OK! Live from L.A.

Cine este chirurgul român pe care-l cunosc toate vedetele de la Hollywood?

Cine este chirurgul român pe care-l cunosc toate vedetele de la Hollywood?

I-am făcut o vizită chiar în penthouse-ul său de pe Hollywood Boulevard, acolo unde lista oaspeţilor celebri la o petrecere obişnuită dată de el îţi taie răsuflarea. Mulţi dintre ei i-au fost pacienţi. O poveste de viaţă uluitoare, despre chirurgul cardiolog român care lucrează, la propriu, în inima Hollywoodului Alexandru Mărmureanu, alături de Bruce Willis Cu Leonardo DiCaprio Alături de Tom Hanks Îl cheamă Alexandru Mărmureanu. S-a născut la Govora, a studiat Medicina în ţară, a fost salvamontist, medic la Târgu Mureş şi, după Revoluţie, la 28 de ani, a plecat din ţară. Azi, Alexandru Mărmureanu este unul dintre cel mai bine cotaţi chirurgi din Los Angeles. Tratează inimile celebrităţilor, printre pacienţii săi numărându-se o seamă de vedete, de la Jack Nicholson la Leonardo DiCaprio. Doctorul Mărmureanu glumeşte, spunându-le americanilor că e nepotul lui Dracula, pentru că nu se teme să vadă sânge. Iar americanii îi spun Dr. M, pentru că Mărmureanu e un nume greu de pronunţat pentru ei. Noi l-am vizitat pe Dr. M chiar în impresionantul său penthouse de pe Hollywood Boulevard, acolo unde lista oaspeţilor celebri care i-au trecut pragul îţi taie răsuflarea. „Invitaţii mei din seara asta sunt români“, i-a spus el portarului, când ne-a deschis uşa clădirii-monument istoric, construită în 1927. „E foarte mândru că e român. Mereu îmi povesteşte lucruri despre România şi români“, îmi spune portarul, zâmbind larg. Faceţi cunoştinţă cu chirurgul român care ştie cel mai bine cum bat inimile celebrităţilor de la Hollywood!

Suntem pe Hollywood Blvd. E 8:30 seara. Aşa se termină de obicei ziua dvs. de muncă?
Alexandru Mărmureanu Nu, de obicei se termină mai târziu, în jur de 10:30-11:00 chiar. În această seară am terminat un pic mai devreme pentru că aţi venit dvs. în vizită. E posibil ca ulterior să mă duc încă o dată la spital. Am operat trei cazuri azi şi s-ar putea să mă duc să-i văd.
De cât timp sunteţi în Los Angeles?
Am venit în L.A. în 2000. M-am mutat în SUA în 1990, am stat zece ani în New York, Manhattan, şi în 2000 m-am mutat la UCLA Los Angeles. Iar, după 18 ani, sunt încă aici.
Vă amintiţi primul pacient celebru?
Îmi amintesc foarte bine, dar nu vă pot spune, pentru că este private. În America e foarte complicat acest cod al discreţiei şi, bineînţeles, numele vedetelor care ajung pe masa de operaţie a unui doctor nu trebuie dezvăluite.
Există, totuşi, câteva poveşti celebre cum ar fi cazul Michael Jackson din 2009, care a ajuns în moarte clinică la UCLA când dvs. eraţi de gardă…
E adevărat. De fapt, eram în biroul meu de la UCLA Medical Center şi am avut câţiva prieteni foarte apropiaţi şi de-ai mei, şi de-ai lui Michael Jackson, care m-au sunat şi mi-au spus care este situaţia. Era foarte grav. Părerea mea de specialist este că el deja murise, dar încă o dată s-a încercat absolut totul pentru el. Însă, când a venit la sala de urgenţă, murise deja. Nu am mai putut face nimic, din păcate.
Una dintre puţinele poveşti triste din cariera dvs.
Aşa e. Eu fac chirurgie cardiacă, operez pe inimă şi plămâni şi, din când în când, sunt poveşti mai triste. Sunt oameni care, din păcate mor, pentru că sunt bătrâni sau împuşcaţi de patru-cinci ori… În principiu, lucrurile merg bine, dar sunt şi astfel de situaţii mai dificile.
Cum ajungi un cardiolog de succes la Hollywood? Îl tratezi, de exemplu, pe Bruce Willis şi el te recomandă mai departe unui prieten?
E un pic mai complicat. În primul rând, trebuie să ai la bază o foarte bună şcoală de medicină, aşa cum am făcut eu în România. Sunt foarte mândru că sunt român, am învăţat foarte multă medicină în România, părinţii mei erau doctori la Govora, acolo unde m-am născut. După Revoluţie, când am ajuns în America, am mers la specializare la New York University, care e un spital şi un centru medical foarte bun, ceea ce m-a ajutat foarte mult. Am făcut chirurgie generală şi chirurgie cardiacă. Am fost la Centrul Mount Sinai în Big Apple, iar în 2000 am ajuns la UCLA. Cu cât munceşti mai mult, cu atât eşti mai bine văzut. Eu operez foarte mult, în fiecare zi, cu rezultate bune - şi atunci lumea te sună.
Aveţi mai multă emoţie, stres atunci când operaţi un pacient celebru?
Foarte bună întrebarea. Nu e absolut nicio diferenţă. În momentul în care începe operaţia, uiţi cine este pacientul, care oricum e acoperit. Toată lumea primeşte acelaşi tratament, indiferent că unii plătesc, iar alţii nu, pentru că sunt homeless.
Sunt pacienţii VIP mai dificili? De exemplu, eu nu mi-l închipui pe Jack Nicholson ca fiind un pacient ascultător, care ar face tot ce spune doctorul…

Modifică Setările