News

Cum reuşeau să fie la modă Margareta Pâslaru, Corina Chiriac sau Mirabela Dauer în comunism?

Cum reuşeau să fie la modă Margareta Pâslaru, Corina Chiriac sau Mirabela Dauer în comunism?

Dacă te-ai născut undeva între anii '70 şi '80 ştii ce zic. Sigur ai prins faimoasele Revelioane de la TVR sau la fel de celebrele spectacole de varietăţi din epocă, când vedetele acelor timpuri comuniste apăreau pe micile ecrane în toată splendoarea lor, iar mamele noastre tânjeau după rochiile complicate ale Angelei Similea, coafurile elaborate ale crainicelor precum Sanda Ţăranu sau machiajul îndrăzneţ al Stelei Popescu.

O fi fost moda românească la ani distanţă de ceea ce vedeam în occident, dar, cumva, artiştii noştri reuşeau să se prezinte pe scenă aproape la fel de bine ca celebrităţile din afară.

Vom începe, desigur, cu diva absolută de altădată, Margareta Pâslaru, astăzi în vârstă de 73 de ani. Celebră pentru privirea ei albastră, autoarea hit-ului Lasă-mi, toamnă, pomii verzi era cunoscută pentru superbele ei haine de scenă, pe care spune că le-a creat singură, şi pe care, din păcate, nu le putem admira decât în varianta alb-negru, în înregistrările TVR.

Altfel, stilul Margaretei are ce-a avut mai bun deceniul 60: rochii a la Jackie Kennedy, bob scurt cu vârfuri întoarse în exterior, machiaj cu tuş, stil Old Hollywood.

Margareta Pâslaru în 1962
Machiajul şi coafura cântăreţei erau modele pentru româncele de rând

Acelaşi stil de machiaj îl regăsim şi la Stela Popescu, ajunsă acum la 81 de ani, mai ales la început de ani 70, când făcea cuplu pe scenă cu regretatul Ştefan Bănică.

Stela Popescu în tinereţe

La cei 69 de ani ai săi, am putea spune că Mirabela Dauer s-a reinventat, abordând ţinute tinereşti şi un bob într-o nuanţă îndrăzneaţă de blond platinat. Pe când era doar o puştoaică, în anii 60, şi cânta alături de formaţia rock Roşu şi Negru, Mirabela avea şi un look pe măsură. Păr lung în stil rock? Check! Mini ultra scurt în ton cu moda vremurilor? Check! Cizme lungi şi mulate? Check!

Mirabela Dauer în anii 60
O adevărată Rita Pavone a României

Pe Corina Chiriac (67 de ani) cea din anii 80 ne-o amintim cu toţii, aşa cum apărea ea la televizor şi ne cânta şlagăre precum Strada Speranţei. Stilul ei este inconfundabil: păr creţ, rochii lungi şi cuminţi, aşa cum se cade într-o sociatate comunistă. În anii 70, însă, Corina a abordat un stil mult mai îndrăzneţ, chiar sexy, aşa cum putem observa din acest afiş cu artista în tinereţe.

Corina Chiriac, într-o fotografie de arhivă
Aşa o ştim din spectacolele de varietăţi

Din aceeaşi generaţie cu Corina şi pe acelaşi stil vestimentar o avem pe Angela Similea (70 de ani). Succesul ei s-a înregistrat în anii '70 - '80, dar nu despre asta e vorba aici, ci de fabuloasele ei rochii complicate pe care le purta solista în spectacole. Totul respecta cerinţele acelor vremuri, bufant şi cu volum. "Rochiile mele cele multe nu sunt, de fapt, deloc foarte multe, însă modificate în permanenţă. Niciuna nu a rămas că în formă iniţială, aproape că din clipa în care este gata pentru prima proba, mă şi gândesc la viitoarea formulă care ar putea fi aplicată", spunea, odată, artista despre hainele ei.

Angela Similea, într-una dintre rochiile ei elaborate
Trupa Phoenix, cu Mircea Baniciu solist şi Nicu Covaci la chitară

Articolul ăsta este despre ele, divele de altădată, dar nu vrem să-i omitem nici pe ei. Şi când spun ei, mă opresc la o formaţie, cea mai cool pe care a văzut-o România comunistă, una cu mult înaintea vremurilor ei. Este vorba, desigur, de trupa rock Phoenix, care va împlini anul acesta 55 de ani de existenţă şi care uimea, prin anii 60, cu muzica lor avangardistă, dar şi cu look-ul membrilor formaţiei. Aceşti Beatleşi ai României rivalizau cu omologii lor rock din occident în materie de ţinută pe scenă. Plete, lanţuri, pantaloni evazaţi, atitudine, spirit hippie, ce mai, Phoenix erau cool.