Cele mai bune cărţi de dragoste. Top 10

7 ianuarie, 2015

Orice carte te transpune într-o lume nouă, lumea scriitorului. Oricând şi oriunde ar fi fost scrisă, cititorul este purtat prin locuri diferite, trăieşte emoţia şi participă la bucuriile sau tristeţile autorului. Cărţile de dragoste au un farmec aparte şi merită să te delectezi cu una atunci când te simţi singur.

Când deschizi o carte nouă parcă ajungi la o întâlnire oarbă şi abia aştepţi să-ţi cunoşti interlocutorul. Cartea este ceva viu, autorul ei trăind prin miile de cititori, lăsând uneori un semn de întrebare, alteori un zâmbet sau un răspuns la o frământare.

Un top cu cele mai bune cărţi de dragoste este greu de realizat, dar nu imposibil. Printre cele mai frumoase şi captivante poveşti vă prezentăm 10 cele mai bune.

Cele mai bune cărţi de dragoste din literatura română

Maitreyi – Mircea Eliade

Maitreyi este cartea adolescenţei celor atraşi de mistic şi senzual în acelaşi timp. Tânărul francez Alain călătoreşte în India pentru a-i descoperi misterul, cultura, frumuseţea şi bogăţia spirituală. Acesta se îndrăgosteşte nebuneşte de fiica gazdei sale, Maitreyi, o tânără indiancă foarte frumoasă, cultă şi inteligentă. El este ucenic în casa tatălui lui Maitreyi, Dasgupta, un mare savant indian, care îl ajută pe Alain să pătrundă cu mintea adâncurile filosofiei indiene.

Această poveste de dragoste, de altfel, este una adevărată, căci tânărul Eliade pleacă în India pentru a studia tradiţiile culturii lor, învaţă sanscrita, fiind foarte atras de tot ceea ce înseamnă Orientul. Dasgupta, gazda sa, nu acceptă iubirea dintre cei doi şi îl goneşte pe Eliade din casa lor. Publicată prima oară în 1933 a fost tradusă în multe limbi printre care, engleză, franceză, germană, esperanto, italiană şi s-a bucurat de un succes deosebit. Printre cele mai bune cărţi de dragoste din literatura română este cu siguranţă cea mai frumoasă, căci îmbină elemente romantice învăluite în mistic şi oriental.

Accidentul – Mihail Sebastian

Mihail Sebastian, scriitor român prea puţin cunoscut în ţara lui, a oferit literaturii noastre una din cele mai bune cărţi de dragoste. “Accidentul” este o carte, în care iubirea este cea care te eliberează din suferinţă, este ca o gură de aer curat după ce stai mult timp închis în casă. Nora, o femeie matură ce locuieşte singură în Bucureşti, se împiedică la coborârea din tramvai şi se accidentează ridicol. Este ajutată de Paul, pe care îl roagă să o conducă acasă. De aici, începe un lung proces de conştiinţă a lui Paul, nevindecat încă de prima lui iubire şi fuge din casa Norei. Aceasta nu se lasă şi doreşte să-l reîntâlnească.

Cartea prezintă o dragoste ajunsă la maturitate, fără romantismul ieşit din comun specific cărţilor de dragoste, dar care îţi va răspunde la ceea ce înseamnă suferinţa, iubirea adevărată, care trebuie să fie sinceră şi potolită.

Adam şi Eva – Liviu Rebreanu

Se poate spune fără probleme că scriitorilor le vin idei năstruşnice în cele mai ciudate feluri. Astfel că, Rebreanu s-a folosit în romanul său de dragoste “Adam şi Eva” de ideea reîncarnării, a dorinţei de realizare în absolut a fiinţei umane, în urma unor viziuni pe care le-a avut în tinereţe la friguri. Toma Novac, personajul principal, trece prin spirala celor 7 vieţi într-o singură fulgerare pe patul de spital.

Una din cele mai bune cărţi de dragoste, vă va purta prin 7 vieţi diferite, în 7 timpuri diferite, în care personajul va renaşte şi va muri, dar de fiecare dată îşi va regăsi adevărata dragoste. În ultimele două călătorii realizează ce i se întâmplă şi aşteaptă trezirea într-un nou corp şi găsirea iubirii veşnice.

Patul lui Procust – C. Petrescu

O deosebită carte de dragoste a literaturii române, cartea lui Camil Petrescu surprinde drama iubirii, în urma căreia nu puţini sunt cei care ies mutilaţi. La fel cum din patul lui Procust, din povestea mitologică din antichitate, nu ieşea nimeni nemutilat dacă nu se încadra în limitele impuse. Povestea, de altfel, merge mai mult decât atât, căci Petrescu vede prea bine spaţiul limitat al societăţii, iar omul care nu se poate adapta (cazul artiştilor, în special) este supus deformărilor chinuitoare.

De multe ori, în dragoste căutăm să îl modificăm pe cel pe care îl iubim, astfel uitând că dragostea trebuie să fie fără limite, să îl acceptăm pe partener aşa cum este, cu alte cuvinte îl supunem pe cel iubit să se urce în patul lui Procust. O carte despre dragoste aşa cum nu ai mai citit până acum, aşa este “Patul lui Procust”.

Oraşul cu salcâmi – M. Sebastian

“Oraşul cu salcâmi” îţi va aduce aminte cu siguranţă de prima dragoste din adolescenţă. Adriana şi Gelu se iubesc pur şi frumos, căci se află la început de drum. Iar prima dragoste va rămâne mereu o amintire plăcută, care îţi trezeşte primii fiori ai vieţii. Dar prima dragoste este atât de greu de păstrat, curiozitatea şi întrebările fără răspuns de multe ori rămân nepotolite şi negreşit iubirea pură se spulberă. O carte de dragoste care îţi va face sufletul să zâmbească, dar să şi suspine.

Cele mai bune cărţi de dragoste din literatura universală

Pe aripile vântului – Margaret Mitchell

Această frumoasă poveste de dragoste va încânta multe femei, căci Margaret Mitchell surprinde foarte frumos puterea şi graţia unei femei. Scarlett se îndrăgosteşte nebuneşte de bărbatul inaccesibil şi este iubită cu patos de Rhett, un superb tânăr ce-i seamănă identic la caracter şi pe care Scarlett nu-l vede.

Maestrul şi margareta – Mihail Bulgakov

Printre cele mai bune şi ciudate cărţi de dragoste, “Maestrul şi Margareta” este o dragoste profundă, prin care omul aspiră să se mântuiască printr-o astfel de iubire. Romanul este structurat pe două planuri, cel al diavolului pe pământ înfăţişat prin vrăjitorul Woland, care răscoleşte liniştea Moscovei şi cel al lui Hristos, care se împrieteneşte cu călăul său, Ponţiu Pilat.

Maestrul, scriitorul ratat şi Margareta, constrânsă să se arunce într-o relaţie fără iubire, apoi direct în gura diavolului este drama deznădejdii sădită în om prin păcatul originar al lui Adam şi al Evei. Pe celălalt plan, Hristos este răstignit şi dragostea lui faţă de oameni este supusă răutăţii şi perfidiei. La prima vedere am zice că nimic nu mai are sens, că totul se pierde, că răul învinge binele. Dar trebuie să vedem că suferinţa Maestrului şi a Margaretei pe pământ le pregătesc iubirea în viaţa veşnică, căci acesta este şi mesajul Bibliei, cel care suferă aici împreună cu Hristos şi nu se lasă vrăjit de minciunile diavoleşti ale lui Woland (în roman) va câştiga viaţa eternă.

Dama cu camelii – Alexandre Dumas Fiul

Nicicând Parisul nu a fost mai romantic şi mai sofisticat decât în romanul lui Alexandre Dumas Fiul, al secolului al XIX- lea. Armand Duval, uns cu toate alifiile, un tânăr fermecător, modest şi cu studii înalte, pătrunde în viaţa aristocratică a Parisului. Se îndrăgosteşte de frumoasa Marguerite Gautier, o femeie întreţinută, practic o prostituată de lux curtată în special de tinerii nobili, cunoscută ca dama cu camelii.

Inspirată din viaţa proprie romanul este o dramă de dragoste, care te va duce de la singurătate la trădare, te va trece prin agonia iubirii, dar din care sigur vei învăţa atâtea lucruri.

Anna Karenina – Lev Tolstoi

Viaţa de familie şi iubirea sunt foarte detaliat descrise în acest roman. Iubirea plină de vinovăţie a Annei o face să conştientizeze păcatul de a-şi fi înşelat soţul. Parcă toate problemele unui mariaj eşuat îşi găsesc răspunsul în spatele lipsei de comunicare şi distanţare.

Un roman plin de suferinţă, în care dragostea neîmplinită şi lipsită de afecţiune îşi găseşte un sfârşit tragic, astfel autorul pare să fie deznădăjduit, lipsit de bucuria iubirii. O adevărată capodoperă a literaturii ruse, “Anna Karenina” este printre cărţile de dragoste ce trebuie citite.

La răscruce de vânturi - Emily Bronte

Printre cărţile de dragoste este o poveste despre pasiunea neîmplinită, tulburările unei idile ce se pierde în orgoliile profunde umane. Forţa distructivă a dragostei este dezvoltată în romanul lui Emily. Aparent tristă, cartea are un final ce lasă loc speranţei, îndreptării omului şi iubirii desăvârşite.



Recente pe Ok! Magazine

Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg