Care sunt cele mai ciudate reguli pe care moştenitorii regali trebuie să le respecte încă de la naştere

24 iunie, 2020
1 gettyimages 452491034 jpg jpeg

Beneficiază de un statut special, pentru ei se fac numeroase concesii şi derogări, însă, încă din faşă, aceşti copii cu sânge albastru trebuie să se supună anumitor cutume, multe dintre ele vechi de secole.

Dacă micul Archie, fiul lui Harry şi al lui Meghan Markle, a scăpat de unele dintre ele, copiii lui William şi al lui Kate mai au încă multe de “îndurat” până când statutul de adult îi va salva. Iată o serie de reguli impuse din cele mai vechi timpuri. 

Naşterea copiilor regali trebuie anunţată în public. Imediat după venirea pe lume a unui moştenitor cu sânge albastru, o scrisoare oficială, semnată şi parafată, care conţine ora naşterii şi sexul copilului este expusă în faţa Palatului Buckingham, din respect pentru comunitatea care plăteşte taxe pentru… el. Urmează botezul, care este obligatoriu, Regina Angliei fiind conducătoarea bisericii. Orice membru al familiei trebuie botezat, lucru care i s-a adus la cunoştinţă şi lui Meghan înaintea nunţii din 2018.

Celebra ţinută de botez, rochia Honiton.
Celebra ţinută de botez, rochia Honiton.

Ceremonia este ţinută de Arhiepiscopul de Canterbury, iar copilul este scufundat în apă sfinţită din Râul Iordanului. La ceremonia de botez trebuie să poarte celebra rochie Honiton, indiferent dacă sunt băieţi sau fete. Aceasta a fost introdusă în cutumele regale de către Regina Victoria, care şi-a îmbrăcat primul copil în ea. De atunci, toţi copiii regali au purtat-o. Ultimul care a respectat această regulă a fost fiul lui Harry, însă acum se poartă o replică, deoarece rochia originală este prea fragilă.

Fetiţele trebuie să facă reverenţe în faţa reginei indiferent de momentul zilei în care se întâlnesc. Acest obicei este respectat şi de către toate femeile din familia regală, neţinându-se cont de vârstă sau statut. În plus, ele nu o pot numi niciodată pe regină, bunica, dar nici nu îi obligă să o strige Alteţa sa Regală. Micuţii o pot striga Granny sau Gan Gan, deţi William i-a spus toată copilăria Gary.

8 gettyimages 456987862 jpg jpeg

Încă de la naştere, ei trebuie să aibă paşaport diplomatic, deoarece trebuie să fie pregătiţi să părăsească ţara în orice moment. În plus, doi fraţi moştenitori nu au voie să călătorească în acelaşi avion, decât dacă le dă regina derogare. În caz de accident, unul trebuie să rămână pentru a urma la tron.

Atunci când vârsta le permite, trebuie să îşi ia carnetul de şofer pentru a fi pregătiţi în orice moment să conducă. Regina este singura persoană din Regatul Unit care are voie să conducă fără carnet de şofer.

9 gettyimages 498378561 jpg jpeg

De la o vârstă fragedă, toţi copiii regali sunt obligaţi să onoreze invitaţiile la evenimente oficiale şi să respecte eticheta. De altfel, din momentul în care pot sta la masă, aceştia urmează cursuri de etichetă şi comportament : cum se serveşte, corect, o masă, cum trebuie să se comporte în public, cât de sus pot ridica tonul, cum să se îmbrace, cum să facă nod la cravată sau cum să îşi prindă părul, în cazul fetelor. 

Trebuie să îşi urmeze părinţii în tururile oficiale, indiferent de vârstă. Spre exemplu, Archie a mers împreună cu Meghan şi Harry la turneul oficial din Africa de Sud când avea doar patru luni. La apariţiile publice, ei sunt învăţaţi să salute comunităţile cu mâna, sub forma Salutului Windsor. Ei exersează de la câteva luni această formă de salut. Pentru a putea comunica cât mai bine, sunt obligaţi să înveţe o a doua limbă străină, chiar dacă engleza este considerată limbă universală. Cel mai adesea această limbă este franceza, iar Kate a dorit ca George să studieze şi spaniola. Băieţii trebuie să poarte pantaloni scurţi, iar fetiţele, rochii. 

2 profimedia 0333332692 jpg jpeg

Deşi multe state consideră pantalonii scurţi ca fiind parte din ţinutele casual, britanicii spun că tinerii care poartă pantaloni lungi fac parte din pătura de mijloc. În plus, rudele trebuie să se asorteze cromatic şi ca stil în public, mai ales când vine vorba de copii. Aceştia sunt încurajaţi să se joace cât mai mult în aer liber şi să evite tehnologia. Dacă vă întrebaţi ce mănâncă moştenitorii, ei bine, aceştia nu servesc mâncare de bebeluş la conservă. Au o bucătărie plină de chefi renumiţi, care pregătesc delicii din fructe şi legume proaspete sau gătesc cu proteine animale provenite de la fermele bio. În plus, este interzisă servirea crustaceelor de către copii, fiind un pericol de otrăvire.

Dacă înainte erau educaţi de către profesori în privat, acum sunt obligaţi să urmeze cursurile unei şcoli. Prinţul Charles a fost primul care nu a studiat la domiciliu, ci a fost înscris la o şcoală. Tot acesta a fost primul care a rupt cutuma, trimiţându-l pe William să studieze la Colegiul Eton, deşi el urmase cursurile Gordonstoun. Când vine vorba de politică sau decizii culturale, moştenitorii trebuie să rămână imparţiali. Nu au voie să voteze şi nici să candideze la funcţii publice. Şi poate una dintre cele mai ciudate reguli este aceea că nu au voie să joace Monopoly, acest lucru datorându-se unor întâmplări mai vechi, anumiţi copii devenind extrem de competitivi după ce au avut acces la acest joc. Copiii pot accepta cadouri venite cu bună intenţie, dar nu le pot păstra. Regina decide ce să păstreze. În ceea ce priveşte apariţiile de zi, nu au voie să se îmbrace niciodată în negru. Aceasta este culoarea dedicată doliului şi niciun copil nu are voie să o poarte. Singura excepţie a fost ţinuta purtată de Prinţul George la nunta unchiului său la care a fost paj.

Prinţul George a purtat negru la nunta lui Harry
Prinţul George a purtat negru la nunta lui Harry

În ciuda acestei reguli, în orice călătorie regală trebuie să aibă în bagaj o ţinută neagră, în cazul în care trebuie să participe, în mod neaşteptat, la o înmormântare. Prin tradiţie, băieţii trebuie să satisfacă serviciul militar şi să obţină un grad într-unul dintre domeniile armatei. Prinţul Charles a ales Marina, William, Trupele Aeriene, iar Harry, armata terestră.

După ce împlinesc vârsta de un an, toţi nepoţii reginei trebuie să participle la evenimentul oficial de ziua acesteia, Trooping the Colour. 

Festivitatea Trooping the Colour este o mare sărbătoare în Anglia
Festivitatea Trooping the Colour este o mare sărbătoare în Anglia

Paradoxal, aceştia nu au voie să ia parte la slujba de Crăciun decât după ce împlinesc trei, patru ani, iar la masa de prânz servită cu prilejul acestei sărbători, luată la moşia Sandringham, nu participă împreună cu adulţii, ci au o masă separată într-o cameră separată. Familia regală britanică urmează modelul german, iar copiii nu au voie să deschidă cadourile în ajunul Crăciunului, ci abia a doua zi după masa oficială. 

Fetele nemăritate din familia regală nu au voie să poarte tiara, deşi nu ne putem imagina vreo prinţesă fără această coroniţă. 

Prinţesa Eugenie purtând celebra tiara regală.
Prinţesa Eugenie purtând celebra tiara regală.

Nimeni nu are voie să strige pe nimeni după vreo poreclă sau vreo prescurtare a numelui în public. Spre exemplu, prinţul consort Philip o alintă pe regină, în privat – Varză, iar Kate nu este niciodată strigată aşa, ci Catherine. Cu ceva vreme în urmă, copiii nu primeau nume de familien în conformitate cu titlul, dar în ultimele decenii aceştia au preluat această regulă : William şi Harry de Wales, George şi Charlotte de Cambridge etc.



Recente pe Ok! Magazine

Prințul Harry Foto Profimedia jpg
Regina Mary Regele Frederik Foto Casa Reaglă a Danemarcei jpg
Meghan, Harry, Archie, Sussex, Profimedia (1) jpg
Charlotte Casiraghi cu Balthazar Rassam și Raphael Elmaleh   GettyImages 2185583308 jpg
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
Regele Felipe și Regina Letizia au fost fotografiați de Annie Leibovitz   Instagram jpg
Alina și Nicolae ai României Facebook2 jpg
Kate Middleton timidă  sursa foto   GettyImages jpg
Majestatea Sa Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia si Principesa Maria la 10 mai 2024   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (18) jpeg
Prințul Haakon și Prințesa Mette Marit ai Norvegiei Foto Instagram Casa Regală a Norvegiei
Regina Camilla premiată de Prințesa Anne, GettyImages (1) jpg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Regina Letizia a Spaniei Foto Profimedia (3) jpg
Regina Rania a Iordaniei Foto Profimedia (11) jpg
meghan victoria jpeg
Majestatea Sa Margareta la cratiță gătind în bucătăria Palatului Elisabeta   capturi jpg
beatrice borromeo profimedia 0936340941 jpg
Prințesa Rajwa a Iordaniei cu noul look   profimedia 0936229464 jpg