Interviu

Bernard Hiller, omul prin mâinile căruia au trecut starurile de la Hollywood

Bernard Hiller, omul prin mâinile căruia au trecut starurile de la Hollywood

Faimos pentru cursurile lui de actorie, care au schimbat destine, dar şi pentru numele mari cu care a lucrat, Bernard a susţinut în premieră un mastercalss la Bucureşti, ocazie cu care am stat de vorbă despre secretele succesului la Hollywood.

Are 35 de ani în showbusiness şi povestea unuia dintre cei mai de success argentinieni la Hollywood. A jucat pe Broadway şi în filme, iar, la un moment dat, a făcut pasul către pedagogie – una revoluţionară, care l-a făcut unul dintre cei mai apreciaţi profesori de actorie, recomandat de nume sonore precum Leonardo DiCaprio, Al Pacino, Samuel L. Jackson, Cameron Diaz şi Lionel Richie. Invitat în România de către Atelierul Let It Go Acting Studio, fondat de acting coach-ul Nicoleta Ciobanu împreună cu Ioachim Ciobanu - fiul marelui actor de film Ilarion Ciobanu, Bernard ne-a vorbit despre reţeta succesului pe tărâmul superstarurilor.

Ce e unic la metoda ta de a preda actoria?
Bernard Hiller E unul dintre lucrurile pe care trebuie să le vezi ca să le crezi. Imaginează-ţi un om complet transformat - de la a fi tăcut, timid, într-unul curajos şi sigur pe el. Pentru că nu e suficient să ai talent ca actor, ci şi să fii pregătit să-ţi construieşti calea spre succes. Ne naştem ca să fim indivizi de succes. Dar, în funcţie de educaţie, societate, cultură, reuşeşti sau crezi că acest lucru nu este posibil şi ajungi să faci ce-ţi spun alţii. Parte din aceste lucruri le găsiţi şi în cartea mea, Stop Acting, Start Living. Pe altele le disecăm la curs, unde studenţii mei învaţă care sunt regulile Hollywoodului. De ce eşuează 95% dintre cei care vin să se afirme la Hollywood? Fiindcă nu ştiu regulile. Iar regula numărul unu este să te întrebi ce ai să-i oferi Hollywoodului, nu ce are el să-ţi ofere.

Îi înveţi regulile Hollywoodului. Dar regulile din culise? Ce le spui dacă se întâlnesc cu un Harvey Weinstein?
Nu mai trebuie să ne facem griji despre Harvey Weinstein. (râde) Dar cei care au succes au un mentor. De exemplu, la mine au venit actriţe care mi-au povestit: „Uite ce se întâmplă. Dă-mi un sfat ce să fac...“. De-asta e important să ai un mentor care să te ajute să te descurci prin junglă. Elevele mele n-au avut niciodată vreo problemă de genul acesta.

Ai lucrat cu mari staruri. Cine ţi-a solicitat efortul cel mai mult?
Foarte interesantă întrebare... Poate provocarea este să te afli pe aceeaşi lungime de undă cu cel cu care lucrezi. Dar abordarea e ca atunci când mergi la doctor, nu încerci să-i faci omului viaţa grea, îi spui ce problemă ai. La fel se întâmplă în cazul meu. Desigur, sunt tot felul de situaţii... Cameron Diaz a venit la mine când era la început de carieră. Nu mai jucase deloc înainte. Era foarte stresată şi nesigură pe ea, dar îşi dorea să înveţe, aşa că am colaborat foarte bine. La fel cum am colaborat cu Mădălina Ghenea, pe care am pregătit-o pe platourile de filmare ale peliculei Youth.


Cameron, Mădălina… Şi lista continuă. L-ai avut invitat pe Al Pacino la cursurile tale.
Da, a fost ca şi când l-aş fi avut oaspete pe Leonardo DaVinci. Ne-a dus la un film de-ale lui şi apoi ne-a vorbit trei ore ca şi când i-ar fi curs doar artă prin vene. Nu-i pasă de bani, vrea doar să fie artist. Şi e atât de modest! Toate superstarurile pe care le cunosc sunt modeste, fiindcă sunt în vârful muntelui. Nimeni nu-i mai aleargă…

Ai lucrat şi cu Jamie Dornan….
L-am întâlnit pe Jamie când nu era într-o perioadă bună a vieţii lui şi am lucrat minunat împreună. Dacă eşti superstar nu înseamnă că nu eşti trist, că n-ai o problemă de sănătate…

Acum pregăteşti un film, iar ăsta e al doilea motiv care te-a adus în România.
Da. Eu sunt unul dintre producători, alături de Leo DiCaprio. Am scris scenariul şi voi şi juca în film. Barbra Streisand e interesată să-l regizeze. Vom filma nişte scene de interior în România. Angelina Jolie mi-a spus că îi place mult rolul principal feminin!

Foto: guliver/getty images