a-Fella Records şi, după câteva cola­borări, a semnat cu Def Jam. Dar nici bine n-a simţit gustul succesului, că trecutul s-a întors asupra lui. Acum 14 ani a fost con­damnat la trei ani de închisoare cu eliberare condiţionată, pentru că în 1999 îl înjunghi­ase de trei ori pe producătorul Lance Rivera într-un club din New York. „În cartier aşa ne rezolvam problemele. Dar trebuia să înţeleg că nu mai sunt acelaşi tip!“ Azi, Jay are 15 albume în portofoliu, peste 75 de milioane de discuri vândute şi 21 de premii Grammy (printre care cele pentru piesele „Drunk in Love”, cu soţia lui, „No Church in the Wild” şi „Empire State of Mind”, cu Alicia Keys). Iar laturile scandaloase îi definesc şi acum profilul, chiar dacă suflat cu aur şi încrustat cu diamante. În 2001 şi-a început povestea de dragoste cu Beyoncé, care i-a devenit soţie în 2008 şi i-a dăruit o fetiţă, pe Blue Ivy. După 14 ani de relaţie au devenit unul dintre power couple-urile lumii, însă nu totul e lapte şi miere în imperiul lor. Periodic, presa ra­portează câte-o poveste despre infidelităţile lui Jay, atunci când mai iese la suprafaţă câte-o fostă Miss Belgia sau diverse artiste hip hop obscure. Mai mult, există şi zvonuri despre copii nelegi­timi – unul născut în 2004, din legătura lui cu cântăreaţa Free, al doilea în vârstă de 12 ani, a cărui mamă este o pseudo-actriţă pe nume Shenelle Scott, iar al treilea de numai 4 ani, pe care l-ar avea cu starul porno Jazmine Cashmere.

Despre toate aceste scandaluri se spune că Jay le-a înnăbu­şit cu cecuri cu sume astronomice. Şi tot nu e linişte! Chiar la sfârşitul lunii trecute, Beyoncé a trebuit să afle de un al patru­lea copil, pe care Jay l-ar avea cu Wanda, o femeie din Philadel­phia. De data aceasta, e vorba însă despre un băiat de 21 de ani rezultat din acea relaţie, pe numele lui Rymir Satterthwaite, care visează să devină... tot rapper. Ar fi, deci, vorba, despre o iubire de dinainte de a o cunoaşte pe Queen Bey. După ce, în 2010, Wanda a pier­dut procesul în care îl numea pe star tatăl copilului ei, anul trecut, în de­cembrie, naşa lui Rymir, Lillie Coley, a revenit la tribunal, iar de data asta Jay s-ar putea să fie forţat să facă un test de paternitate. I got 99 problems, but a bitch ain’t one, cântă el. Să vedem dacă va fi aşa de data aceasta… Ce spune familia lui? Am văzut cel mai bine cum stau treburile în clanul lor atunci când sora lui Beyoncé, So­lange, a sărit cu pumnii şi picioarele asupra lui Jay, pentru ca o săptămână mai târziu să se pozeze toţi la o masă fericită în familie. Ei se bat şi tot ei se iubesc, în ciuda numeroa­selor tensiuni. Iar despre Beyoncé se spune că ar fi angajat un detectiv particular care îi urmăreşte soţul, fiindcă şi-a pierdut toată încrederea în el. Dar au ajuns prea departe ca să se gân­dească la un divorţ. Amândoi sunt nişte titani în showbiz. Doar averea lui Jay a fost estimată de revista Forbes la peste 500 de milioane de dolari, iar împreună ţintesc miliardul şi au acces la toate cercurile de putere ale lumii. Începând cu cel al lui Oba­ma, a cărui campanie electorală au sponsorizat-o.

Şi-au construit o lume la care n-au de ce să renunţe – de la vacanţele pe iahtul lung de 50 de metri până la cel mai extins garaj din showbiz, unde găsim, printre altele, un Porche Car­rera Cabriolet, un Ferrari F430 Spider şi un Rolls-Royce Phan­tom. Ce să mai spunem despre insulele private din Florida şi Bahamas?! Vi se pare că nu prea mai ai unde să urci din acest punct? Jay are o teorie şi despre asta. „Prima întâlnire pe care am avut-o cu deţinătorul majoritar al echipei Brooklyn Nets, miliardarul rus Mikhail Prokhorov, s-a desfăşurat la Four Sea­sons din New York. De zece ani mă cazam acolo şi am crezut că-mi rezervă cel mai luxos apartament. Dar când m-am în­tânit cu Prokhorov, m-au dus cu un etaj mai sus, la acest ex­tra-extra-apartament de care nici eu nu auzisem până atunci. Mereu există mai sus de tine un etaj despre care n-ai idee!”

Foto: guliver/rex features/getty images/splash news, hepta