Dosarele VIP

Christine Lagarde, starul rock al finanţelor mondiale: „Pierderea tatălui la 16 ani a fost un moment de cotitură în viaţa mea”

Christine Lagarde, starul rock al finanţelor mondiale: „Pierderea tatălui la 16 ani a fost un moment de cotitură în viaţa mea”

În viziunea ei, politica e ca înotul sincron pe care l-a practicat în adolescenţă – îţi încleştezi dinţii şi zâmbeşti. Însă e nevoie de mai mult decât farmec personal ca să răzbeşti atunci când înoţi printre rechinii financiari...

Una dintre cele mai puternice femei din lume spune că vrea să aibă mai mult timp la dispoziţie ca să-şi îngrijească trandafirii pe care-i are în Normandia şi să le facă băieţilor ei gemul lor preferat de gutui. Însă slabe şanse ca prima femeie preşedinte al Fondului Monetar Internaţional şi actualul preşedinte al Băncii Centrale Europene să ajungă prea curând să se plictisească pe-acasă! Politicianul francez, care se impune atât prin postura pe care o are la cei 1,82m ai săi, cât şi prin ţinutele Chanel accesorizate cu eşarfe Hermès şi discursul său de mare impact, n-a ales niciodată calea uşoară sau resemnarea, în ciuda greutăţilor prin care a trecut încă de la vârste fragede.

În adolescenţă, Christine (65) s-a aflat în plină revoltă a studenţilor parizieni şi, contrar comportamentului colegilor ei – care au ieşit în stradă ca să protesteze şi să arunce cu pietre în poliţişti –, a profitat de închiderea şcolilor ca să se apuce de sport. A început înotul sincron şi s-a dovedit atât de bună, încât a ajuns să câştige medalia de bronz la concursul naţional. “Înotul sincron m-a învăţat să-mi încleştez dinţii şi să zâmbesc, lucru de mare folos în politică. La fel de bine, e un sport de rezistenţă şi anduranţă. Eşti încordat tot, dar deţii controlul”, conchide ea. Nu sesisez nicio sforţare atunci când zâmbeşte una dintre cele mai şarmante şi mai cochete persoane de pe scena politică mondială. Dimpotrivă. „Elle a de la classe”, se spune despre fostul ministru francez de Finanţe şi al Comerţului, care-şi etalează, aproape cu emfază, bobul argintiu şi bronzul exotic şi care a dat dovadă de-o naturaleţe uimitoare în cariera sa juridică şi politică.

Lagarde a fost prima femeie la conducerea unui birou internaţional de avocatură, prima reprezentantă a sexului frumos care a preluat şefia Ministerului Economiei a G8 (n.r. cele opt naţiuni industrializate) şi, cum spuneam, prima preşedintă a FMI. Iar toate aceste realizări spectaculoase au fost posibile doar datorită exemplului pe care i l-a oferit mama ei, care a crescut-o pe ea şi pe cei trei fraţi mai mici ai ei singură. Christine s-a născut de Revelion, în 1956, şi a fost crescută de doi profesori. Viaţa lor idilică, din care nu lipseasu cinele în compania unor intelectuali de seamă şi spectacolele de operă pe care le urmăreau constant, s-a încheiat în momentul în care capul familiei a murit din cauza unei boli neuronale.

Modifică Setările