Body & Soul

Beneficiile neştiute ale soarelui pentru sănătate

Beneficiile neştiute ale soarelui pentru sănătate

*EXCLUSIVE* ** RIGHTS: WORLDWIDE EXCEPT IN ITALY, UNITED KINGDOM ** Hawaii, HI - A bikini clad Alessandra Ambrosio enjoys a beautiful day at the beach in Hawaii and puts her incredible bikini body on display in a simple yet cute light blue bikini. Alessandra finished off her beach look with a fedora and mirrored aviator sunglasses. The Brazilian babe had a sandy bum while climbing the rocky terrain to pose for a signature Alessandra pose with two peace signs. Pictured: Alessandra Ambrosio BACKGRID USA 6 APRIL 2018 USA: +1 310 798 9111 / [email protected] UK: +44 208 344 2007 / [email protected] *UK Clients - Pictures Containing Children Please Pixelate Face Prior To Publication*

Lasă soarele să-ţi lumineze viaţa! Nu este doar o frază simpatică, ci şi o recomandare pentru  o mai bună funcţionare a organismului tău. Nu degeaba i se spune astru dătător de viaţă. Beneficiile unei zile petrecute în lumina unui soare prietenos sunt nebănuite!

Soarele şi sănătatea mintală

Serotonina este acel hormon eliberat de creier, responsabil cu buna dispoziţie şi de ajutor pentru ca o persoană să fie calmă şi să se poată concentra uşor. Deficienţa de serotonină creează un teren prielnic pentru dezvoltarea asteniei, a depresiei, iritabilităţii şi insomniei. Scăderea nivelului de serotonină din organism poate duce la afecţiuni precum tulburarea afectivă sezonieră (stării letargice, insomnie), iar aceasta apare cu precădere iarna, când zilele sunt mai scurte. Un tratament eficient pentru această tulburare şi pentru starea de tristeţe, în general, este terapia prin lumină sau, mai simplu, expunerea la soare. Efectele benefice ale serotoninei sunt declanşate de lumina soarelui care trece prin ochi. Astfel, lumina soarelui atinge locuri speciale de la nivelul retinei, care declanşează, apoi, eliberarea de serotonină în organism.

Sfat: Lasă lumina soarelui să-ţi mângâie faţa câteva minute şi nu-ţi pune imediat ochelarii de soare! Producţia de serotonină începe atunci când soarele atinge retina.

Soarele şi oasele sănătoase

Expunerea la ultravioletele B (UVB), adică acea componentă benefică a luminii solare, stimulează producerea de vitamina D în organism. Un studiu arată că, după o perioadă de 30 de minute petrecute la soare, în costum de baie, oamenii vor avea parte de următorul aport de vitamina D: 50,000 de unităţi internaţionale, în cazul caucazienilor, între 20 şi 30.000 de unităţi, în cazul persoanelor deja bronzate, şi între 8.000 şi 10.000 în cazul celor de culoare. Asta în condiţiile în care doza zilnică recomandată este de 600 UI. Sintetizarea vitaminei D produse de expunerea la soare are un rol foarte important în sănătatea oaselor noastre. Un nivel redus de astfel de vitamină poate duce la apariţia unor afecţiuni precum rahitismul la copii, osteoporoza şi osteomalacia.

Util: Expunerea braţelor şi feţei la soare, între 5 şi 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este de ajuns pentru stimularea producţiei de vitamina D.

Soarele şi un somn mai bun

Ritmul circadian al organismului nostru, numit şi ritm de somn-veghe, este ajutat să funcţioneze normal după perioadele petrecute în aer liber, în soare, mai exact. Probabil ai observant şi tu acea senzaţie de somn dulce care se instalează vara, după ce te întorci de la plajă. Ei bine, expunerea la soare nu ajută doar la eliberarea de serotonină în organism, ci şi la o mai bună producţie de melatonină, hormonul responsabil cu somnul de calitate. După ce primeşte o infuzie sănătoasă de lumină a soarelui, ziua, corpul nostru e mai eficient în a funcţiona după ritmul somn-veghe şi a se pregăti pentru somn, după lăsarea serii.

Soarele şi riscul de cancer

Da, ai citit bine. Unele studii arată că expunerea progresivă şi în siguranţă la soare ar putea chiar să te protejeze de contractarea cancerului de piele. E bine, expunerea la razele UVB cu bandă îngustă (cea mai benefică componentă a radiaţiei solare) a fost asociată cu scăderea riscului de melanom. Studiul publicat în Lancet Journal arată că muncitorii care lucrează în aer liber şi care au fost expuşi în mod regular la lumina soarelui au avut un risc diminuat în a dezvolta cancer de piele comparativ cu persoanele care lucrează în spaţii închise. În plus, s-a observat că o cantitate potrivită de soare, la orele potrivite, a fost de ajutor pentru reducerea riscului de afecţiuni precum cancerul de colon, ovarian, pancreatic sau de prostată.

Atenţie! Riscul de arsuri solare este mai mare în perioada în care razele soarelui acţionează direct. Asta se întâmplă între orele 10 a.m. şi 4 p.m.

Soarele şi slăbitul

Cel mai nou şi interesant studiu legat de beneficiile luminii solare are în centru kilogramele în plus. Ei bine, cumva, dacă stai la soare, ajuţi procesul de slăbire. Aşa susţine, cel puţin, acest studiu publicat în ziarul Scientific Reports şi care examinează efectul razelor solare asupra celulelor adipoase localizate sub piele. Dr. Peter Light, cercetătorul şef, explică: „Când lumina albastră a soarelui (cea pe care o vedem cu ochiul liber) penetrează stratul pielii noastre şi ajunge la celulele adipoase de sub aceasta, mărimea picăturilor de lipide se reduce şi acestea sunt eliberate din celule. Cu alte cuvinte, celulele noastre nu mai înmagazinează atâta grăsime“. Aceste concluzii nu trebuie să te determine să stai încontinuu în soare, căci cercetătorii încă nu cunosc intensitatea şi durata necesare de băi de soare pentru ca acest proces să fie activat. Acest proces ţine, până la urmă, de natura umană, căci organismul nostru este programat să stocheze grăsime în anotimpurile reci, când zilele sunt scurte, iar odată cu venirea căldurii, o elimină.

Modifică Setările