News

Cine e Sevil Shhaideh, femeia propusă pentru postul de prim-ministru

Cine e Sevil Shhaideh, femeia propusă pentru postul de prim-ministru

Surpriză, surpriză! Politicienii ne propun, în premieră, o femeie pentru al doilea om în stat!

Sevil Shhaideh propusa prim ministru

Liviu Dragnea a surprins pe toată lumea cu propunerea sa pentru postul de prim-ministru. Împreună cu şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, el a nominalizat-o pe Sevil Shhaideh. Numele acesteia a mai fost vehiculat în momentul în care a fost numită în 2015 ministru al Dezvoltării, în guvernul Ponta.

Sevil Shhaideh are 52 de ani, este musulmană şi a absolvit Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti în 1987. A urmat o serie de cursuri de perfecţionare: expert în administraţie publică (USAID, Washington DC, SUA, 1995) şi manager ONG (USAID, Washington DC, SUA, 2001), manager de proiect (Oracle University, 2002 şi PM Solutions România, 2004), auditor (TUV Institution, 2003).

Are o diplomă de Master în Managementul Proiectelor de Afaceri, obţinută în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii ''Ovidius'' (2005-2007).

Şi-a început cariera profesională ca analist programator în cadrul Trustului pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa (1987-1991), a devenit, apoi, manager Sisteme Informatice în cadrul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa (1991-1993) şi director Sisteme Informatice în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa (1993-2007).

A ocupat funcţia de coordonator responsabil cu elaborarea amendamentelor legislative cu privire la actele normative ce reglementează administraţia publică locală în cadrul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi de director general, Direcţia Generală de Proiecte, Consiliul Judeţean Constanţa (2007-2012).

Este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică (ANIAP) din 2000.

Este secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) din mai 2012.

La 19 mai 2015, Sevil Shhaideh a fost nominalizată de premierul Victor Ponta la Ministerul Dezvoltării, în vederea preluării mandatului de ministru rămas vacant după demisia lui Liviu Dragnea.

Sevil Shhaideh propusa prim ministru 2

Înainte de întâlnirea cu şeful statului, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a primit, din partea Comitetului Executiv Naţional al partidului, un mandat în alb pentru consultările de la Cotroceni şi pentru susţinerea propunerii de premier. Singurul detaliu oferit presei de Liviu Dragnea a a fost cel legat de culoarea politică a primului ministru.

Conform ultimei sale declaraţii de avere, din 6 mai 2015, Sevil Shhaideh are un apartament de 47 de metri pătraţi, cumpărat în 1994, şi mai multe conturi deschise în 2007 şi 2011, în sumă totală de aproximativ 500.000 de lei.

În declaraţia de avere a acesteia este menţionat şi un împrumut de 20.000 de euro acordat de către soţul său, Akram Shhaideh, lui Bachir Chhide, şi ramburat în septembrie 2014. De asemenea, la secţiunea ”datorii” este trecut un credit de 60.000 de lei, contractat în anul 2012 şi scadent în 2017.

Veniturile obţinute de Sevil Shhaideh în anul fiscal precedent depăşesc 300.000 de lei, din care 56.364 de lei reprezintă salariul de la Ministerul Dezvoltării, iar 247.800 de lei a încasat ca membru al CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări) la EximBank SA.

Soţul lui Sevil Shhaideh, Akram Shhaideh, a obţinut un venit anual de 46.149 de lei ca angajat al Regiei Autonome Judeţene Drumuri şi Poduri Constanţa şi 826 lei în calitate de consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

De asemenea, potrivit declaraţiei de interese, ea este acţionar la Coremar - cupon gratuit, şi la SC Rosyr International SRL, cu 50 de acţiuni, în valoare de 100 de lei.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Liviu Dragnea a afirmat, însă, că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş, şi că la căsătoria acesteia i-a fost "martor", alături de alte persoane.

"În religia musulmană nu există termenul de naş. Sunt martori. Atunci când se căsătoresc doi, un bărbat şi o femeie de religie musulmană, sunt unii care participă la acel eveniment şi care sunt martori. Nu există termenul de naş şi fin", a spus Dragnea.

El a adăugat că o cunoaşte pe Sevil Shhaideh de 15 ani, iar la căsătoria acesteia a fost martor alături de alte persoane.