News

Bruce Springsteen: „Am căzut în depresie când am făcut 60 de ani.“

Bruce Springsteen: „Am căzut în depresie când am făcut 60 de ani.“

Born to Run - e titlul celui mai longeviv hit al său, al biografiei pe care tocmai a lansat-o, dar şi motto-ul unei vieţi trăite alergând de la un concert la altul şi fugind de un trecut zbuciumat.

Cu o oră înainte de fiecare concert, îşi ia pixul şi compune lista de 30 de cântece pe care vrea să le ofere publicului în acea seară. Niciodată ordinea nu este aceeaşi. Apoi, după o recapitulare rapidă, îi dă lista asistentului său, care o printează şi o distribuie muzicienilor din band. Evident că, odată ce-a urcat pe scenă, feedback-ul venit din partea publicului dictează o nouă ordine între piesele alese, ba chiar provoacă răsturnări de situaţie, cu melodii cântate la cerere. În lumina reflectoarelor, Bruce Springsteen, acum în vârstă de 66 de ani, se dezlănţuie cu o energie incredibilă.

Cu outfitul său de rocker soft, cu jeanşi, vestă peste tricou sau cămaşă şi eşarfă la gât, aleargă pe scenă, se opreşte când şi când să împartă microfonul cu soţia lui, cântăreaţa Patti Scialfa, ori cu prietenul lui, chitaristul Steven Van Zandt, şi comunică foarte mult cu spectatorii – pe care chiar îi încurajează să-i scrie pe o foaie de la marginea scenei ce hituri vor să audă.

Felicitat de Whitney Houston pentru Oscarul primit pentru piesa Streets of Philadelphia din filmul Philadelphia (1993).

Dar fie că începe cu un intro exploziv cu "Prove It All Night", fie că-şi deschide concertul cu un solo la pian pe notele piesei "The Promise", de fiecare dată audienţa explodează la primele acorduri din "Born to Run", melodia-statement a întregii sale cariere. „Este cântecul care rămâne în centrul a tot ceea ce am compus până acum. De fiecare dată când încep să-l cânt, e monumental“, recunoaşte el în interviul acordat celor de la "Vanity Fair". Şi, deşi e nelipsit din playlistul concertelor lui, încă nu s-a plictisit de el. „Un cântec bun adună în el ani de zile, iar mesajul lui devine mai greu cu timpul. E motivul pentru care îl pot cânta cu aceeaşi convingere şi după 40 de ani de când l-am scris“, spune el despre "Born to Run", pe care l-a compus la 24 de ani, într-o căbănuţă în care locuia cu chirie în West Long Branch, New Jersey.