News

Cine este fiica secretă a pictorului Salvador Dali?

Cine este fiica secretă a pictorului Salvador Dali?

SPECIAL PRICE: Pilar Abel (62 years old) a psychic living in Girona, the northeastern region of Catalonia where Dali was born, claims to be Salvador Dali's illegitimate daughter. She has won a judicial battle to get the artist's remains exhumed so that DNA tests can be made to corroborate her claims. The Dali Foundation, which manages the artist's estate, has said it will appeal against the decision.

Cazul ghicitoarei de 61 de ani care îşi cere drepturile de moştenitoare a marelui pictor a răscolit lumea artistic.

O cheamă Pilar Abel Martinez, are 61 de ani şi locuieşte în Figue­res, Catalonia, orăşelul natal al lui Dali. Ea este femeia care susţine de multă vreme că este produsul iu­birii clandestine dintre mama sa şi faimosul artist. Pilar a dat în judecată statul spaniol, dar şi Fundaţia Gala Salvador Dali, adică cele două instituţii între care s-au împărţit lucră­rile artistului, pentru a fi recunoscută drept fiică biologică a pictorului. Iată de ce, pentru ca verdictul în privinţa paternităţii să poată fi dat în acest an, trupul lui Dali va fi în curând deshumat.

Pilar e convinsă că rezultatul va fi în fa­voarea ei, descriindu-se drept un Dali fără mustaţă, atât de bine crede că seamănă cu el. Iar pentru cei care au îndoieli, e cel puţin suspect faptul că femeia insistă de atâta timp să se facă testul de paternitate. De ce ar in­sista dacă ar fi o escroacă? La un moment dat, procesul deshumării fiind unul dificil, Pilar iniţiase chiar un test de paternitate pe baza ADN-ului din masca mortuară. Cum, însă, materialului genetic detectat acolo a fost insuficient, judecătorul din Madrid care se ocupă de caz a dispus ultima măsură: des­humarea, pentru care încă n-a fost stabilită o dată oficială, dar potrivit avocatului lui Pilar, s-ar putea întâmpla în luna iulie. O procedură ce nu va fi uşoară, dat fiind faptul că artistul, decedat la 84 de ani, a fost îngropat în 1989 într-o criptă de sub scena Teatrului-Muzeu Dali, din Figueres.

Totuşi, contestatarii lui Pilar ridică o sprân­ceană neîncrezători şi-şi răsucesc mustăţile întocmai cum făcea Dali – iar asta şi din cauza faptului că vor­bim despre o ghicitoare, care vreme de opt ani a avut un show TV de ta­rot... Pilar susţine, însă, că ar fi aflat încă de la opt ani, de la bunica ei, că este „fiica unui mare pictor“. Mai mult, chiar mama ei, Antonia Martinez, ar fi pomenit destul de des despre idila ei cu Dali petre­cută în 1955, într-un sătuc din apropiere de Cadaques, acolo unde locuiau pictorul şi soţia lui, Gala. Antonia avea pe-atunci 25 de ani, iar Dali, 51. După incitanta aventură, ea a revenit în Fi­gueres, unde s-a măritat cu un alt bărbat, însărcinată fiind cu Dali.

Pilar Abel

Fundaţia Gala-Dali a anunţat că va contesta deshumarea. Dar dacă, în cele din urmă, Pilar se va dovedi fiica biologică a ar­tistului, atunci va putea lua numele de Dali, revenindu-i o parte din averea lui, estima­tă la 300 de milioane de euro. Totodată, un astfel de deznodământ ar adăuga un capitol surprinzător la una dintre cele mai extrava­gante şi controversate mariaje din lumea ar­telor, care, de altfel, n-a produs urmaşi – cea dintre Dali şi Gala, care era cu zece ani mai mare decât el şi care l-ar fi înşelat constant, artistul având o sexualitate complicată, care împletea bisexualitatea cu voyeurismul. Indi­ferent de rezultat, rămâne întrebarea: de ce a făcut Pilar vâlvă atât de târziu, dacă ştia de la opt ani că ar fi urmaşa lui Dali? Câtă vreme a trăit Gala, se-nţelege că n-ar fi avut vreo şansă, dar soţia pictorului a trecut în nefiinţă în 1982...

foto: Getty Images / Camera Press

Modifică Setările