News

Curiozităţi despre Serena şi Venus Williams, surorile de aur ale tenisului

Curiozităţi despre Serena şi Venus Williams, surorile de aur ale tenisului

„Prietene şi rivale“ ar fi fost un alt titlu potrivit pentru eroinele materialului nostru. Un adevăr pe care cele două Williams l-au simţit pe pielea lor, ori de câte ori au fost nevoite să-şi strângă mâna, în dreptul fileului. Înaintea unui nou meci istoric.

Cele mai bune două jucătoare de tenis pe care le-a văzut lumea în acest secol sunt… culmea, surori. Născute la doar un an diferenţă. Care ar fi fost şansele? Două tenismane legendare, care să provină din aceeaşi familie şi să joace atâtea finale importante una împotriva alteia, iată o situaţie la fel de improbabilă ca aceea în care Picasso şi Monet ar fi fost fraţi.

Ce n-a văzut lumea artei a văzut, însă, cea a tenisului, un sport alb dominat de atâta amar de vreme de două atlete de culoare. E drept că avantajul este, astăzi, în dreptul surorii mai mici, Serena, cu ale ei 20 de titluri de Mare Şlem faţă de cele… doar şapte ale lui Venus, însă, împreună sunt şi mai puternice. Atât de puternice încât majoritatea oponentelor lor de pe terenul de tenis intră în meci deja învinse, căci numele Williams este sinonim cu victoria, pentru cele care-l poartă, şi cu înfrângerea, pentru celelalte. Mulţi au mers până acolo şi-au comparat forţa acestor sportive cu cea întâlnită în circuitul masculin, ba chiar un oficial rus, Shamil Tarpishchev, le-a jignit public pe cele două, numindu-le „fraţii Williams“.

N-o să insistăm, însă, asupra acestei morişte de răutăţi care circulă la adresa marilor sportive de culoare. Până la urmă, Venus şi Serena merită mai mult respect, căci vorbim, până la urmă, de actuala şi fosta numărul 1 mondial. Avem şi recorduri! Dacă Venus, sora cea mare, a stat pe primul lor timp de 11 săptămâni, în 2002, Serena a reuşit să domine tenisul nu mai puţin de 200 de săptămâni consecutiv, începând cu iulie 2002.

„Este greu să fii în top şi eşti foarte singur“, filozofează Serena după ce a câştigat tot ce se putea câştiga în acest sport. Noroc că o are pe sora ei aproape.

Totuşi, trebuie să fi fost foarte greu pentru campioana americană ca, întreaga ei viaţă, să concureze împotriva persoanei care-i este cea mai dragă pe lume.

Căci, deşi cele două surori de abanos sunt privite mai mereu ca un tot, Serena are avantajul palmaresului, fiind alegerea specialiştilor, atunci când trebuie s-o numească pe cea mai mare tenismană din toate timpurile.

„Pe teren, sunt nemiloasă! Sunt rea şi dură. În afara lui, însă, sunt complet diferită. Nu am aceeaşi încredere. Aş vrea să fiu şi-n viaţa de zi cu zi aşa cum sunt în meci. Nimeni nu ştie că sunt impresionabilă şi plâng des“, vorbeşte campioana Serena despre faţa ei vulnerabilă, din particular.

Serena Jameka Williams (născută pe 26 septembrie 1981) şi Venus Ebony Starr Williams (17 iunie 1980) au copilărit în orăşelul Compton, statul California, într-o familie cu cinci copii, fiind crescute cu mână de fier de părinţii care, mai târziu, le-au devenit antrenori de tenis, Richard Williams şi Oracene Price. Pentru ca cele două fiice ale lui, Venus şi Serena (celelalte trei fiind dintr-o relaţie anterioară a soţiei sale), să se concentreze pe acest sport, tatăl Richard le-a retras de la şcoală, alegând ca acestea să fie educate acasă. Religia, în schimb, le-a fost impusă de mamă, Oracene şi fetele sale fiind Martore ale lui Iehova şi declarând de multe ori că acesta credinţă le interzice să voteze.

Interesant este că, 30 de ani şi zeci de milioane de dolari mai târziu, cele două surori continuă să trăiască împreună în aceeaşi vilă din Florida, la 15 minute distanţă de casa tatălui lor, cel care a divorţat, între timp, de Oracene. Asta deşi te-ai gândi că Venus şi Serena ar vrea să aibă parte de intimitate, având în vedere că amândouă sunt implicate în relaţii stabile. Venus, cu modelul de origine cubaneză Elio Pis (foto sus), în vârstă de 26 de ani, cu nouă ani mai tânăr decât ea, aşadar, în timp ce Serena se iubeşte, de vreo doi ani, chiar cu antrenorul ei, francezul de origine greacă Patrick Mouratoglou (45), un bărbat foarte bine, de altfel.

Soră, soră, dar până în terenul de tenis

Una este suplă, longilină şi oarecum vulnerabilă. Celalaltă este puternică, solidă şi voluptuoasă. Ambele au avut partea lor de glorie în circuitul feminin de tenis, acolo unde rivalitatea dintre Venus şi Serena a devenit deopotrivă legendară şi bizară. Oare surorile îşi poartă pică după ce una dintre ele câştigă un turneu în defavoarea alteia? Şi ce gust are o astfel de victorie, într-un „război fratricid“?

Surorile au jucat împreună de 25 de ori, cel mai recent în semifinalele Rogers Cup, de pe 9 august, 2014. Avantaj Venus. Cu toate acestea, în întâlnirile lor directe conduce Serena, cu 15 victorii la 11. Mai mult, Venus şi Serena au fost nevoite să joace una împotriva alteia în opt finale de Mare Şlem, prima fiind la US Open-ul din 2001, tot sora ce mică fiind şi aici în avantaj, cu 6 victorii, faţă de două ale lui Venus. Cel mai recent, proaspăta campioană de la Roland Garros a avut câştig de cauză şi pe iarba de la Wimbledon, în meciul împotriva surorii Venus.

Dincolo de palmaresul celor două campioane, un lucru este cert. Apariţia surorilor Williams în tenis a fost pe cât de inedită, pe atât de necesară, americancele fiind cele mai potrivite ambasadoare ale sportului alb printre tinerii afro-americani. Căci acest sport alb are nevoie, ce-i drept, de ceva mai multă culoare…

Serena: „Nu-mi plac braţele mele. Dacă oamenii îşi doresc braţe mai tonifiate, eu nu, ale mele sunt prea fit. Dar nu mă plâng prea mult. Ele îmi plătesc facturile.“

Venus: „Sunt foarte înaltă, dar, pe de altă parte, nu sunt masivă sau musculoasă. Sunt mai degrabă subţire şi reuşesc mai degrabă să slăbesc decât să mă îngraş.“

Echipament alb vs fashion nebun

Nu doar culoarea pielii lor, într-un sport practicat, în mod tradiţional, de albi, este ceea ce le face speciale, pe lângă performanţe, pe terenul de tenis. Şi nu doar stilul lor de joc este unul spectaculos, ci şi apariţiile lor, unele departe de a fi banale. Se ştie că surorilor le place să şocheze cu look-ul lor de pe teren, iar noi nu avem atâta spaţiu pentru a trece în revistă toate experimentele vestimentare ale acestora. Criticii de modă s-au răsculat în special asupra acestor două abateri, de mai jos…

Serena Williams: La US Open-ul din 2004, sportiva a purtat un echipament care ar face-o invidioasă pe Femeia Fantastică, şi nume o fustă scurtă de blugi şi pantofi sport cu o lungime curioasă, ca de cizmă, până la genunchi.

Venus Williams: Ei bine, tocmai sora cea mare şi designerul cu patalama al familiei a şocat cel mai tare pe terenul de tenis cu, să le zicem, echipamentele sportive creaţie personală, EleVen. „Preferata“ noastră este monstruozitatea în care Venus a jucat la Roland Garros, în 2010, o rochie din dantelă, cu corset, furată, parcă, dintr-un… bordel.

foto: guliver/getty images/splash news