Dosarele VIP

Bătălia regilor: Quincy Jones şi Michael Jackson. "Nu-mi place să afirm asta public, dar Michael a furat multe cântece"

Bătălia regilor: Quincy Jones şi Michael Jackson. "Nu-mi place să afirm asta public, dar Michael a furat multe cântece" camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

Doi titani din a căror prietenie s-a născut o parte din muzica bună a lumii. Dar care a eşuat, după moartea lui Michael, într-un război ce a născut multe semne de întrebare. Care sunt dedesubturile neştiute ale acestui urât război?

Pe  25  iunie  s-au  împlinit  11  ani  de  la moartea   lui   Michael   Jackson.   Ani grei  pentru  moştenirea  megastarului,  cu  noi  procese,  războaie  şi lovituri  de  imagine.  Iar  conflictul  cu  Quincy Jones (87) este poate cel la care apropiaţii lui  Michael  s-ar  fi  aşteptat  cel  mai  puţin. S-au  cunoscut  în  1970,  când  Michael  Jackson avea doar 12 ani, iar Quincy Jones avea 37 de ani. 

Nouă  ani  mai  târziu  aveau  să  producă împreună albumul OfftheWall, care a repre-zentat maturizarea muzicală a lui Michael. Au urmat albumele istorice Thriller şi Bad. Pentru mulţi, Quincy Jones este geniul din umbră care a creat mitul Michael Jackson. Pentru şi mai mulţi, Mr. Q este sinonim cu muzica. A câştigat 28 de Premii Grammy, a lucrat cu Frank Sinatra, a scris muzică de film şi a coprodus cele mai bine vândute şi premiate 3 albume ale lui Michael Jackson. A trecut frontierele muzicale de la un gen la altul şi erele muzicale, călătorind în timp, de la o generaţie la alta şi devenind un zeu al muzicii, inclusiv pentru cei mai tineri din domeniu. A fost prieten cu cele mai mari nume ale scenei mondiale, a trăit pagini grele de istorie în culisele concertelor, ştie secrete de budoar, dar şi secrete de laborator.

"Nu-mi place să afirm asta public, dar Michael a furat multe cântece"

Născut în Chicago, pe 14 martie 1933, Quincy şi-a văzut foarte devreme familia destrămată de boală: mama lui, diagnosticată cu schizofrenie, a fost internată într-o clinică de psihia-trie, iar tatăl lui a divorţat şi şi-a refăcut viaţa, recăsătorindu-se cu o femeie care avea deja 3 copii şi care i-a mai dăruit lui Quincy Senior încă 3 copii. 

Astfel, într-o familie cu 6 copii, el era al şaptelea, cel marginalizat. Aşa se face că, după ce s-au mutat în Seattle, Quincy Junior şi-a găsit evadarea în muzică, învăţând să cânte la trompetă şi intrând de la 14 ani într-o formaţie. Atunci l-a şi cunoscut pe Ray Cha-les, care avea 16 ani, după un concert la Black Elks Club. Ray este omul care l-a inspirat în carieră. Treaptă cu treaptă, Q a urcat în ierarhia muzicală, lucrând cu cei mai buni muzicieni.

"Lucram perfect împreună. Eu nu pot dansa şi nici cânta. La asta, Michael era geniu." -  Quincy Jones

Colaborarea care i-a adus cea mai multă faimă şi succes, însă, a devenit şi cea mai problematică. Iar asta când ne aşteptam mai puţin. Mai ales public. Pentru că, în culise, cu siguranţă că au existat disensiuni  între Michael Jackson şi Q, atunci când primul nu a mai vrut să lucreze cu el pentru albumul Dangerous, spunând că Jones ar fi fost depăşit, aşa cum a declara producătorul muzical. Lucrurile nu au luat, însă, o turnură cu adevărat urâtă decât după moartea lui Michael.

Acum  doi  ani,  ajuns  la  85  de  ani,  Q  şi-a schimbat perspectiva. La această vârstă, unii devin taciturni şi retraşi. Alţii trăiesc din amin-tiri pe care le distorsionează. Alţii abia în al 13-lea ceas spun adevărul... Care caz este Quincy Jones, compozitorul şi producătorul muzical de geniu, despre care poţi vedea un documen-tar extins şi pe Netflix?

 

Modifică Setările