News

Cu ce case regale se înrudeau Regele Mihai şi Regina Ana FOTO

Cu ce case regale se înrudeau Regele Mihai şi Regina Ana FOTO camera-retro icon Vezi galeria 25 poze

Familia Regală română s-a mândrit întotdeauna cu legăturile sale de sânge cu cele mai mari case regale europene. Iată ce relaţii de rudenie existau între regii României şi ceilalţi monarhi europeni.

Practic, nu există Casă Regală în Europa cu care Familia Regală a României să nu aibă relaţii de rudenie, oricât de îndepărtate.

Totul începe cu mai bine de un veac şi jumătate în urmă, în timpul domniei Reginei Victoria a Angliei. Unul dintre fiii acesteia, prinţul Alfred, se căsătoreşte cu unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria Aleksandrovna Romanova. Din această căsătorie rezultă cinci copii printre care şi Maria. Nimeni alta decât cea care avea să devină Regina a României după căsătoria cu Regele Ferdinand I în 1892.

Astfel, Regele Mihai, descendent al Hohenzollernilor de spiţă germană, era stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii, văr de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta a II-a şi unchiul Prinţului Charles. De altfel, la sărbătorirea a 60 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a, Regele Mihai a fost invitat de onoare şi, în semn de respect, la poza de grup a fost aşezat chiar lângă Regină.

O relaţie specială este cea a familiei domnitoare române cu Familia Regală a Greciei. Relaţiile de rudenie dintre cele două Case Regale au început odată cu căsătoria dintre Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, mama regelui Mihai. Aceasta s-a născut la Atena ca principesă a Greciei şi Danemarcei. Părinţii săi au fost Regele Constantin I al elenilor şi Regina Sofia, născută principesă a Prusiei.

Ulterior, Regele Mihai şi Regina Ana s-au căsătorit la Atena, singurul loc unde li s-a permis să facă ceremonia religioasă în rit ortodox.

Regina Ana însăşi a adus cu sine alte relaţii. Născută la Paris în 1925, ca Principesă de Bourbon-Parma, aceasta este nepoata Împărătesei Zitta a Austriei, strănepoata Regelui Cristian al XI-lea al Danemarcei şi strănepoata Regelui Miguel I al Portugaliei.

Legături strânse există şi între Casa Regală a României şi Casa Regală a Spaniei. Se ştie că Regele Mihai avea o relaţie specială cu Regina Sofia a Spaniei, care îl numea „vărul meu preferat”. Sofia s-a născut la Atena şi este fiica regelui Paul, fratele Reginei Elena a României. În 1948, Sofia, pe atunci doar un copil, i-a fost domnişoară de onoare regelui Mihai la căsătoria cu Ana. În anii exilului Regina Sofia a păstrat o relaţie foarte apropiată cu familia regală română. De altfel, Regina Sofia a fost prezentă la Bucureşti în 2011 la evenimentele prilejuite de împlinirea de către Regele Mihai a vârstei de 90 de ani.

„Deşi ne vedem foarte puţin, ne apropie nu numai gradul de rudenie, ci şi destinul istoric. Şi Regina Sofia ştie ce este exilul'”, spunea Regele Mihai într-un interviu acordat în anul 2011.

Modifică Setările