Case Regale

Cum a încălcat regina Elisabeta protocolul regal după moartea Dianei. Şi aşa a rămas de atunci

Cum a încălcat regina Elisabeta protocolul regal după moartea Dianei. Şi aşa a rămas de atunci camera-retro icon Vezi galeria 11 poze

Vestea morţii prinţesei Diana în urmă cu 24 de ani a fost un şoc mondial, întrucât prinţesa Inimilor reuşise într-un timp scurt ceva ce mulţi regali nu reuşiseră în ani buni: să cucerească oamenii.

Cu candoare şi naturaleţe, oriunde mergea, Lady Di cucerea. Prezenţa sa angelică era întotdeauna apreciată şi ovaţionată, spre surprinderea prinţului Charles, atunci când ea îi era soţie. Fiindcă el arareori a avut astfel de reprezentări de afecţiune din partea oamenilor.

Moartea sa implacabilă a amuţit atât Regatul Marii Britanii, cât şi întreg mapamondul. Iar regina Elisabeta nu ar fi fost iertată de oamenii săi dacă nu ar fi dovedit compasiune la vremea respectivă, aşa cum toţi britanicii aveau nevoie.

La data acelui fatidic 30 august 1997, când prinţesa Diana şi-a pierdut viaţa în cumplitul accident de la Paris, fiii Dianei, William şi Harry şi toată suita regală, inclusiv regina Marii Britanii se aflau la Balmoral, în vacanţa de vară, ca în fiecare an. Protocoalele de atunci stabiliseră ca familia regală să o jelească pe fosta soţie a lui Charles acolo, în intimitate.

Dar mulţimea fierbea. Nemulţumirile creşteau exponenţial, de la oră la alta, întrucât britanicii nu înţelegeau un lucru: pe atunci, era regulă, un standard regal. Dacă suverana nu a acasă la Palatul Buckingham, steagul Marii Britanii nu este arborat. Când a murit Diana, desigur că nu era steagul la Palat, căci regina se afla la Balmoral.

Oamenii însă au fost extrem de supăraţi din această cauză şi îşi doreau drapelul la palat, în acele zile cumplite, de doliu. Ei considerau acest lucru ca un gest de minim respect pentru teribila întâmplare, mai ales că era un eveniment fără precedent.

Pe fondul tensiunilor care se acumulau de la oră la alta, regina a stabilit ruperea protocolului, lucru pe care nu îl făcea des.

În ziua înmormântării Dianei, a fost de acord ca steagul Marii Britanii să fie arborat până la jumătate la Palatul Buckingham. De atunci, steagul nu mai coboară atunci când suverana e plecată, însă este înlocuit de drapelul regal atunci când este prezentă la palat.

Foto: Profimedia

Comentarii

Modifică Setările