News

(P) Bani câştigaţi şi abandonaţi! Ce se întâmplă cu sumele ameţitoare nerevendicate de câştigători?

Vi s-a întâmplat vreodată să nu mai verificaţi biletul de loterie când "ştiaţi" că nu v-au ieşit mai mult de 3 numere? Dacă spuneţi că nu, mai gândiţi-vă o dată. Sute de mii de tichete de loterie câştigătoare sunt rătăcite în fiecare an - cel puţin asta reiese din statisticile loteriilor naţionale - şi este inclusiv cazul Loteriei Române.

1454187687124

Iar aceasta nu se întâmplă doar la noi. De pildă, jucătorii la faimoasele sloturi din Las Vegas - Nevada abandonează anual tichete câştigătoare în valoare de 8 milioane de dolari anual, în medie ("păcănelele" eliberează un tichet printat în caz de câştig, iar clienţii îl rătăcesc prin buzunare dacă este vorba de sume mici). În România, sumele câştigate la loterie şi abandonate se cifrează la câteva milioane de euro pe an. Evident, situaţia este valabilă doar la loteriile şi cazinourile live, căci în cazul cazinourilor online jucătorii au o casierie personală bine pusă la punct, unde fiecare cent este permanent la vedere şi la dispoziţia jucătorului (ba chiar, clienţii online primesc periodic e-mailuri în care li se reaminteşte că au bani la dispoziţie online).

Ce se întâmplă cu sumele astfel abandonate? În mod normal, ar trebui ca acestea să se reporteze către fondurile de premii viitoare. La urma urmei, aceştia sunt banii jucătorilor şi, într-un fel sau altul, tot la jucători ar trebui să ajungă. Însă lucrurile nu stau chiar aşa...

De pildă, conform unei legi din 2011, în statul american Nevada - în speţă în Las Vegas -  sumele nerevendicate de jucători se împart între stat şi cazino în proporţie de 75% respectiv 25%. În ultimii cinci ani, o sumă totală de peste 35.000.000$ a fost astfel împărţită între fisc şi cazinouri. Banii nerevendicaţi sunt disponibilizaţi în acest mod după 180 de zile - perioada de valabilitate a tichetelor.

În Statele Unite, sumele abandonate anual la loterie sunt ameţitoare: peste 2 miliarde de dolari! Se estimează că există 114 americani care ar fi putut fi milionari, însă nici nu au habar de aceasta. Economistul şi psihologul american George Loewenstein de la Universitatea Carnegie Mellon spune: "Pentru jucători, probabilitatea de a câştiga marele premiu este doar un vis frumos. Cei care nu câştigă premiul cel mare renunţă la bilete. Însă nu realizează faptul că pot fi, cu aceste tichete, beneficiari ai unor premii care i-ar putea face bogaţi peste noapte".

În România, termenul de valabilitate a unui tichet de loterie este de 90 de zile. După expirarea acestei perioade, sumele se varsă, prin lege, la bugetul Loteriei Române care le folosesc în scopuri proprii, nicidecum pentru suplimentarea reporturilor viitoare. Iar aici intervine o chestiune legală: ce se întâmplă dacă neplata acestor sume diminuează valoarea premiilor acordate sub cuantumul procentual stabilit prin lege? Nu se ştie.

În consecinţă, dacă doriţi să nu pierdeţi bani (sume aparent mici, dar imense la scară mare), fie jucaţi online, fie nu rătăciţi biletele de loterie prin buzunare. Un proverb chinezesc spune că până şi cei mai înalţi munţi sunt făcuţi din fire de nisip.