News

Cine e Asiana Peng, concurenta controversată de la "Survivor România"?

Cine e Asiana Peng, concurenta controversată de la "Survivor România"? camera-retro icon Vezi galeria 7 poze

Micuţa asiatică înscrisă în cel mai dur reality show e o fostă sportivă care a agitat apele în lumea gimnasticii.

Asiana Peng, tânăra de 19 ani născută din mamă româncă şi tată chinez, a făcut parte din lotul olimpic al României, având 50 de medalii în palmares. A concurat la numeroase competitii naţionale şi internaţionale, a obţinut numeroase titluri la bârnă şi la sol, fiind medaliată cu aur la ambele categorii.

La "Survivor România", Asiana Peng mizează pe puterea ei de adaptare şi pe faptul că nu îi este teamă de nimic. „Sunt rezistentă, am capacitatea de a face faţă oricărei provocări. Sunt obişnuită cu cantonamentele şi cu reguli stricte, spartane”, spune sportiva.

De altfel, Asiana a trecut printr-o adevărată dramă cu sportul, atunci când a fost eliminată din lotul de gimnastică în 2015, episod după care mama sa, Silvana, a transmis o scrisoare deschisă adresată ministrului Tineretului şi Sportului. Mama sportivei susţinea că întregul lot aflat la Izvorani a fost supus experimentelor. „Fiica mea, după gheaţă, a fost pusă să alerge cu saci în picioare. Li s-au sustras telefoanele temporar, antrenorii au cotrobăit prin bagajele personale ale gimnastelor şi au sustras lucruri personale (fiicei mele ceai şi lămâi). Înfometare, umilinţe prin vocabular neadecvat, lipsa vacanţelor, jigniri, diferenţieri făcute între gimnaste pe toate planurile, şi multe alte forme inumane de presiuni. Asta se întâmplă acolo. Într-o Românie coruptă, rasismul şi discriminarea domnesc în gimnastica feminină. Aştept destructurarea sistemului mafiot!”, a scris Silvana Peng.

La acel moment, Asiana Peng, care avea 15 ani, a povestit pentru Ilfov Sport despre experienţa ei din cantonamentul de la Izvorani.

"Cât poţi să duci? Vorbeau urât, nu vă spun, că mă revolt iarăşi. Mă tot întrebam de ce eu, o mână de fată?, şi nu eram nici cea mai slabă din echipă, ori poate că eram, nu ştiu, dar de ce nu m-au trimis acasă? N-am găsit răspunsul la modul lor de comportament… Îmi intrase în cap ideea să fug din cantonament, nu mai puteam îndura, dar îmi reveneam şi-mi spuneam că nu puteam lăsa totul baltă, dragostea pentru gimnastică învingea întotdeauna. Nu i-am spus niciodată mamei să vină să mă ia, doar la ultimul concurs, când m-au trimis în Franţa, după ce m-au anunţat că am rămas pe dinafara lotului, am sunat-o pe mama şi i-am spus că nu vreau să merg, pentru că şi atunci Adela Popa îşi bătea joc de mine şi vorbea cu subînţeles că n-o să mai fiu la lot. Eram dărâmată psihic, şi fizic, dat tot m-am comportat onorabil. Aş fi vrut să vă spun o poveste frumoasă, dar nu am nicio amintire plăcută din acel lot de la Izvorani, poate doar o prietenie ciudată cu o ciupercă, în faţa căreia îmi vărsam năduful… De îndată ce am ajuns la Izvorani, am înţeles că nu mai sunt stăpână pe viaţa mea, că nu mai decid eu aproape în nicio problemă, că sunt a nimănui, o gimnastă fără drepturi, doar cu obligaţii: nu mai aveam părinţi, îi vedeam foarte rar şi nu aveam voie să le spun nimic, din ceea ce se întâmpla în sala de antrenament; nu mai aveam prieteni, pentru că îmi luau telefonul, îl controlau şi n-aveam nicio altă metodă de comunicare; nu mai aveam timpul meu, în care să fac ce vreau; iar alimentaţia lipsea, uneori, cu desăvârşire – aici am aflat că poţi să şi mori de foame, aici mi-am pierdut şi cunoştinţa, din lipsa hranei şi multe dintre noi ne-am lovit şi ne-am accidentat, pentru că eram ameţite de nemâncare”, a povestit gimnasta pentru Ilfov Sport.

După ce Silvana Peng a făcut cunoscut cazul fiicei sale, i-a denunţat la DNA pe antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, alături de Federaţia de Gimnastică, pentru abuz în serviciu, şi la Consiliul Naţional de Combaterea Discriminării, pentru rele tratamente şi rasism. În replică, a fost dată în judecată de Federaţia Română de Gimnastică pentru calomnierea foştilor şefi ai Federaţiei şi antrenorilor de la lotul olimpic, cerând în instanţă despăgubiri de 100.000 de euro. Dar, în ianuarie 2019, familia gimnastei a avut câştig de cauză.

Modifică Setările