News

Cine este şi cum arată soţul cancelarului Angela Merkel FOTO

Cine este şi cum arată soţul cancelarului Angela Merkel FOTO camera-retro icon Vezi galeria 7 poze

BERLIN, GERMANY - JUNE 24: German Chancellor Angela Merkel and her husband Joachim Sauer arrive for the state banquet in honour of Queen Elizabeth II at Schloss Bellevue palace on the second of the royal couple's four-day visit to Germany on June 24, 2015 in Berlin, Germany. The Queen and Prince Philip are scheduled to visit Berlin, Frankfurt and the concentration camp memorial at Bergen-Belsen during their trip, which is their first to Germany since 2004. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

S-a căsătorit prima oară la 23 de ani, dar avea să-şi dăruiască definitiv inima celui cu care a ajuns la altar a doua oară.

Este una dintre cele mai puternice femei ale lumii, dar şi una dintre cele mai discrete. Despre Angela Merkel (63) se poate spune că e tenace, corectă, pragmatică, cu mişcări cumva programate, dar nicidecum că e vreo femeie care şi-ar exploata latura sensibilă ori viaţa personală. Cel mult, ne lasă să-i vedem preferinţa pentru grădinărit, pentru cartofii prăjiţi cu maioneză picantă şi pentru berea rece, pentru animalele de fermă, drumeţiile montane ori cântat (vezi cea mai recentă demonstraţie de acest fel din timpul unui eveniment de campanie unde a cântat cu o solistă de jazz).

Şi, la fel ca ea, nici soţul ei nu e dornic de expunere, preferând reflectorului public mediul universitar care-i atât de familiar, Joachim Sauer (68) fiind profesor de chimie cuantică la Universitatea din Berlin - de unde şi gluma făcută de un cotidian german cum că acesta este "invizibil ca o moleculă". Asta pentru că Joachim nu vorbeşte niciodată cu presa şi apare foarte rar în public alături de soţia sa. Ba chiar a lipsit şi de la ceremonia de învestire în funcţie a acesteia, preferând să urmărească evenimentul la televizor.

Mereu cu un pas în spate, mereu în umbră, dar primul în inima ei şi cel mai de încredere sfătuitor al său.

Dar aşa este de când l-a cunoscut Angela, retras de lume şi adâncit în studiile sale - ceea ce a dus şi la curmarea primului său mariaj, tot cu o chimistă, alături de care a stat 16 ani şi care i-a dăruit şi doi copii: pe Daniel şi Adrian.

Chimia a funcţionat, însă, în cazul lui Joachim cu Angela, care s-au cunoscut în 1981 la un institut de cercetare - ambii având doctorat în domeniul chimiei cuantice şi ambii fiind căsătoriţi la vremea aceea. După divorţul Angelei de fizicianul Ulrich Merkel, urmat de cel al lui Joaquim în 1985, cei doi aveau să-şi trăiască dragostea neîngrădit (serviciul german de informaţii Stasi consemnase deja prânzuri lor luate împreună în perioada în care amândoi erau căsătoriţi!). Şi poate şi-ar fi continuat relaţia fără obligaţii şi asumare oficială, dacă liderii creştin-democraţi nu i-ar fi pus în vedere nemţoaicei că nu e de bonton ca o candidată a lor să coabiteze mai mult de un deceniu cu un bărbat, fără a fi căsătorită cu el. Aşa că, mai mult forţaţi de împrejurări, cei doi parteneri au decis să-şi "fuzioneze la rece" vieţile, căsătorindu-se cu o zi înainte de Revelion, pe 30 decembrie 1998.

Citeşte şi:

Ce nu ştiai despre Angela Merkel

Ulterior, când Angela a devenit tot mai implicată politic şi mai vizibilă marelui public, Joachim şi-a declarat intenţia de-a rămâne în umbră. Chiar şi în timpul campaniei electorale, a preferat să nu "încurce", singura sa apariţie alături de soţia sa fiind la Festivalul de operă Bayreuth, ambii fiind mari iubitori ai muzicii lui Richard Wagner. (de aici, şi-a dobândit o nouă poreclă în rândul jurnaliştilor cărora a refuzat să le acorde interviuri, "Fantoma de la Operă").

Prima şi una dintre cele mai classy apariţii împreună.

Mulţi glumesc şi pe seama faptului că numele lui de familie înseamnă “supărat” sau “acru”. Dar Joachim nu e nici acid, nici ursuz, ci are doar un simţ acut al realităţii şi un tip de umor sec - mai pe placul englezilor.

Interesant este că, deşi Angela Merkel a câştigat un nou mandat, ea continuă să trăiască modest şi să aibă o garderobă austeră, fără "zorzoane". Inclusiv casa în care locuieşte este una închiriată, plătită din bugetul propriu şi nu din bani de la bugetul de stat.

În Sexten, în Alpii Dolomiţi, unde le place să-şi petreacă vacanţele. (2006)

La fel, atunci când pleacă în vacanţă (de obicei în Italia), domnul Sauer preferă să-şi singur plătească singur transportul sau chiar să călătorească separat, întrucât zborurile de linie sunt mai ieftine.

În 2007, şi-au petrecut vacanţa de Paşte tot în Italia, în Ischia.

Foto: Getty Images

Modifică Setările