News

Cel mai mare conflict din istoria Hollywoodului!

Cel mai mare conflict din istoria Hollywoodului!

Cele două actriţe interpretează rolul principal din Feud

Susan Sarandon şi Jessica Lange se numără printre cele mai bune actriţe din Cetatea Filmului. Ce le-a stârnit pe aceste două actriţe celebre una împotriva celeilalte? Joan Crawford şi Bette Davis, în "What Ever Happened to Baby Jane?". Tocmai faptul că sunt printre cele mai bune! Susan şi Jessica au acceptat două roluri de excepţie: ele le vor interpreta pe legendele marelui ecran Bette Davis şi Joan Crawford, în miniseria Feud.

Altfel spus, un miniserial despre cel mai mare conflict din istoria Hollywoodului - fiindcă Bette şi Joan s-au urât şi invidiat mai mult decât oricine altcineva din Cetatea Filmului. Şi tocmai fiindcă au iubit filmul şi gloria cu atâta patimă, şi-au călcat pe orgolii şi au acceptat să facă împreună un film. Ceva neaşteptat şi atât de intrigant la acea vreme, ştiut fiind conflictul interminabil dintre ele. Ideea i-a aparţinut, de fapt, lui Joan Crawford. În 1962, pe când Bette filma la Noaptea Iguanei, Joan a vizitat-o la cabina de machiaj într-o noapte. I-a dat atunci să citească romanul lui Henry Farrell, "Ce s-a intamplat cu Baby Jane ?", propunându-i sa facă împreună ecranizarea cărţii. O provocare extraordinară, protagonistele fiind prinse într-o tensiune exact ca cea dintre cele două actriţe în viaţa reală - o tensiune aprinsă încă din 1935, pe vremea când Bette Davis se îndrăgostise de Franchot Tone, partenerul ei din pelicula Dangerous, la care tocmai filma... Iar Joan Crawford, plină de invidie, a intervenit, i l-a furat pe Franchot şi s-a măritat cu el!

"Ea mi l-a luat!", mărturisea cu obidă Bette în 1987. "A făcut-o cu sânge rece, în mod deliberat, cu o cruzime fără margini. Niciodată n-am putut s-o iert pentru asta şi n-o voi face!" Este concluzia unei vieţi în care, din cauza lui Franchot, între cele două a existat permanent o concurenţă. O tensiune a cărei perioadă culminantă a fost pe platourile de filmare de la "Ce s-a intamplat cu Baby Jane ?", când toată lumea aştepta dezastrul. "Bette stătea cu echipa de filmare, în vreme ce Joan se retrăgea în rulota ei şi începea să bea", povesteşte David Bret, care a scris o carte despre cele două. Ba chiar conflictul dintre ele a ajuns să creeze scene pline de umor... Într-o secvenţă din film, Bette trebuia s-o târască pe Joan afară din pat - şi doar pentru a-i face misiunea dificilă, Joan şi-a pus o curea de plumb. Iar când Bette trebuia în film să-i ofere un şobolan mort la cină lui Joan, a renunţat la recuzită şi a folosit un şobolan mort... cât se poate de real!

Cele două actriţe interpretează rolul principal din Feud
Cele două actriţe interpretează rolurile principale din "Feud".

Cu un buget mic, producţia a avut doar 18 zile de filmări - slabă Domnului, căci Bette şi Joan au fost la un moment dat la un pas de-a se omorî. Pelicula a avut un succes enorm, dar n-a făcut decât să adâncească conflictul eroinelor, căci dintre ele, doar Bette a fost nominalizată la Oscar pentru rolul din film. Şi tot ea i-a supravieţuit 12 ani lui Joan, exclamând: "Şi ce dacă?!", la aflarea morţii lui Crawford.

O poveste care va prinde viaţă din nou în producţia Feud, de 8 episoade, în care Susan Sarandon o va juca pe Bette Davis - cum altfel, căci adesea a fost comparată cu ea, datorită ochilor... - iar Jessica Lange o va interpreta pe Joan Crawford. "Chiar nu ştiu cum va ieşi acest proiect. Sunt foarte speriată", a spus plină emoţii Sarandon, care recunoaşte că aceasta este una dintre cele mai mari provocări ale carierei sale.

Foto: WENN