Fashion

Coco Chanel: 136 de ani de la naşterea femeii care a schimbat destinul femeilor

Coco Chanel: 136 de ani de la naşterea femeii care a schimbat destinul femeilor

„O femeie fără parfum e o femeie fără viitor“, spunea Mademoiselle Coco. Şi este doar una dintre maximele care au rămas de-a pururi în manualul oricărei femei care se respectă. Cine a fost, însă, cu adevărat femeia din spatele numelui care a revoluţionat industria modei?

Karl Lagerfeld a uluit lumea modei, cu opinia sa de-a dreptul blasfemică la adresa Femeii care înfiinţase brandul la umbra căruia el însuşi devenise faimos. „Coco a făcut multe, dar nu atât de multe pe cât se crede. Şi a făcut două mari greşeli“, decreta el, la o conferinţă International Herald Tribune. „A decis că jeanşii sunt oribili. Dar asta era moda lumii în acel moment: erau anii ’60. Şi a spus: «Niciunui bărbat cu care am vorbit nu-i place o femeie în fustă mini». Dar cred că niciunul n-a îndrăznit să-i spună unei doamne de 86 de ani că fustele mini sunt atât de sexy!“.
Dacă Mademoiselle Coco ar fi fost lângă el atunci, l-ar fi privit sfredelitor, cu ţigareta între degete, şi i-ar fi spus: „O femeie e cel mai aproape de-a fi dezbrăcată când e bine îmbrăcată. Iar moda, mon cher, este ceea ce port eu!“. Femeia transformată în mit, de la care a început istoria modernă a modei, avea dreptul la orice opinie despre haine. Oare nu ea a declanşat revoluţia pantalonilor pentru femei?! Oare nu ea le-a dăruit doamnelor nemuritoarea little black dress, încă din anii ’20, când negrul era aproape exclusiv dedicat hainelor de doliu?! Sau tunsoarea scurtă, franţuzească, într-o eră în care femeile se chinuiau să-şi prindă părul în cocuri grele? Ori simbolicul taior din jerse, şiragurile de perle şi geanta cu lanţ lung, auriu, care şi azi sunt la fel de chic...  Ori chiar bronzul, îndrăgostită fiind de Riviera Franceză şi sfidând regula pielii albe ca spuma laptelui, impusă de aristocraţie.
Coco Chanel făcuse pentru modă mai mult decât suficient,  dar probabil că suferea de păcatul de-a dispreţui propriile compromisuri săvârşite în tinereţe, pe care le dorise şterse cu buretele. Căci nu o dată Mademoiselle (născută pe 19 august 1883) inventase poveşti despre începuturile sale. Şi poate că fusta mini o ducea cumva cu gândul la vulgaritatea din cabaretul frecventat de ofiţeri de cavalerie, aflat în orăşelul Moulins, unde, la 18 ani, tânăra Chanel, proaspăt ieşită de la mânăstirea din Aubazine, încercase să se lanseze ca artistă.

Iată un proiect care i-a eşuat, dar care se pare că i-a adus porecla de Coco lui Gabrielle Bonheur Chanel, care-şi făcea acolo apariţia în ipostaza de „poseuse“, pe un cântec foarte popular atunci, „Qui qu’a vu Coco“.  Tot acolo l-a cunoscut pe Etienne Balsan, care provenea dintr-o familie de industriaşi bogaţi şi care i-a schimbat viaţa. La 23 de ani, Coco s-a mutat în castelul lui din Roy-allieu, de lângă Compiègne, şi, din acel moment, a reinventat instituţia femeii întreţinute (altfel spus, „cocotte“, de la care unii spun că ar veni, de fapt, porecla ei).