News

Au scăpat la timp! Celebrităţile care au crezut în religii controversate şi au făcut parte din organizaţii dubioase şi adesea nocive

Au scăpat la timp! Celebrităţile care au crezut în religii controversate şi au făcut parte din organizaţii dubioase şi adesea nocive

Religiile controversate au adus vedetele în atenţia publicului într-o nouă ipostază, cea de membri ai unor organizaţii dubioase şi adesea nocive.

Brad Pitt

Fostul mentor scientolog al actorului a făcut mărturisiri neaşteptate, dezvăluind pentru publicaţia The Sun că acesta a urmat ritualuri de purificare într-o saună, alături de iubita lui de la acea vreme, Juliette Lewis. În timp ce John Travolta şi Tom Cruise sunt mândri de apartenenţa la acest cult considerat nociv şi dubios, Brad a dorit să nu se afle niciodată că ar fi avut legături cu Scientologia.

Michael Mallen, fostul supraveghetor din cadrul sectei, a dezvăluit câteva detalii neştiute despre perioada în care Pitt cocheta cu acest cult. Se pare că el ar fi participat la ritualul de purificare denumit Rundown, care constă în a sta câteva ore într-o saună pentru a-ţi purifica atât trupul, cât şi mintea. Aflat, la acea vreme, într-o relaţie cu Juliette Lewis, scientoloagă practicantă, Brad ar fi urmat, între 1991 şi 1993, sesiuni alături de o adolescentă de 15 ani, fata unor membrii fideli ai bisericii. El a stat zilnic cu ea în sectă, timp de o lună, fără a se apropia, însă, sexual.

Aceste cursuri terapeutice de instruire, concepute de Lafayette Ronald Hubbard, fondatorul bisericii, au atins apogeul atunci când au început să implice acţiuni mai puţin obişnuite: „La început trebuie să stai faţă în faţă cu cealaltă persoană şi să ţii ochii deschişi timp de două ore. Odată ce s-a reuşit această performanţă, cei doi se angajează în ceea ce religia numeşte bullbaiting. Este momentul în care antrenorul, supraveghetorul începe să apese punctele sensibile ale elevului. Şi asta am făcut şi eu cu Brad Pitt, am început să îl insult de faţă cu iubita lui, Juliette Lewis. Brad s-a enervat atât de tare, încât a părăsit sesiunea. Nimeni nu îl mai insultase atât de tare, nimeni nu i-a mai făcut aşa ceva vreodată. Am fost foarte dur cu el, dar tot ce-mi doream era să îşi găsească echilibrul şi să se simtă confortabil la sesiune“, povestea Michael Mallen pentru The Sun. Iubita lui, Juliette Lewis, a încercat să-l convingă să se întoarcă: „A alergat după el, nimeni nu îşi dorea ca o vedetă să părăsească cultul. Dacă nu s-ar fi întors atunci, aş fi avut mari probleme“, continuă fostul activist scientolog. Însă nu a trecut mult timp şi Brad a decis, în 1993, să renunţe definitiv. În 2014, chiar şi Mallen a părăsit cultul, iar acum e scenarist şi doreşte să dezvăluie din practicile dubioase ale Scientologiei, lucrând la un scenariu intitulat Brainwashed – Spălat pe creier.

Jennifer Aniston

În 2010, pe vremea când actriţa ieşea cu Gerard Butler, cei doi s-ar fi înscris în cultul sexual secret, NXIVM, care, la început se voia a fi un grup de ajutor reciproc prin terapia confesiunii. Cei doi actori se pare că s-au salvat la timp, după doar câteva seminarii introductive, însă, în 2017, organizaţia a fost demascată ca fiind o schemă piramidală construită de Keith Raniere. Investigaţiile au dovedit că acesta transforma membrele sectei în sclave sexuale şi le obliga să-şi tatueze iniţialele lui pe trup. Fosta membră a cultului, India Oxenber, fiica actriţei din serialul Dinastia, Catherine Oxenberg, a declarat că Jen şi Gerard au fost impresionaţi la început de beneficiile promovate la seminarii, dar că au renunţat când au aflat că trebuie să racoleze, la rândul lor, alţi membri şi să se supună unor ritualuri sexuale dubioase. Între timp, liderul grupării NXIVM, Keith Raniere, a fost condamnat la 120 de ani de închisoare.

Glenn Close

La vârsta de şapte ani, Glenn se muta în Elveţia împreună cu părinţii ei pentru a se alătura mişcării Moral Re-Armament. Fondată în 1930, MRA avea o misiune lăudabilă: umanitatea ar putea evita războaiele mondiale dacă oamenii ar primi o educaţie morală şi spirituală temeinică. Dar ea s-a trezit din această... educaţie la 22 de ani, când a realizat că această organizaţie a pus stăpânire pe viaţa ei: „Nu ţi se permitea să faci nimic de capul tău şi dacă ieşeai din cuvântul liderilor, te făceau să te simţi ca şi cum ai dorinţe nepotrivite. MRA îţi dicta cum trebuie să trăieşti, ce trebuie sau nu trebuie să spui şi ce trebuie să simţi“, avea să declare actriţa ani mai târziu într-un interviu.

Joaquin Phoenix

Până la vârsta de patru ani, actorul împreună cu părinţii lui şi fraţii River, Summer, Liberty şi Rain au făcut parte dintr-un cult – Copiii Domnului – care a fost acuzat, printre altele, de abuz sexual asupra minorilor. „Cred că părinţii mei şi-au imaginat la acea vreme că găsiseră o comunitate care le împărtăşea idealurile. Niciun cult nu-ţi va spune de la început cu ce se ocupă, mai degrabă susţin că vor să facă bine, să schimbe oamenii. Şi cred că părinţii mei, când au realizat ce se petrece acolo cu adevărat, au renunţat“, povestea Joaquin ulterior. Familia s-a salvat în 1977, însă River Phoenix, fratele lui Joaquin care a murit în 1993, a declarat în 1991 că a fost molestat ca şi copil de către membrii sectei Copiii Domnului, dar a refuzat să vorbească despre asta.

Jerry Seinfeld

În urmă cu câteva decenii, mai exact în anii ’70, comediantul a urmat un curs de Scientologie, biserica de origine americană care are numeroşi adepţi din rândul vedetelor: „Am mers de câteva ori la nişte cursuri ale acestui cult şi mi s-a părut extrem de interesant. Lumea se concentra la clasele de Scientologie pe etică, pe evitarea oamenilor plini de negativism“. Se pare, însă, că Seinfeld nu a fost convins de dogma impusă de acest cult considerat, şi astăzi, extrem de controversat.

Modifică Setările