Dosarele VIP

Celine Dion: dramele care i-au marcat destinul: ''Probabil că-i voi simţi lipsa toată viaţa mea“

Celine Dion: dramele care i-au marcat destinul:  ''Probabil că-i voi simţi lipsa toată viaţa mea“ camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

Her heart will go on. E promisiunea pe care diva canadiană ne-o face după toate loviturile primite în 2020 atât în carieră, cât mai ales pe plan personal.

Când întregul mapamond suspina, în 2016, alături de cântăreaţa canadiană aflată lângă sicriul singurului bărbat pe care-l sărutase vreodată, credeam că nu poate exista suferinţă mai mare pentru ea. Eram convinşi că atunci când l-a pierdut pentru totdeauna pe soţul şi tatăl copiilor ei a fost cel mai greu an din viaţa lui Céline (52). E posibil să ne fi înşelat. În plină pandemie, când şi-a anulat toate concertele şi s-a despărţit de unii dintre cei mai apropiaţi oameni din viaţa ei, Dion trece printr-o nouă perioadă extrem de dificilă. Întregul ei coşmar a început în ianuarie, când şi-a pierdut mama - cea care a compus prima piesă a lui Céline şi a ghidat-o întreaga sa viaţă - şi continuă şi-n prezent, când are cariera şi viaţa personală în standby. Însă o luminiţă se întrevede la capătul tunelului odată cu anunţul divei de-a urca din nou pe scenă în 2021 şi de a-şi face chiar debutul actoricesc în drama romantică Text For You, aflată acum în pre-producţie. Mai ţineţi minte ce spunea Dion anul trecut, când de-abia reuşise să-şi mai revină după dispariţia mult iubitului ei soţ René Angélil şi se afişa peste tot fericită cu „toy boy“-ul ei, dansatorul spaniol Pepe Muňoz? Zâmbea larg pe străzile din Paris, etalând ţinute îndrăzneţe şi un tănâr chipeş la braţul ei, care-i dădea acea poftă de viaţă nebună, toată energia de care avea nevoie ca să lase în urmă trecutul şi să privească încrezătoare spre viitor. „Sincer vă spun, cred că trăiesc cea mai bună perioadă din viaţa mea şi vreau să mă bucur de fiecare moment!“, explica încântată, lăsând tot mai mult impresia unei noi relaţii amoroase în viaţa ei. „Da, am un nou bărbat în viaţa mea!“, ne uimea cu sinceritatea ei. „A fost o conexiune între noi din prima clipă. Ne-am simţit minunat ca prieteni. Apoi relaţia noastră a evoluat.“ I-a plăcut nespus flirtul, jocul pe care-l făcea în faţa presei şi-a publicului nedumerit atunci când îl îmbrăţisa pe Muňoz în văzul lumii şi-l ţinea strâns de mână. La insistenţele jurnaliştilor, a cedat. 

A recunoscut că superbul ei coregraf, bărbatul nelipsit din preajma ei este gay şi n-are niciun interes sentimental în ceea ce-o privea. Dar relaţia lor n-a fost un teatru ieftin, Céline şi Pepe sunt, în continuare, cei mai buni prieteni de pe pământ. Doar că de la distanţă acum. El are un iubit, căruia îi dedică tot timpul lui liber, iar ea rămâne adesea singură, aşteptându-l. Atunci când noul lui job, de profesor la Star Academy, îi permite, Muňoz o sună pe Dion ca săşi mai povestească toate nimicurile, aşa cum făceau până de curând. Of, ce relaţie mai e şi asta?! Şi artistul spaniol nici măcar nu e singura persoană care s-a distanţat de cântăreaţă. Cum spuneam, anul a început pentru Céline cu despărţirea definitivă de mamă. Thérèse Tanguay Dion avea 92 de ani când şi-a dat ultima suflare, însă a fost acea persoană care a scos-o pe cântăreaţă din hăul în care se cufundase după moartea soţului ei, în 2016, cea care i-a compus primul ei demo, Ce n’était qu’un rêve, care l-a convins pe managerul René Angélil să-şi ipotecheze casa pentru a finanţa primul album al puştoaicei de 12 ani Céline Dion.

Pierderea mamei a lovit-o pe diva de origine canadiană ca un trăsnet, având în vedere că s-a întâmplat la numai două zile de când se împliniseră patru ani de la moartea lui René. „Ea a fost eroina mea!“, cea care cânta dumnezeieşte, gătea minunat, era peste măsură de amuzantă şi râdea cu o poftă nemaipomenită. Céline se afla chiar în turneul Courage, primul pregătit de ea şi-n calitate de producător, dar n-a anulat niciun concert din cauza decesului din familie. A urcat pe scenă a doua zi şi i-a dedicat adoratei Thérèse întregul show. Asta şi-ar fi dorit şi mama ei, care fusese muzician toată viaţa şi a sprijinit-o pe extrem de talentata ei fiică încă de la cinci ani, când o lăsa să cânte în restaurantul modest, deţinut de familia Dion. Céline a crescut în sărăcie alături de cei 13 fraţi ai ei, dar într-un cămin plin de dragoste şi grijă reciprocă. Fiind cel mai mic copil al soţilor Dion, vedeta dormea adesea într-un pat improvizat dintr-un sertar, însă astfel de amintiri n-au constituit niciodată traume pentru ea. Cum nici pierderea matriarhului familiei nu şi-a dorit să lase urmări în cariera ei. La începutul anului, Céline avea încă muzica ei salvatoare şi publicul care-o adoră la fiecare reprezentaţie.

Acum, când toate evenimentele muzicale sunt interzise din cauza pandemiei, interpreta hitului My Heart Will Go On suferă în tăcere. Courage a fost primul album pe care Dion l-a lansat după pierderea marii iubiri din viaţa ei, iar turneul cu acelaşi nume, pe care a fost nevoită să-l amâne, este primul în care diva s-a implicat nu numai ca solistă, ci şi ca producător. „Întotdeauna lăsam organizarea pe mâinile pricepute ale lui René, eu mă concentram doar pe cântat“, recunoaşte ea. „Acum simt că am o voce, ceea ce e cam ciudat având în vedere că toată viaţa mea mi-am folosit vocea, dar doar pentru cântat. Acum eu sunt şefa!“, adaugă vedeta cu convingere. Şi schimbările sunt evidente. Numai dacă te uiţi la ea şiţi poţi da seama de noul stil vestimentar şi atitudinea încrezătoare pe care le-a abordat după despărţirea de managerul care-i decidea prestaţiile profesionale, imaginea de artist şi aproape întreaga sa viaţă. „Înainte eram mai conservatori...“, spune cu oarecare regret. Şi nimic nu părea că-o mai poate opri din avântul pe care şi-l luase anul trecut. „Fac asta pentru mine“, spunea făcând referire la noul ei look. „Vreau să mă simt puternică, frumoasă, feminină şi sexy.“ Şi cine suntem noi să-i comentăm alegerile făcute, să o încetinim din evoluţia ei spectaculoasă? Au tot existat voci care i-au criticat silueta tot mai filiformă şi i-au pus sub semnul întrebării sănătatea, dar diva le-a oferit explicaţii pertinente fanilor ei îngrijoraţi: „E adevărat că am slăbit puţin, dar totul e OK, nu am nicio problemă.“ Câştigătoarea a cinci premii Grammy a ţinut să precizeze că baletul e de vină pentru talia ei vizibil subţiată: „Fac balet de patru ori pe săptămână. Oamenii spun că sunt prea slabă, dar adevărul e că muncesc din greu. 

Întotdeauna mi-a plăcut dansul, e în ADN-ul meu, cu toate că este extrem de solicitant.“ Aşadar nimic care să ne îngrijoreze cu privire la sănătatea vedetei. Nici măcar în prezent, când provocările se ţin lanţ pentru ea. După ce şi-a anulat turneul mondial, din cauza pericolului răspândirii noului coronavirus, şi-a acceptat distanţarea celui mai bun prieten al ei, Céline şi-a îndreptat şi mai mult atenţia asupra celor trei băieţi ai ei. După 15 ani plini de succes răsunător, a renunţat la reşedinţa ei din La Vegas, unde a susţinut numai concerte sold out, iar acum s-a retras temporar în Canada, pentru reîncărcarea bateriilor. Iar, pe 23 octombrie, a sărbătorit ziua gemenilor Nelson şi Eddy, cărora le-a transmis un mesaj online emoţionant: „Nelson şi Eddy, ne-aţi adus atâta veselie, dragoste şi râsete în vieţile noastre în fiecare zi din ultimii 10 ani. Ne faceţi pe mine, pe fratele vostru mai mare şi pe tatăl vostru atât de mândri!“ Gemenii au rămas singurele contante din viaţa ei. Fiul ei cel mare, René-Charles (19), s-a desprins uşor, uşor de mama iubitoare şi protectivă. S-a lansat şi el de curând în muzică, ca un DJ pe nume Big Tip, şi speră la o carieră de succes, construită de unul singur. În plus, a cunoscut dragostea pentru prima dată în viaţă şi noile lui interese îl îndepărtează tot mai mult de mama lui. „Orice adolescent trebuie să încerce lucruri noi. Dacă îi interzici prea multe chestii, tot le va face, dar departe de tine, ceea ce e şi mai înfricoşător. Fetele au intrat în viaţa lui acum, iar asta în sine e motiv de stres. Îi dau mai multă libertate acum. Face câteodată nişte lucruri cu care nu sunt de acord, dar, atât timp cât îşi foloseşte inteligenţa, am încredere în el.“ Mai uşor de zis decât de făcut pentru mama de 52 de ani, care duce tot mai mult dorul primului ei născut, care-a părăsit deja cuibul. I-au mai rămas gemenii, pe care încearcă să nu-i sufoce cu atenţia mărită pe care le-o acordă, şi treburile familiale care nu mai suportă amânare.

În toată această pauză profesională, în care încearcă să-şi păstreze echilibrul psihic, Dion trebuie să se ocupe cu vânzarea casei mamei sale din Quebec. Un dezvoltator imobiliar are planuri mari în acea zonă şi le-a propus fraţilor Dion o afacere destul de profitabilă. „Amintirile le vom păstra întotdeuna cu noi...“, precizează sora vedetei, Claudette. „Am primit o ofertă bună, care n-ar trebui refuzată.“ Nici măcar în ciuda ezitărilor lui Céline de-a lăsa în urmă trecutul ei fericit alături de cea care i-a dat viaţă. La fel de nesigură a fost şi-n 2016, când a vândut vila în care a trăit împreună cu soţul ei şi cei trei copii ai lor.

Casa lor se afla în apropierea proprietăţii lui Maman Dion şi făcea parte din acelaşi plan imobiliar al dezvoltatorului care pregăteşte construirea unui complex rezidenţial măreţ pe terenul respectiv. Atunci a semnat contractul de vânzare al căminului conjugal cu inima strânsă, iar acum se lasă afectată de aceeaşi nostalgie când anticipează demolarea casei regretatei Thérèse şi ruperea dramatică de trecut. De fapt, melancolia domină, aproape în totalitate, viaţa actuală a cântăreţei. În ciuda imaginii de femeie modernă, care nu se teme să rişte atât vestimentar, cât şi profesional sau chiar personal, Céline e încă bine ancorată în trecut. Continuă să-i facă nesfârşite declaraţii de dragoste fostului ei soţ pe social media („Nu există zi de la Dumnezeu în care să nu mă gândesc la zâmbetul tău frumos. Ne e dor de tine, îţi mulţumim că ai grijă de noi de acolo, de unde eşti. Te iubesc!“) şi să posteze pe Instagram, cu o insistenţă uşor îngrijorătoare, copertele albumelor ei vechi. Mai mult, s-a apucat să facă promisiuni de care nici măcar ea nu ştie dacă se va poate ţine. „Turneul mondial Courage se va relua în 2021!“, a anunţat ea fără să aibă cea mai mică garanţie că lucrurile vor reveni la normal pentru noi toţi în luna martie a anului viitor, când speră să-şi reia şi ea activitatea. „Concertele Céline Dion sunt reprogramate în Europa. Începem cu Parisul în martie. Cine va fi acolo?“, şi-a întrebat ea nerăbdătoare fanii internauţi. După ce şi-a petrecut izolarea în casa ei din Las Vegas şi-a transmis mesaje de susţinere cadrelor medicale care se luptă, zi şi noapte, cu virusul, e timpul pentru faimoasa canadiancă să se concentreze pe ce are viitorul să-i ofere. Şi ce anume se întrevede la orizont pentru Céline? Un ditamai debutul actoricesc! Pe 28 octombrie, toată presa anunţa reprofilarea cântăreţei, în ciuda circumstanţelor medicale actuale care pun sub semnul întrebării atât începutul filmărilor pentru Text For Me, filmul în care va juca Dion, cât şi data (necunoscută încă) a lansării peliculei. Iar turnura pe care a luat-o cariera divei poate să nu fie singura surpriză pe care ne-o face Céline:

„Dacă va apărea cineva în viaţa mea, perfect!“, ne uimeşte Céline. „Dacă nu va apărea, e la fel de bine! Am avut parte de atâta dragoste în viaţa mea, încât nu mai pot avea pretenţia la ceva mai mult“, explică ea în cel mai matur mod cu putinţă. „Cert e că iubirea nu-mi lipseşte nici acum. Sunt în continuare îndrăgostită de soţul meu, care e cu mine în fiecare zi din viaţa mea. (...) Atunci când cânt, cânt cu el. Atunci când îmi îmbrăţişez copiii, o fac cu el şi pentru el. Mi-a trebuit o perioadă să jelesc şi probabil că-i voi simţi lipsa toată viaţa mea.“ Un punct de vedere deloc optimist? Sau unul emoţionant, asumat şi cu mare potenţial vindecător? Un lucru e cert: Céline nu traversează cel mai bun an din viaţa ei. Dimpotrivă. Contradicţiile ei ne năucesc, iar mesajele transmise de ea public lasă, de multe ori, loc de interpretări. Însă nu trebuie să uităm niciodată că artista a dat întotdeauna dovadă de-o mare putere de reinventare.

Ca-n copilăria plină de lipsuri materiale, când se culca, în fiecare seară, în patul acela improvizat şi tot găsea motive să zâmbească şi să se bucure de familia sa numeroasă. A adoptat aceeaşi atitudine pozitivă şi mai târziu, în adolescenţă, când îşi petrecea tot timpul la repetiţii, prin studiouri şi platouri de filmare, în loc să meargă cu prietenii la film şi să se bucure de inocenţa vârstei. „Am muncit din greu, dar nu regret că n-am avut deloc adolescenţă“, a recunoscut cea care şi-a sacrificat şi studiile pentru a-şi îndeplini visul de-a deveni cântăreaţă. Nici măcar relaţia ei cu mult iubitul René n-a decurs lin de la un capăt la altul. Primii doi ani ai idilei lor s-au petrecut în mare secret, fără ca nimeni să ştie de marea iubire care-i unea pe cântăreaţa şi impresarul cu o diferenţă de vârstă de 26 de ani între ei. Şi, odată asumată relaţia în faţa mamei Thérèse, Maman Dion a încercat orice i-a stat în putinţă ca să-i despartă pe cei doi amorezi. Dar iubirea lor a învins, într-un final. Totuşi, drumul lor împreună n-a fost lipsit de obstacole. La scurt timp de la nunta de vis cu alesul ei, doamna Angélil a pierdut o sarcină, iar soţul ei a fost diagnosticat cu cancer la gât. După tratamentul efectuat şi remisia bolii, Céline a încercat din nou să devină mamă. Şi a reuşit datorită numeroaselor proceduri in vitro pe care le-a făcut. Nu mai puţin de şase fertilizări artificiale au existat între cele două sarcini duse până la capăt de cântăreaţă. Dar tenacitatea ei a dat roade. Pe 25 ianuarie 2001, s-a născut René-Charles şi, pe 23 octombrie 2010, au venit pe lume gemenii Eddy şi Nelson.

Cu toate astea, povestea familiei Dion-Angélil n-are, din păcate, happy end. Cancerul a revenit în cazul lui René în 2013 şi timp de trei ani soţia lui şi copiii au fost martorii unei suferinţe aproape inumane. Angélil a fost hrănit prin tub până la finalul zilelor lui. Vreme de trei ani, n-a mai fost capabil să bea sau să mănânce singur, iar iubita lui parteneră a renunţat la întreaga carieră fabuloasă pe care o avea pentru a sta lângă patul soţului ei şi-a avea grijă, zi şi noapte, de el. „Câteodată mi se făcea atât de teamă, iar el mă liniştea scriindu-mi bileţele în care îmi spunea că nu mai e mult, sfârşitul e aproape...“, dezvăluie cutremurându-ne. Şi inevitabilul s-a produs. Pe 14 ianuarie 2016, cei doi iubiţi şi-au luat „Adio!“. Iar, între timp, Céline Dion a reuşit să se ridice de la pământ şi să meargă mai departe. A lansat un nou album de succes, a preluat frâiele carierei sale din mâinile abile ale fostului ei manager şi şi-a schimbat radical imaginea, devenind un style icon fără seamăn în showbiz. Aşa că fără sentimente de milă pentru superstarul pop, fără regrete şi griji disproporţionate în ceea ce-o priveşte pe una dintre cele mai mari cântăreţe din lume şi pe femeia care nu s-a abătut niciodată de la drumul ei. Diva canadiană a fost şi rămâne în continuare cineva care pretinde şi merită toată atenţia noastră: „Când vine momentul meu să strălucesc pe scenă, fac un pas în faţă şi dau tot ce am mai bun. Punct.

 

Modifică Setările