Dosarele VIP

Ce s-a ales de Roberto Baggio? Cum arată, la 53 de ani, fostul Maradona italian?

Ce s-a ales de Roberto Baggio? Cum arată, la 53 de ani, fostul Maradona italian? camera-retro icon Vezi galeria 2 poze

Seria A, aşa cum e cunoscută prima ligă italiană, era fabuloasă în anii ̔90.

Meciurile lor de fotbal erau captivante şi asta datorită acelor magicieni care ne lipeau de ecranele televizoarelor, aidoma idolilor pop. Te invităm, aşadar, să-ţi aminteşti de unul dintre cei mai frumoşi regi italieni ai balonului rotund, Roberto Baggio, ajuns la 53 de ani.

Cine a fost un copil al anilor ̔90 este imposibil să nu fi trăit febra mondialului din 1994, unul care a făcut din echipa Braziliei o zeitate a fotbalului şi din Baggio oaia neagră a naţionalei Italiei. "Il Codino" se afla pe cai mari în acea vară şi de el depindea întoarcerea acasă a echipei lui cu trofeul de campioană mondială. Din păcate, în finala contra Braziliei, Baggio a ratat acel penalty care i-a îngropat pe italieni, la loviturile de departajare. "A fost cel mai groaznic moment al carierei mele. Dacă aş putea şterge un singur moment din ceea ce am trăit, acela ar fi", a recunoscut, mai târziu, celebrul jucător.

Chiar şi aşa, legendarul fotbalist cu părul ondulat prins în coadă, ca un Samson a cărui forţă îşi avea sursa în podoaba capilară, este considerat azi unul din cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, fiind venerat de conaţionalii lui ca un fel de Maradona italian. La început de deceniu ̔90, Baggio era o stea a fotbalului internaţional, desemnat cel mai bun jucător al anului 1993 şi recompensat cu trofeul "Balonul de Aur". La nivel de club, acesta este al cincilea cel mai bun marcator italian din toate competiţiile, iar în 2002, Baggio a devenit primul fotbalist italian din ultimii 50 de ani care a marcat peste 300 de goluri în carieră. Roberto Baggio a venit pe lume pe 18 februarie 1967, într-o familie cu opt copii din localitatea Caldogno, regiunea Veneto. Cum era normal, copilul Baggio şi-a început cariera la echipa locală, iar la 15 ani se transfera deja la un club de profesionişti, cel al Vicenzei. Doi ani mai târziu, această stea în devenire, cu părul vâlvoi, era cumpărată de echipa din Fiorentina pentru circa 1,6 milioane de euro.

Foto jos: Baggio, alături de fiica sa, Valentina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valentina Baggio AKA La Willa (@v_baggio) on

La acest club a început Baggio să scrie istorie şi să devină unul dintre cei mai populari fotbalişti din Cizmă, multe voci căzând de acord că Roberto a fost cel mai bun purtător de număr zece din liga italiană de fotbal. Cât despre microbişti, aceştia îl iubeau cu acea pasiune tipic italiană. În anul 1990, când Baggio s-a transferat la un club mult mai puternic, Juventus Torino, suporterii formaţiei Fiorentina au fost atât de dezamăgiţi, încât au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva deciziei. "Au fost trei zile de haos, în care fanii realmente nu au acceptat situaţia şi m-am simţit vinovat pentru tot ceea ce se întâmpla atunci, chiar dacă eram ultimul om ce trebuia blamat în cazul de faţă ", avea să spună Baggio. Retras din fotbal în 2005, Baggio a trebuit să se adapteze vieţii în planul secundar, şi anume în staff-ul tehnic al unei echipe.

Foto jos: Roberto şi soţia sa, Andreina

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valentina Baggio AKA La Willa (@v_baggio) on

Eroii sunt, însă, pe terenul de fotbal, iar peste îndrumătorii de la margine se aruncă, într-un final, uitarea, aşa cum s-a întâmplat, într-un fel sau altul, şi cu Baggio. Antrenor cu patalama, Baggio cel grizonant, de azi, este focusat mai mult pe evenimente caritabile şi pe scrierea memoriilor. Memorii pe care cei de la Netflix s-au arătat interesaţi să le traducă într-un film despre viaţa şi cariera lui Baggio, producţie care va fi gata la sfârşitul acestui an şi care va purta, evident, numele "Il Divin Codino". Acest film va trada şi faimoasa convertire a catolicului Baggio la budism, decizie pe care starul a luat-o după o accidentare suferită în anul 1985, care risca să-i pună capăt carierei. Seriozitatea cu care Baggio respecta principiile budiste a fost motivul apariţiei acelui "divin" în supranumele lui. Din momentul iluminării, Baggio n-a mai fost acelaşi bărbat, ci unul mult mai calm, pentru care meditaţia a devenit un stil de viaţă. Şi să vezi un italian calm este o raritate, nu-i aşa?

Lăsând gluma deoparte, trebuie să înţelegem că această religie a reuşit să-l facă pe Baggio să uite fraza care l-a bântuit multă vreme: "Omul din cauza căruia Italia a pierdut Cupa Mondială".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andreina Fabbi Baggio (@andreinafabbibaggio) on

Şi poate că tot această religie este cea care l-a ţinut departe pe starul Baggio de scandalurile mondene în care sunt prinşi, de obicei, fotbaliştii sexy.

El, Baggio, a fost bărbatul unei singure femei, norocoasa Andreina Fabbi. Cei doi s-au căsătorit în anul 1989, pe când Roberto avea doar 22 de ani, şi au împreună o fiică, pe superba Valentina, şi doi băieţi, Mattia şi Leonardo.

Această femeie i-a stat o viaţă alături legendei fotbalului, atât în clipele de extaz, cât şi în cele de agonie, fiind, fără doar şi poate, singura relaţie serioasă a divinului. Una care are mari şanse să fie şi unica…

Foto: Profimedia

Comentarii

Modifică Setările