Dosarele VIP

Cine a fost Madame Claude, matroana de lux a Franţei, care i-a numărat printre clienţii săi pe John F. Kennedy, Marlon Brando şi de Gaulle?

Cine a fost Madame Claude, matroana de lux a Franţei, care i-a numărat printre clienţii săi pe John F. Kennedy, Marlon Brando şi de Gaulle?

Deţinătoarea unei reţele de prostituţie de lux, Madame Claude, pe numele său real Fernande Grudet, a numărat printre clienţii celor 500 de dame de companie de care se ocupa nume sonore

Perioada de glorie a lui Fernande Grudet a fost în Parisul anilor '60 - '70. Născută pe 6 iulie 1923 la Angers, cea cunoscută ca Madame Claude şi-a construit atunci un adevărat mit: ea era femeia purtenică din umbră, cu conexiuni la cel mai înalt nivel politic şi administrativ, despre care nu se ştia nici dacă există în realitate. După o iubire în tinereţe care i-a frânt inima, Fernande a decis că nu va mai iubi niciodată - şi s-a dedicat prostituţiei, până când a ajuns să-şi dezvolte propria reţea de prostituţie. De la rolul de manager al unui bordel în Paris, reţeaua ei s-a extins, însă, treptat, ajungând să includă, în perioada de glorie, până la 500 de dame de companie pe care Madame Claudet le recruta după nişte criterii foarte clar stabilite - de la aspectul fizic la igienă corporală, de la arta conversaţiei la performanţele în pat, toate fiind jurizate de către clienţii ei apropiaţi, care testau fetele înainte de a fi acceptate în bordelul lui Fernande.

Întreaga poveste a matroanei de lux a Franţei este surprinsă în noul film disponibil pe Netflix (foto sus) care poartă chiar numele ei - "Madame Claude". "O mână spală pe alta", spunea reala Fernande, care dezvoltase un cerc intim, în care se aflau bărbaţi în funcţii influente, care închideau ochii la afacerile ei - astfel că Madame Claudet a putut face avere fără să plătească taxe. Iar banii nu erau puţini - pentru că reţeaua ei era una de vârf, exclusivistă, pentru clienţi de top. Când o vedetă străină, precum Marlon Brando, vizita Franţa, ştia unde merge să se distreze: la bordelul lui Madame Claude, cu fetele sale poreclite "Claudettes". Un aspect interesant al vieţii sale este că în tinereţe devenise mamă - avea o fiică, pe care alese, însă, să o lase în Loire, în grija mamei sale, ca să rămână departe de viaţa ei scandaloasă de la Paris.

"Două lucruri se vând bine în viaţă: mâncarea şi sexul. Iar eu nu am fost făcută să fiu Chef", spunea Madame Claude, care şi-a trăit viaţa conform acestor vorbe. Şahul Iranului, John Kennedy, de Gaulle, Onassis, cei din celebra familie Rothschilds ori capi ai mafiei, cu toţii s-au numărat printre cei care s-au bucurat de nopţi nebune alături de fetele Claudettes. Imperiul construit de Fernande a început să se năruie, însă, în 1976, atunci când protecţia ei politică a pierdut puterea - iar Madame Claude a rămas descoperită şi vulnerabilă. Judecătorul Jean-Louis Bruguiere a fost cel care, în acel an, a dispus reţinerea ei pentru taxe neplătite Fiscului în valoare de 11 milioane de franci. Pentru a scăpa, Fernande a fugit atunci în Los Angeles. A revenit în Franţa în 1986, ispăşind o pedeapsă de patru luni în închisoare. După eliberare, şi-a dorit să revină la ceea ce ştia cel mai bine să facă şi ceea ce o consacrase. Dar vremurile nu mai erau aceleaşi, iar în 1992 a fost din nou condamnată la doi ani de ]nchisoare. Grudet la murit la Nisa, la 92 de ani, pe 19 decembrie 2015, simţindu-se părăsită. Nici măcar relaţia cu fiica ei nu se îmbunătăţise...

Comentarii

Modifică Setările